09 januari 2019

Oj, vad spännande! Oj, vad svårt! Ungefär så reagerade studenterna på Malmstens inför uppgiften att ”manifestera furu” på Möbelmässan i februari.

malmstens möbelmässan stockholm furniture fairFull fart i verkstaden. Ruickard Torstenfelt sågar ut trädetaljer till sina möbler. Bild: Felizia Matthews

Furuns fördelar och egenskaper

I samarbete med designföretaget Blå Station ska tio tredjeårs-studenter på Malmstens möbeldesignprogram arbeta fram möbler i furu till Stockholm Furniture Fair den 4–9 februari. Resultatet blir en unik samling bord, stolar, pallar och accessoarer gjorda i det klassiska svenska träslaget.

Uppgiften var på samma gång enkel och komplicerad: att på valfritt sätt ta vara på materialets egenskaper och fördelar.

- I början tror jag att de flesta av oss faktiskt var lite chockade, berättar studenten Felizia Matthews.

materialskisser möbelmässanNågra av studenternas materialskisser inför utställningen på Stockholm Furniture Fair.

- Uppdraget var väldigt öppet. Det är helt fantastiskt att få göra vad man vill, men friheten kräver också mycket eftertanke. En fråga var om man skulle prioritera funktionen eller vara mer konstnärlig. Jag tror att de flesta av oss fick tänka till ganska mycket.

Vad tycker du om furu som material?

- Det var ju väldigt populärt på 70-talet, men kanske blev det lite överanvänt då. En del tröttnade nog lite efter det.

- Samtidigt är det ett fantastiskt material. Närproducerat, lätt att arbeta med och med mycket historia. Det är också ett ganska lätt träslag vilket gör att möblerna inte blir så tunga. Själv tycker jag att vi skulle använda mycket mera furu istället för att importera utländska träslag.

Mycket arbete inför möte

Den 17 januari görs en sista avstämning med Johan Lindau, grundare och VD för Blå Station, inför möbelmässan några veckor senare. Då är det upp till bevis för studenterna som arbetat med projektet sedan i höstas. När vi pratar med Felizia Matthews är det full fart i verkstaden.

Tankar, idéer och ritningar har blivit materialskisser som nu, till sist, också ska förvandlas till färdiga produkter.

- Det är ganska intensivt och vi kämpar på. Det känns väldigt kul. Samtidigt är det förstås en anspänning, alla vill göra sitt absolut bästa, säger Felizia Matthews.

Studenterna från Malmstens ställer ut i Greenhouse (monter C18:34) på Stockholm Furniture Fair. Greenhouse är mässans avdelning för nya och än så länge oetablerade formgivare.

Blå station startades 1986 och finns i skånska Åhus. Företaget är mest känt för designmöbler för offentliga miljöer. Malmstens har i flera år arbetat tillsammans med olika designföretag i samband med Möbelmässan.

Läs mer om Stockholm Furniture Fair och Blå Station.

Läs mer om utbildningen

Senaste nytt från LiU

LiU får kvalitetsstämpel av EU

Linköpings universitet har tilldelats EU-kommissionens utmärkelse HR Excellence in Research Award. Det är en kvalitetsstämpel som visar att universitetet arbetar systematiskt med att förbättra forskarnas arbetsvillkor.

Studenter på kursen Scholars at risk student led workshop

Akademisk frihet i praktiken

Den lilla gruppen master-studenter vid programmet Etnicitet och Migration på Campus Norrköping är unik. De är först i Sverige att gå en universitetskurs i hur man skapar en kampanj till stöd för en fängslad forskare och för den akademiska friheten.

Porträtt av man vid strömmen

Mathias Fridahl nominerad till Klimatpolitiska rådet

Mathias Fridahl, forskare vid Linköpings universitet, har nominerats till Klimatpolitiska rådet, en myndighet som utvärderar hur regeringens politik förhåller sig till Sveriges klimatmål.