09 januari 2019

Oj, vad spännande! Oj, vad svårt! Ungefär så reagerade studenterna på Malmstens inför uppgiften att ”manifestera furu” på Möbelmässan i februari.

malmstens möbelmässan stockholm furniture fairFull fart i verkstaden. Ruickard Torstenfelt sågar ut trädetaljer till sina möbler. Bild: Felizia Matthews

Furuns fördelar och egenskaper

I samarbete med designföretaget Blå Station ska tio tredjeårs-studenter på Malmstens möbeldesignprogram arbeta fram möbler i furu till Stockholm Furniture Fair den 4–9 februari. Resultatet blir en unik samling bord, stolar, pallar och accessoarer gjorda i det klassiska svenska träslaget.

Uppgiften var på samma gång enkel och komplicerad: att på valfritt sätt ta vara på materialets egenskaper och fördelar.

- I början tror jag att de flesta av oss faktiskt var lite chockade, berättar studenten Felizia Matthews.

materialskisser möbelmässanNågra av studenternas materialskisser inför utställningen på Stockholm Furniture Fair.

- Uppdraget var väldigt öppet. Det är helt fantastiskt att få göra vad man vill, men friheten kräver också mycket eftertanke. En fråga var om man skulle prioritera funktionen eller vara mer konstnärlig. Jag tror att de flesta av oss fick tänka till ganska mycket.

Vad tycker du om furu som material?

- Det var ju väldigt populärt på 70-talet, men kanske blev det lite överanvänt då. En del tröttnade nog lite efter det.

- Samtidigt är det ett fantastiskt material. Närproducerat, lätt att arbeta med och med mycket historia. Det är också ett ganska lätt träslag vilket gör att möblerna inte blir så tunga. Själv tycker jag att vi skulle använda mycket mera furu istället för att importera utländska träslag.

Mycket arbete inför möte

Den 17 januari görs en sista avstämning med Johan Lindau, grundare och VD för Blå Station, inför möbelmässan några veckor senare. Då är det upp till bevis för studenterna som arbetat med projektet sedan i höstas. När vi pratar med Felizia Matthews är det full fart i verkstaden.

Tankar, idéer och ritningar har blivit materialskisser som nu, till sist, också ska förvandlas till färdiga produkter.

- Det är ganska intensivt och vi kämpar på. Det känns väldigt kul. Samtidigt är det förstås en anspänning, alla vill göra sitt absolut bästa, säger Felizia Matthews.

Studenterna från Malmstens ställer ut i Greenhouse (monter C18:34) på Stockholm Furniture Fair. Greenhouse är mässans avdelning för nya och än så länge oetablerade formgivare.

Blå station startades 1986 och finns i skånska Åhus. Företaget är mest känt för designmöbler för offentliga miljöer. Malmstens har i flera år arbetat tillsammans med olika designföretag i samband med Möbelmässan.

Läs mer om Stockholm Furniture Fair och Blå Station.

 

Läs mer om utbildningen

Senaste nytt från LiU

Orkester står utomhus med instrumenten i luften

Akademisk högtid med rymdfärd och Harry Potter

Årets akademiska högtid vid Linköpings universitet äger rum den 31 maj–1 juni. Den bjuder på hedersdoktorsföreläsningar med bland andra astronauten Marcus Wandt, en festkonsert med barnens värld som tema och en högtidlig ceremoni.

Porträtt av man (Carl Fredrik Graf)

Carl Fredrik Graf får LiU:s förtjänstmedalj

Avgående landshövding Carl Fredrik Graf tilldelas Linköpings universitets förtjänstmedalj för ”sin vilja och förmåga att samla regionens olika krafter i arbetet för en positiv samhällsutveckling”. Medaljen delas ut vid den akademiska högtiden 1 juni.

Jennifer Chepkorir

Från fattigdom till självständighet och självförsörjning

På uppdrag av regeringen tillsammans med Sida, skapar Matematiska institutionen och Linköping universitet möjlighet till livsavgörande förändringar för individer och världen. Jennifer från Kenya är en av dem.