24 mars 2025

På Linköpings universitet råder full aktivitet när studenter på högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik tar sig an sin projektkurs i konstruktionsteknik. Kursen är en viktig del av utbildningen där teori möter praktik, och där studenterna får möjlighet att konstruera, bygga och testa egna fordon i en spännande tävling.

Många studenter arbetar med att utveckla och finslipa sina egenbyggda bilar inför tävlingen
Fotograf: Teiksma Buseva

Under kursens gång får studenterna arbeta i grupper för att konstruera ett fordon från grunden. Projektet fungerar som en tävling med fyra moment: ett dragrace, en rallycrossbana, ett test av fordonets brottlast och slutligen en demontering på tid. Syftet är att studenterna ska lära sig produktutvecklingsmetoder, teknisk problemlösning och praktisk ingenjörskonst.

– Studenterna har jobbat otroligt intensivt med det här projektet. De har fått använda all den kunskap de samlat på sig under utbildningen, från beräkningar och design till praktisk tillverkning och testning, säger Fredric Malm, universitetsadjunkt på avdelningen Produktrealisering och kursansvarig.

Tekniska utmaningar och kreativa lösningar

Närbild på bilar studenter konstruerade.
Reglerna för tävlingen är strikta. Fordonet måste byggas med specifika komponenter, vissa delar måste vara av MDF, det vill säga material som är en blandning av syntetiskt lim och träfiber, och fordonet måste rymmas i en plastback med locket på. Studenterna använder CAD-program för att designa sina fordon och får möjlighet att använda laserskärning och 3D-printing för att tillverka specialdelar.

– Det har varit en utmaning att få alla delar att samverka som vi tänkt. Ibland har fordonet svängt åt höger, ibland åt vänster, och ibland rakt fram – det har inte alltid varit lätt att förutse. Men det har också varit en lärorik process med många faktorer att ta hänsyn till, säger Frida Andersson som läser till högskoleingenjör i maskinteknik med inriktning konstruktion.

Tävlingsdag och nervpirrande finaler

När tävlingsdagen är här är spänningen på topp. I Agoran i A-huset ställs fordonen mot varandra i de olika momenten. Dragracet handlar om snabb acceleration, rallycrossbanan testar manövreringsförmåga, brottlastmomentet avgör hur kontrollerat fordonet går sönder vid belastning, och i den sista utmaningen ska studenterna snabbt kunna demontera sitt fordon.

Många studenter arbetar med att utveckla och finslipa sina egenbyggda bilar inför tävlingen
Fotograf: Teiksma Buseva

– Det har varit stressigt, men också otroligt givande. Vi har lärt oss massor under processen. När vi först fick uppgiften kändes det förvirrande, och vi visste inte om vi skulle kunna lösa den. Men genom att arbeta tillsammans, testa oss fram och lösa problem längs vägen har vi verkligen utvecklats, reflekterar Wilma Andersson, Elin Wahlström, Sofia Lindblom och Lukas Cederlund, som har jobbat tillsammans i projektet.

Lärdomar inför framtiden

Efter veckor av arbete, tester och tävling drar studenterna viktiga slutsatser om ingenjörsyrket. De har lärt sig hur samarbete och problemlösning är avgörande för att lyckas i tekniska projekt.

– Jag är verkligen jätteglad! Det känns fantastiskt att vi nådde vårt mål och lyckades genomföra tävlingen. Den här kursen har verkligen fått oss att tänka som riktiga ingenjörer – vi har testat, stött på utmaningar, justerat och lärt oss enormt mycket på vägen, säger Frida Andersson.

Många studenter arbetar med att utveckla och finslipa sina egenbyggda bilar inför tävlingen
Fotograf: Teiksma Buseva

Kontakt

Hitta ditt ingenjörsprogram

Läs mer om våra studenter och utbildningar

Två personer står i en fabrik.

Alumnernas succé driver på elektrifieringen i Kenya

För snart sju år sedan gick flytten – från LiU till att starta bolag i Nairobi. I dag producerar Roam flera hundra egenbyggda elmotorcyklar i månaden. Och resan har bara börjat.

Två studenter testat sin robotdamsugare

Smart teknik i studenternas händer

Hur får man en robot att tänka själv? Studenter på Linköpings universitet testar mekatronik i praktiken – och ser sina kodrader väcka maskiner till liv!

Medieteknik och elektronik matchar arbetsmarknaden

Två av LiU:s civilingenjörsutbildningar har nu gjorts om för att ännu bättre matcha arbetsmarknadens behov. Det handlar om utbildningarna inom medieteknik och artificiell intelligens samt elektronik och systemdesign.

Organisation

Senaste nytt från LiU

Personer med ansiktsmasker

Framtidens krisberedskap bör bygga på öppenhet och transparens

En forskargrupp vid Linköpings universitet har undersökt pandemihanteringen i nordiska kommuner. Resultatet sammanfattas i boken Crisis Management, Governance and COVID-19, som belyser lärdomar för framtida kriser.

En silikonliknande lapp (batteri baserat på ledande plast och lignin) som dras åt olika håll.

Batteriet som kan få vilken form som helst

Med hjälp av elektroder i vätskeform har forskare vid LiU utvecklat ett batteri som kan anta vilken form som helst. Tack vare formbarheten kan batteriet integreras på helt nya sätt i framtidens teknik. Studien är publicerad i Science Advances.

En surrande 3D-printer

Från sömnad till 3D-printing

Digimaker är en unik plats på Linköpings universitet där kreativitet och teknik möts. Här testar studenter och anställda allt från 3D-printing till programmering, lär sig mer om Excel och att skapa filmer och podcasts.