28 oktober 2021

Stefan Jonsson vid Linköpings universitet får ett av de tolv bidrag som Vetenskapsrådet delar ut till konstnärlig forskning. I fokus för forskningsprojektet står människans kollektiva handlande.

Folk i staden. Bild tagen ovanfrån.
Fotograf: Orbon Alija

Stefan Jonsson, professor i etnicitet vid Remeso, Institutionen för kultur och samhälle, ska i projektet samarbeta med konstnären och forskaren Anna Ådahl.

Tillsammans ska de undersöka kollektivt handlande och kollektiva rörelser, som exempelvis den auktoritära populism som vuxit i flera länder samt de demokratiska protester som vuxit fram i samband med bland annat klimatfrågan. Porträttbild på Stefan Jonsson som medverkar i Fakultet Essä.Projektet kommer också att undersöka den digitala infrastruktur som möjliggör dessa former av ny mobilisering, men även underlättar övervakning och styrning av ett kollektivt beteende.

Projektet "Kollektivt handlande i en postdigital era: Konstens insikter om protest, auktoritär populism, migration och datorsimulerade folkmassor" planeras att redovisas som bland annat installationer och essäer. 

I denna utlysning har Vetenskapsrådet  totalt beviljat 43 miljoner kronor till konstnärlig forskning för åren 2021–2024. 


Kontakt

Relaterat innehåll

LiU-professor prisas för sina essäer

Världen ser väldigt annorlunda ut beroende på vem man är och vilken bakgrund man har. I boken ”Där historien tar slut” analyserar Stefan Jonsson maktförhållanden i dagens globala värld. För det prisas han med Gerard Bonniers essäpris 2021.

Neferti X. M. Tadiar framför ett foto av Moa Martinson inne på Norrköpings Stadsmuseum.

Gästprofessor i Moa Martinsons namn söker nya perspektiv på världen

Professor Neferti X. M. Tadiar har ena foten i New York och den andra i Manila. Nu ska hon forska om kolonialism, migration, kapitalism och miljöförändringar vid LiU i Norrköping, ett helt nytt hörn av världen, som ger nya perspektiv.

Porträtt av Ola Larsmo, mot blå himmel och med Moa Martinson-skulpturen i bakgrunden.

Författaren Ola Larsmo blir gästprofessor i Moa Martinsons namn

Hur kan romaner användas för att upptäcka oväntade sidor av historien? Och hur kan vi motverka historieförfalskning? Det är några av de frågor som står i fokus för Ola Larsmo när han blir gästprofessor i Moa Martinsons namn.

Senaste nytt från LiU

Forskning om tonårspojkar och sociala medier får bidrag

Vilka influencers följs av tonårspojkar och vad möts de av för budskap om psykisk ohälsa? Det ska undersökas i ett av de forskningsprojekt vid LiU som fått bidrag från Forte.

Flicka läser bok.

"Det är nördigt att läsa"

Intresset för att läsa minskar bland svenska ungdomar, vilket skapar utmaningar för litteraturundervisningen i skolan, särskilt när det gäller motivationen. Samtidigt finns en stor medvetenhet hos lärarna om hur viktigt det är att väcka läslust.

Kinga Barrafrem.

Ny forskning om hur sociala medier påverkar din privatekonomi

LiU-forskare leder ett nytt projekt för att undersöka hur vår identitet påverkar de ekonomiska beslut vi tar – särskilt när sociala medier spelar en allt större roll för finansiell information.