Bidrag från VR till konstnärlig forskning

Stefan Jonsson vid Linköpings universitet får ett av de tolv bidrag som Vetenskapsrådet delar ut till konstnärlig forskning. I fokus för forskningsprojektet står människans kollektiva handlande.

Folk i staden. Bild tagen ovanfrån. Orbon Alija

Stefan Jonsson, professor i etnicitet vid Remeso, Institutionen för kultur och samhälle, ska i projektet samarbeta med konstnären och forskaren Anna Ådahl.

Tillsammans ska de undersöka kollektivt handlande och kollektiva rörelser, som exempelvis den auktoritära populism som vuxit i flera länder samt de demokratiska protester som vuxit fram i samband med bland annat klimatfrågan. Porträttbild på Stefan Jonsson som medverkar i Fakultet Essä.Projektet kommer också att undersöka den digitala infrastruktur som möjliggör dessa former av ny mobilisering, men även underlättar övervakning och styrning av ett kollektivt beteende.

Projektet "Kollektivt handlande i en postdigital era: Konstens insikter om protest, auktoritär populism, migration och datorsimulerade folkmassor" planeras att redovisas som bland annat installationer och essäer. 

I denna utlysning har Vetenskapsrådet  totalt beviljat 43 miljoner kronor till konstnärlig forskning för åren 2021–2024. 


Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU