20 december 2024

Det är sista veckan på höstterminen och nu ska resultaten fram. Studenterna har laddat inför sina pitchar, stora postrar, presentationer och redovisningar i av till exempel smarta designade modeller eller programmering.

Foto på skylt om utställning.
Fotograf: Teiksma Buseva

Det sjuder av aktivitet i korridorerna i A-huset på Campus Valla. Stämningen är lite spänd och nervös, och samtidigt glad och förväntansfull. Civilingenjörsstudenterna i avancerad kurs i logistik redovisar inför lärare, andra studenter och representanter från näringslivet. Kursen fokuserar på att effektivisera logistik och materialhantering. Den kombinerar teoretisk kunskap med verkliga uppdrag. Det sker i samverkan med företag som Rusta, PostNord, Lyreco, Stadium, Transtema, Volvo, Närkefrakt och Region Sörmland. Kursansvarig och examinator är Björn Oskarsson:

− Målet är att förbereda studenterna för arbetslivet. Det handlar om att tillämpa logistikkunskaper på verkliga problem och utveckla lösningar som gör skillnad, säger han.

Otaliga timmar

Överallt syns resultatet av otaliga timmar av idéskapande, problemlösning och samarbete. Allt från innovativa tekniska prototyper till elegant produktdesign. Civilingenjörsstudenterna inom produktutveckling visar hur akademisk kunskap kan möta verklighetens utmaningar.

Studenter, forskare och representanter från näringslivet går runt bland redovisningar, modeller och snyggt designade postrar.

Det är lärorikt för studenterna

Många av projekten är skapade i nära samverkan med industrin och till exempel sjukvården eller statliga verk som Trafikverket. Flera projekt är del av fleråriga initiativ, där nästa års studenter kommer att ta över stafettpinnen och vidareutveckla idéerna.

Samverkan med företag

− Det blir en extra spets att ställa ut sitt projekt. Det är lärorikt för studenterna att få visa upp och berätta om en design, säger Mats Nåbo, universitetsadjunkt inom produktrealisering.

− Vi har stor glädje av den tydliga verklighetsförankring som samverkan med företag och med offentlig verksamhet innebär, tillägger Torbjörn Andersson, universitetslektor inom samma avdelning.

Se några av projekten här

Utbildningar

Design och produktutveckling huvudbild programsida 6cdpu

Civilingenjör i design- och produktutveckling, 300 hp

Civilingenjörer i design och produktutveckling utformar framtidens produkter och tjänster. Som produktutvecklare arbetar du kreativt och bidrar till hållbara lösningar.

Tekfak Maskinteknik programbild juli 2018

Civilingenjör i maskinteknik, 300 hp

Basen för civilingenjörsprogrammet i maskinteknik är produktutveckling, beräkning och produktionsflöden. Tio masterprofiler ger specialisering inom exempelvis mekatronik, logistik eller flygteknik. Du får en unik bredd och kan jobba med det mesta.

Kvinnlig student räcker fram ett kort till två manliga studenter. Uppfällda laptops och vattenflaskor på bordet.

Civilingenjör i industriell ekonomi, 300 hp

Sedan lanseringen 1969 har vi kontinuerligt utvecklat civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi. I dag är det vassare än någonsin. En examen härifrån är startskottet på en spännande karriär, i Sverige eller internationellt.

Kontakt

Organisation

Senaste nytt från LiU

Manlig person på stadsgata.

Förmånsbilar leder till fler och större fordon

När bensinpriset skjuter i höjden så är det medelinkomsttagare som först ändrar beteende. Det visar en landsomfattande studie vid LiU och VTI. Forskning visar även att skatterabatten på förmånsbilar leder till ökat bilinnehav samt större bilar.

Forskare diskuterar i labbet.

LiU Composite Lab öppnar dörrarna för avancerad materialforskning

Här ska forskning på nya material inom till exempel kolfiber, polymerer och komposit pågå i samverkan med näringslivet, forskningsinstitut, andra lärosäten och studenter. LiU Composite Lab är ett nyetablerat laboratorium, våren 2025.

Kvinnlig forskare och buss.

Forskning ska spara pengar och miljö i kollektivtrafiken

Är bussbiljetten för dyr? Det kan bero på att de offentliga upphandlingarna inom kollektivtrafiken ställer allt högre krav på entreprenörerna. I ett fyraårigt projekt ska LiU-forskare studera hur upphandlingen kan bli mer cirkulär.