16 oktober 2019

Studenter i möbeldesign vid Malmstens Linköpings universitet antog utmaningen att inreda en ungdomsbostad på 23 kvadrat. Resultatet är en finurlig fönsterbänk, ett klurigt list-system för väggen och en smart rumsavdelare.

Moa Sjöberg och Anton Sander på sin fönsterbänk
Moa Sjöberg och Anton Sander på den finurliga bänken i ekträ. HANS ALM
Det fräscha grå U25-huset sticker upp mitt ibland de gamla höghusen i rött tegel i Larsbergs centrum på Lidingö. Huset är ett ungdomshus med 74 lägenheter för ungdomar mellan 18 och 25 år. I som mest fyra år kan de bo här, och i huset finns även gemensamma ytor. Lidingö stad var intresserade av att förtäta och få det som en gång var ett miljonprogramsområde mer levande och byggföretaget John Mattson fick uppdraget att bygga det nya huset.

Sedan flera år tillbaka har John Mattson ett samarbete med Malmstens Linköpings universitet där de erbjudit studenterna projektarbeten i skarpa projekt. Ungdomshuset fick bli en sådan utmaning.

Inredning för 23 kvadrat

Om några timmar är det dags för inflyttning. Städningen är i full gång efter gårdagens vernissage. Vi kliver in en av de minsta lägenheterna i huset, den är på 23 kvadrat, en etta med ordentligt kök, toa och dusch. Stora fönster som också sitter lågt gör lägenheten ljus, trots gråvädret utanför.

Tobias Flodström, Hannes Åström, Moa Sjöberg och Anton Sander har designat möbler för just den här lägenheten. Starten gick hösten 2018 då alla studenter i årskurs två i Möbeldesign, inom ramen för projektkursen Möbeldesign 3, fick i uppdrag att designa inredning för en av de små lägenheterna. De presenterade sina projekt precis före jul och efter helgerna fick de veta vilka projekt beställaren ville gå vidare med.

– Vi fick träffa arkitekten och vi har var och en för sig haft regelbundna möten med beställaren, berättar Tobias Flodström.

Tobias Flodström med sin rumsavdelare i ljus ask, för att markera att den är flyttbar. Foto HANS ALMHans möbel är en rumsavdelare i ljus ask som spänns mellan golv och tak och därmed också är flyttbar. Den kan användas till att hänga kläder på, för växter, hyllor och ett litet skåp.
– Det blir som ett extra rum och samtidigt en hjälp med förvaring. Bara fantasin sätter gränser för vad den kan användas till, säger han.

Rumsavdelaren är tillverkad av Hantverksslussen i Uppsala. Hantverksslussen drivs av Stadsmissionen i Uppsala för att människor som står långt bort från arbetsmarknaden ska få en ny chans.
– De har verkligen gjort ett fint jobb, intygar Tobias Flodström.

Ek, björk och ask

Hannes Åström har tagit fram ett sinnrikt list-system för att kunna hänga upp tavlor, speglar, en TV och varför inte ett litet utfällbart bord.
– De ska bo här i fyra år och sedan ska en annan hyresgäst ta över, det betyder att de inte kan spika upp saker på väggarna. Samtidigt är lägenheten så liten att prylarna behöver komma upp från golvet. Det här list-systemet löser de problemen, säger han, och visar några krokar en bit under taket som kan rymma såväl en innebandyklubba som en yogamatta.
Hannes Åström framför sitt listsystem med många möjligheter till förvaring och upphängning. Foto HANS ALM Hannes Åström har tillverkat list-systemet själv, inklusive de fiffiga krokar som man häktar fast i en skåra på listens baksida. Möbeln är byggd i ek med inslag av ljusare björk.
– Jag läser möbeldesign men jag gillar även att snickra, säger han.

Den tredje möbeln är en finurligt konstruerad fönsterbänk. Moa Sjöberg och Anton Sander har designat den i skiktlimmad ek. Hopfälld är den en fönsterbänk framför lägenhetens enda låga fönster. Den erbjuder en sittplats för ett par personer med ett förvaringsutrymme under medan den utfälld ger plats för minst fem.

– Vi fick idén från en tumstock som man ju kan fälla ut. Vi har alla bott litet och vet hur viktigt det är att kunna bjuda hem vänner, säger Anton Sander.

– Det går inte ha stolar stående i en så här liten lägenhet, dem snubblar man bara över, fyller Moa Sjöberg i.

För tillverkningen av bänken har de tagit hjälp av Malmstens-alumner med eget snickeri.

Professionella råd och tips

De tre utvalda projekten fick en budget att hålla sig till och via John Mattson fick de också råd och tips hur de skulle skriva offerter och fakturor.

– De har verkligen varit generösa, för även om de också vinner på samarbetet så är det vi studenter som vinner mest. Det viktiga har varit att vi har fått in både beställarens perspektiv och användarens behov, säger Hannes Åström.

Utifrån sin budget fick de också kontakta de snickerier som var tänkbara för att möbeln skulle kunna bli klar i tid. Den 1 oktober skulle det vara vernissage och inflyttning dagen efter.

– Det skulle gå fort, men det var verkligen roligt med vernissage och att få visa upp sin möbel innan vi ska lämna bort den, säger Moa Sjöberg.

Känns det vemodigt att skiljas från en möbel ni jobbat med så länge?
– Nej, det ger bara energi att vara klar, jag ser fram emot att ta tag i nästa projekt. Det är vår sista kurs i möbeldesign som även det är ett skarpt projekt med ett uppdrag från ett företag. Vilket det blir får vi veta på måndag, säger Hannes Åström.

– Jag vill även vidareutveckla min idé. Rumsavdelaren är framtagen för just det här rummet, men den går ju att utveckla för många andra behov och takhöjder, säger Tobias Flodström.

Moa Sjöberg och Anton Sandler ser också fram emot nästa kurs, men kanske än mer mot att få träffa den person som är först ut att bo i lägenheten med inredning designad av Malmstens-studenterna.

– Vi har ju tänkt en användning och en funktion, men det ska bli så spännande att få höra hur våra möbler används i vardagen, säger Anton Sander.

De andra tre nickar instämmande och vi förflyttar oss snabbt ut ur lägenheten som nu ska putsas lite extra för att välkomna sin första hyresgäst senare under dagen.

Kontakt

Nyheter Malmstens

Lekfullt när Malmstens intar Lagaplan.

Lekfullt när Malmstens intar Lagaplan

Möbeldesignstudenter från Malmstens har skapat möblerna till årets sommartorg i Bagarmossen. Nu står Lagaplan redo för stora och små besökare – oavsett om man vill pusta ut eller leka!

Sebastian Mateu tillverkar en yxa.

Malmstens förändrade Sebastiáns liv

"Omkring mig sa folk att det var omöjligt. Men jag kom in. På Malmstens möbelsnickeriprogram. På Lidingö"

Tre personer står vid ett bord

Engagemang gör lärare bra

Vad gör en lärare riktigt duktig? Engagemang, ödmjukhet och verklighetsförankring, kanske? När de två första pristagarna (2020 respektive 2022) av Ingemars lärarpris träffas går samtalet från lärare som förebilder till studenter som lär för livet.

Campus Lidingö

Senaste nytt från LiU

Person (Jie Zhou) pekar på en datorskärm.

Ny värld av 2D-material öppnas

Material som är extremt tunna får ovanliga egenskaper som gör dem lämpliga för bland annat energilagring, katalys och vattenrening. Nu har forskare vid LiU utvecklat en metod där hundratals nya 2D-material kan skapas.

Lakrits i skål och lakritsrot bredvid.

Liten mängd lakrits höjer blodtrycket

Det är känt att större mängder lakrits orsakar högt blodtryck. Nu visar en studie av forskare vid LiU att även små mängder lakrits höjer blodtrycket. De individer som reagerar kraftfullast visar också tecken på belastning av hjärtat.

Han lotsar sina studenter till toppjobb

Det går bra för LiU-studenter i SM i företagsvärdering. År efter år går segern till Linköpings universitet. Vinst i tävlingen är en genväg till toppjobb i storbanker och revisionsbolag. Vad är egentligen hemligheten bakom framgångarna?