Forskargruppen inom medicinsk pedagogik är en forskningsmiljö på institutionen för hälsa, medicin och vård (HMV). Gruppen har även stark koppling till medicinska fakulteten och arbetar nära våra olika utbildningsprogram. Medicinsk pedagogik som ämne berör olika pedagogiska frågor inom högre utbildning, patienters och närståendes lärande, samt professionellas livslånga lärande.
Medicinsk pedagogik
Forskargruppen inom medicinsk pedagogik vid LiU bedriver bred pedagogisk forskning inom olika hälso- och sjukvårdsrelaterade kontexter. Lärande inom både högskoleutbildning och klinisk verksamhet studeras. Vi intresserar oss särskilt för forskning som berör medicinska fakultetens pedagogiska profil där problembaserat lärande och interprofessionellt lärande är två hörnstenar. Forskning om simulering är också framträdande i vårt arbete.
ALLin4IPE
Praktikarkitekturer i interprofessionell hälso-och sjukvårdsutbildning: En internationell multi-siteforskningsstudie (Läs mer här).
I Sverige men också globalt inom hälso-och sjukvårdens organisationer betonas vikten av att ha interprofessionell kompetens, dvs kunna samarbeta med olika yrkesföreträdare. Detta för att säkerställa patientsäkerhet och kunna hantera förändringar och nya krav i arbetslivet. Det är viktigt att studenter inom hälso-och sjukvårdens professionsutbildningar redan under sin utbildning får träna på samarbete men det saknas kunskap om hur man på bästa sätt ska designa interprofessionella utbildningsinslag.
Vi är en internationell forskargrupp från Sverige, Norge, Australien och Nya Zeeland som gemensamt vill studera interprofessionell utbildning (IPE) med särskilt fokus på praktisk utbildning, dvs när studenter genomför praktiska inslag i olika hälso-och sjukvårdssammanhang. Forskning om interprofessionell utbildning visar en mångsidig bild och det saknas forskningssamverkan om hur man på bästa sätt kan utforma och utveckla IPE i professionsutbildningar inom hälso-och sjukvård. Det övergripande syftet med forskningsprojektet är att identifiera hur IPE uppstår när det integreras i praktisk utbildning på lokala platser inom hälso- och sjukvårdsorganisationer i Sverige, Norge, Australien och Nya Zeeland.
Vår forskningsdesign är baserad på fokuserad etnografi och vi genomför fallstudier i respektive land. Vi utgår från ett gemensamt teoretiskt ramverk kring praktikarkitekturer. Denna design möjliggör att vi kan identifiera jämförbara dimensioner mellan de lokala platserna för praktisk utbildning och tillsammans analysera kärnfrågor som är avgörande för utformningen av IPE. Deltagande observation är den primära datainsamlingsmetoden där vi vill studera studenters samarbete när de tillsammans planerar och genomför möten med patienter. Vi kommer också att genomföra informella samtal och dokumentanalyser.
Forskningsprojektet är finansierat av Vetenskapsrådet (Utbildningsvetenskap).
Norge: Universitetet i Tromsö (UiT)
Anita IversenBente Norbye
Australien: University of Wollongong
Kylie MansfieldNya Zeeland: University of Otago
Eileen McKinlayLinda Gulliver
Julia Myers
Forskning
Vi bedriver forskning inom olika områden kopplat till medicinsk pedagogik.
Forskarskola i medicinsk pedagogik
Hösten 2023 startar en ny forskarskola i Medicinsk pedagogik, finansierad av Vetenskapsrådet.
Styrkeområdet för interprofessionellt lärande och samverkan
Interprofessionellt lärande är ett strategiskt utbildningsområde i samverkan mellan fakulteten och sydöstra sjukvårdsregionen.
Forskargruppen
Forskningsledare
Internationella samarbeten
Forskargruppen i medicinsk pedagogik har flera pågående internationella samarbeten med fokus på interprofessionellt lärande och problembaserat lärande.
Avhandlingar
Följande avhandlingar har lagts fram av doktorander kopplade till forskargruppen i medicinsk pedagogik.
Navigating in a landscape of practices: Healthcare students’ interprofessional collaboration and learning
Tove Törnqvist, 2023
The patient´s role in undergraduate health students' interprofessional clinical placements
Catrine Buck Jensen, 2023
Radiography in Practice: Work and Learning in Medical Imaging
Lise-Lott Lundvall, 2019
Embedding medication review in clinical practice: reconceptiualising implementation using a practice theory perspective
Ursula Reichenpfader, 2019
Läkare, lärande och interaktion i hälso-och sjukvårdspraktiker
Karin Thörne, 2018
Interprofessional Collaboration in Health Care: Education and Practice
Annika Lindh Falk, 2016
Seminarium
Forskargruppen i medicinsk pedagogik håller regelbundna seminarier dit alla med intresse för pedagogiska frågor inom ramen för hälso- och sjukvårdskontexten är välkomna.
Seminarierna berör stora delar av det forskningsfält som vi rör oss inom och har ett varierat utbud. Vid seminarierna granskas och diskuteras manus, genomförs dataworkshops, diskuteras litteratur inom fältet, samt bearbetas forskningsidéer. Seminarierna ges på plats, med möjlighet till digital närvaro. Välkommen att ta kontakt vid frågor och intresse.
Datum för hösten 2023
- Onsdag 20 september, kl. 10.15 – 12.00 i Blåbäret, Hus 511 plan 14
- Onsdag 4 oktober , kl. 10.15 – 12.00 i Blåbäret, Hus 511 plan 14
- Onsdag 18 oktober, kl. 10.15 – 12.00 i Blåbäret, Hus 511 plan 14
- Onsdag 1 november, , kl. 10.15 – 12.00 i Blåbäret, Hus 511 plan 14
- Onsdag 29 november, , kl. 10.15 – 12.00 i Blåbäret, Hus 511 plan 14
- Onsdag 13 december, , kl. 10.15 – 12.00 i Blåbäret, Hus 511 plan 14
Pedagogisk utveckling
Vid medicinska fakulteten pågår kontinuerlig utveckling av våra utbildningsprogram och pedagogiska tillvägagångssätt.