En summering av studietiden men också ett avstamp till yrkeslivet.

På vårutställningen visas studenternas examensarbeten som både är en summering av studietiden och ett avstamp till yrkeslivet. Dessutom visas gesällprov i möbelsnickeri och möbeltapetsering där förstklassigt hantverk kombineras med samtida design.

Examensarbeten

Bild saknas

Arna G Magnúsdóttir

Möbeldesign 180 hp, examensarbete
Hverfa
När huvudet ibland liknar en myrstack är det svårt att ha koll på sina ägodelar. Jag ville skapa en möbel som hjälper folk med diagnoser som autism och ADHD att skapa en grundordning.
I hyllan Hverfa har varje låda sitt utrymme. Ägaren kan välja att använda fyrkanten för pennor och triangeln för smycken. Var sak har sin plats.
Bild saknas

Carl-Johan Persson

Möbelsnickeri 180 hp, examensarbete
Vakuumfästen för smådelar
Arbetet handlar om vakuum och hur det kan användas för att fästa och bearbeta ämnen med små dimensioner. Vakuumfästena är 3D-printade och arbetet vill inspirera fler att utveckla metoder för att bearbeta trä och utvecklas tillsammans.
Bild saknas

Björn Sundelin

Möbeldesign 180 hp, examensarbete
Press
Skiktlimning ger fantastiska formmöjligheter för en designer och därför har jag valt att fördjupa mig i tekniken under mitt examensarbete.
Jag har framförallt undersökt möjligheterna att skiktlimma i flera riktningar samtidigt.
Bild saknas

Daniel Garnbeck

Möbelsnickeri 180 hp, examensarbete
Samarbeten
Jag vill i mitt examensarbete utforska möjligheterna att vara ett steg mellan formgivare och slutproducent. En verksamhet där jag i olika samarbetsprojekt tar fram små serier eller prototyper i nära samarbete med formgivare.
Bild saknas

Jonas Berglund

Möbelsnickeri 180 hp, examensarbete
Jämförelse av sammanfogningar i trämöbler. Fasta tappar och centrumtappar.
Som hantverkare möts man av många teorier om hur något ska göras på ”bästa” sätt och det är inte alltid lätt att sålla i dessa påståenden. I mitt examensarbete försöker jag skapa ett underlag som kan underlätta att göra medvetna val av sammanfogningar.
Bild saknas

Johanna Björling

Möbeldesign 180 hp, examensarbete
Slumpmetoder
Ett verk där slumpen fått en framträdande roll. Konstruktionen, som är uppbyggd av roterande skivor likt ett lyckohjul, producerar tillsammans med formgivaren objekt med oförutsägbara resultat.
Bild saknas

Joel Fjällström

Möbeldesign 180 hp, examensarbete
Events on the skin
Om rollen som materialitet spelar för relationen mellan människa och objekt. Med fokus på värdet av komposition, komplexitet och fyllighet i taktila uttryck och sinnesupplevelser.
Bild saknas

Karl Ingberg Sundsgård och Lina Frick-Meijer

Möbeldesign 180 hp och Möbeltapetsering 180 hp, examensarbete
ORB Kollektion
Utifrån fåtöljen Orb har vi skapat en produktfamilj bestående av en karmstol och ett sidobord. Möblerna framhäver en skulptural taktilitet i hårda och mjuka material, med avsikt att förstärka användarens interaktion med möblerna.
Bild saknas

Ola Hansson

Möbelsnickeri 180 hp, examensarbete
GO / NO GO
Examensarbete i samarbete med Gemla Fabriker AB.
Min uppgift har varit att för Gemla finna en effektiv produktutvecklingsmetod och arbetsprocess för framtagning av ny design. Vilka utmaningar finns från skiss till färdig produkt och hur kan processen göras så enkel som möjligt?
Bild saknas

Krzysztof Sebastian Faryna

Möbelkonservering 180 hp, examensarbete


Cellulose Nitrate Lacquers ¬− partiell bättring av lakuner på cellulosaytbehandlingar

Genom praktiska experiment, baserade både på skriftliga källor och erfarenhetsbaserad kunskap inom området, har jag i mitt examensarbete undersökt metoder för att fylla i lakuner på transparenta ytbehandlingar. Lat. lacuna - tomrum, lucka, bortfall.

Bild saknas

Petter Sjögren

Möbeldesign 180 hp, examensarbete
Taktil
Ett referensbibliotek för formgivare och arkitekter som förmedlar känslan av dimensioner, material och taktilitet, i en tid då vi tenderar att förlita oss allt mer på digitala verktyg.
Bild saknas

Sofia Gynther

Möbeltapetsering 180 hp, examensarbete
Klä i bild
Hur gör jag tapetserarens klädselarbete mer konstnärligt kreativt?
I mitt examensarbete har jag undersökt hur jag genom att sammanfoga läderbitar skapar en bild, ett visuellt objekt, som jag också använder som klädselmaterial. Jag förhåller mig till möbeln som en yta, en ”målarduk” och med hjälp av sadelmakarens dekortekniker kan jag anta ett bildkonstnärligt perspektiv på klädseln utan att lämna tapetserarens yrkesfält.
Bild saknas

Simon Schiller och Rebecca Petrini

Möbeldesign 180 hp och Möbeltapetsering 180 hp, examensarbete
Pod
Pod är resultatet av ett projekt med mjuka former och cirkulär ekonomi i fokus. Modulsoffans kopplingsbeslag fungerar som fäste för tilläggsattribut, och erbjuder därmed oändliga möjligheter för olika behov i en offentlig miljö.
Bild saknas

William Öhman

Möbelkonservering 180 hp, examensarbete
Ta det piano med klaveret: Konserveringskoncept för hammarklaver från 1770-talet
Mitt examensarbete handlar om att utveckla åtgärdsförslag vid konservering av hammarklaver. Syftet är att öka förståelsen för hammarklaverens betydelse och varför dessa bör bevaras som källa för framtida forskning och kunskap.
Hammarklaver är tidiga instrument i den utveckling som resulterat i det vi idag betraktar som det moderna pianot.
Bild saknas

Ottar Gjendahl Sörensen

Möbelsnickeri 180 hp, examensarbete
På kroppens premisser? Förslag på designverktyg för att utforska kroppsvänligt sittande
Genom en grundlig genomgång av ergonomisk forskning föreslår jag et designverktyg som kan stimulera till utforskningen av ett brett spektrum av sittpositioner och dynamiken mellan dessa. Målet är att göra sittandet mer anpassat till kroppens behov.

Gesällprov i möbeltapetsering

Bild saknas

Katina Schütz

Gesällprov i möbeltapetsering
Design i samarbete med Arna G Magnúsdóttir, Möbeldesign
Glysja
Möbeln som är inspirerad av Islands kraftfulla natur formgavs med utgångspunkt i vårt eget sittande samt Katinas vilja att testa gränserna när det kommer till traditionella tapetserartekniker och former genom att skapa något skulpturalt och unikt.
Bild saknas

Lina Frick-Meijer

Gesällprov i möbeltapetsering
Design i samarbete med Karl Ingberg Sundsgård, Möbeldesign
Orb
Orb är en nätt och karaktäristisk gesällfåtölj som på ett modernt sätt framhäver både design och hantverk. Fåtöljen har en stomme av björk och innehåller 24 stycken handsnörda resårer i sits, armstöd och rygg.
Bild saknas

Rebecca Petrini

Gesällprov i möbeltapetsering
Design i samarbete med Joel Fjällström, Möbeldesign
Dune
Hållbart hantverk står i kontrast till ett bräckligt yttre för att subtilt förklara de olika livscykler som kan finnas i ett och samma objekt.
Åldrandet sker stilfullt och värdigt genom lädret men snabbt och brutalt genom den sköra textilen.
Bild saknas

Sofia Gynther

Gesällprov i möbeltapetsering


Artemis

Jag ville genom gesällen utöva hantverket som ett utlopp för min egen kreativitet och kärlek till färg och mönster. Möbeln skulle ha mycket karaktär och utstråla ett nyfiket och öppet förhållningssätt till stil och inredning samtidigt som hantverksskicklighet och kvalité skulle genomsyra arbetet. Men framför allt glädje, för mig som hantverkare i mitt arbete och för andra som betraktare och brukare av möbeln.

Gesällprov i möbelsnickeri

Bild saknas

Jonas Berglund

Gesällprov i möbelsnickeri
Design Arna Magnúsdóttir, Möbeldesign
Mosi
Mosi är ett skåp för att smala minnen. En speciell plats för de där sakerna med affektionsvärde som annars försvinner i någon låda. Det är ett skåp som innehåller många roliga utmaningar för en möbelsnickare vilket var viktigt för mig.
Material: Valnöt, körsbär, björk, lönn och ask.
Bild saknas

Daniel Garnbeck

Gesällprov i möbelsnickeri
Lillbo (formgivet av Carl Malmsten)
Skåp tillverkat efter original ritat av Carl Malmsten 1952. Tillverkat i bok och infärgat faner av platan.
Tidsåtgång: 319 timmar
Poäng: 4.92 av 5
Bild saknas

Ottar Gjendahl Sörensen

Gesällprov i möbelsnickeri
Design i samarbete med Björn Sundelin, Möbeldesign

Vattenfall
Utgångspunkten för Vattenfall var att ge form åt en abstrakt upplevelse av fördjupning. Det har varit viktigt i arbetsprocessen att se osäkerhet som något produktivt. Materialen är furu, svartek, blått faner i 14 olika kulörer och förgylld lönn.
Bild saknas

Ola Hansson

Gesällprov i möbelsnickeri
Fragment
I mitt projekt utforskar jag tankevärlden. Jag vill i objektet beskriva ett medvetande som en serie av sammansatta minnesfragment. De kan skingras och förvrängas när de ses på genom våra filter. Ett har ett extra värde och kan urskiljas och betraktas i sin enskildhet.

Kontakt

Hitta till Malmstens

Läs mer om Malmstens

LiU får 232 miljoner från Vetenskapsrådet

Vetenskapsrådet har nu beslutat om fördelningen av forskningsbidrag inom fyra områden. Vid Linköpings universitet får natur- och teknikvetenskap mest.

Konstnären Alessandra Di Pisa utanför Malmstens Linköpings universitet.

Nytt konstnärligt forskningsprojekt vill ta AI från tech-bolagen

För att tech-bolagen inte ensidigt ska styra AI-utvecklingen måste även konstnärer gripa sig an frågan. Det menar Alessandra Di Pisa vid Malmstens Linköpings universitet. Nu har hon fått 4,5 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för ett nytt projekt.

Lekfullt när Malmstens intar Lagaplan.

Lekfullt när Malmstens intar Lagaplan

Möbeldesignstudenter från Malmstens har skapat möblerna till årets sommartorg i Bagarmossen. Nu står Lagaplan redo för stora och små besökare – oavsett om man vill pusta ut eller leka!