06 maj 2020

Professor Markus Heilig har tilldelats European College of Neuropsychopharmacology, ECNP, stora pris för sin forskning om beroendesjukdomar och andra stressrelaterade tillstånd.

Professor Markus HeiligProfessor Markus Heilig. Foto Anna NilsenMarkus Heilig är professor i psykiatri och föreståndare för Centrum för social och affektiv neurovetenskap, CSAN, vid Linköpings universitet. I sin forskning kombinerar han grundforskning om de bakomliggande mekanismerna vid stressrelaterade tillstånd, som beroende och ångest, med klinisk forskning om möjliga behandlingar. Nu uppmärksammas han för sina banbrytande bidrag till den ökade kunskapen om beroendesjukdomar och andra stressrelaterade tillstånd och hur dessa kan behandlas. ECNP Neuropsychopharmacology Award delas ut årligen för att uppmärksamma exceptionella forskningsinsatser inom tillämpad och translationell neurovetenskap, som syftar till att grundforskning om biologiska mekanismer ska leda fram till patientnytta i vården.Markus Heilig och Estelle Barbier vid Centrum för social och affektiv neurovetenskap, CSAN Foto Peter Holgersson

Den internationella organisationen ECNP beskriver Markus Heilig som en pionjär när det gäller att koppla samman hjärnans processer vid beroendesjukdom med upptäckter av nya mekanismer som läkemedelsbehandlingar skulle kunna riktas mot. I sin forskning har Markus Heilig bland annat utforskat biologiska mekanismer som bidrar till att personer med beroendeproblematik väljer alkohol framför naturliga belöningar. Han är också mycket engagerad i frågor om patienter med psykiatriska sjukdomar och beroendesjukdomar och deras rätt till evidensbaserad behandling.

– Markus Heilig har under hela sin karriär uppvisat ett exceptionellt engagemang för translationell neurovetenskap på högsta nivå. Han har stor bredd i de resultat han åstadkommit, från grundläggande djurmodeller till vården av patienter, kommenterade Andreas Meyer-Lindenberg, ordförande för ECNP Award Committee, i ett pressmeddelande.

Markus Heilig kommer att ta emot priset om 10 000 euro i september på ECNP:s årliga kongress, som beskrivs som Europas största konferens om neurovetenskap, och i samband med prisceremonin hålla en föreläsning.Professor Markus Heilig och förste forskningsingenjör Leah Mayo. Bilder tagna till artikel i tidningen Forskning och utveckling.Professor Markus Heilig och förste forskningsingenjör Leah Mayo. Foto Anna Nilsen

– Jag blev varm om hjärtat av att de i motiveringen tagit fasta på inte bara den vetenskapliga produktionen, utan också ser till engagemang i patienter och samhället och mitt arbete för att patienter ska få den behandling som de behöver och faktiskt har nytta av. Det är förstås jätteroligt att få den här utmärkelsen, säger Markus Heilig, föreståndare för Centrum för social och affektiv neurovetenskap, CSAN, och professor i psykiatri vid Institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper, BKV, vid LiU.

Här kan du läsa pressmeddelandet från ECNP och mer om priset.


Kontakt

Nyheter om Markus Heiligs forskning

Markus Heilig.

Miljonregn ger två nya excellenscenter på LiU

Linköpings universitet får sammanlagt nästan 57 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för att bilda två nya excellenscenter för nyskapande forskning. Enligt Vetenskapsrådet sker det i mycket hård konkurrens.

Försöksledare och försöksdeltagare med elektroder på tinningen.

Hjärnans cannabisliknande system skydd mot beroendesjukdom

Höga nivåer av kroppens egna cannabisliknande ämnen skyddar mot att utveckla beroendesjukdom hos personer som haft traumatiserande upplevelser som barn, enligt en studie från LiU.

Så fastnar skrämmande minnen i vissa hjärnor

LiU-forskare har hittat en biologisk mekanism som förstärker lagringen av skrämmande minnen i hjärnan. Upptäckten identifierar en möjlig gemensam mekanism bakom ångest och alkoholberoende.

Mer om CSAN

Senaste nytt från LiU

Förmultnat löv.

En kemisk gåta löst – reaktionen som förklarar stora kolsänkor

En gåta som gäckat forskarvärlden i 50 år har nu fått sitt svar. Forskare från bland annat LiU har visat att en särskild typ av kemisk reaktion kan förklara varför organiskt material i sjöar och vattendrag är så motståndskraftigt mot nedbrytning.

Flaggor vajar utanför Studenthuset.

LiU:s nya universitetsdirektör – en erfaren och driven chef

Anna Thörn blir ny universitetsdirektör vid LiU. Hon jobbar för närvarande som regiondirektör i Region Dalarna och har tidigare haft flera chefsbefattningar i Östergötland, bland annat som kommundirektör i både Norrköping och Söderköping.

Studentsångare tågar på Valborg

Valborgstradition fyller 50 år

På valborgsmässoafton blir det som traditionen bjuder, vårsånger, vårtal och mösspåtagning med manskören Linköpings Studentsångare på Borggården utanför Linköpings slott. I år firar traditionen 50-årsjubileum.