21 maj 2018

Malmstens Linköpings universitets vårutställning är sistaårsstudenternas kraftprov. Deras examensarbeten, och i förekommande fall gesällprov, visas under några dagar för allmänheten på Campus Lidingö. Årets upplaga bjöd på stor variation.

3D-printade vakuumfästen för smådelar. Mjuka fåtöljer och hårda skiktlimmade stolar. En praktisk undersökning av sammanfogningar i trämöbler, och ett referensbibliotek för dimensioner, material och taktilitet – allt finns representerat bland årets examensarbeten på Malmstens.

Avdelningschefen Ulf Brunne ler.

– Ja, det spretar mer än kanske någonsin tidigare, men i positiv bemärkelse. Det handlar om hantverk i världsklass.

Han förklarar att studenterna inte har några särskilda förhållningsregler utan har en stor frihet att välja vad de vill göra, så länge som de håller sig till huvudämnet för programmet.

I år har man omkring 20 framläggningar, varav 15 före sommaren. Några studenter behöver mera tid och väntar till i höst. Sammantaget är det ändå en högre siffra än vanligt, enligt Ulf Brunne.

Ökat samarbete mellan studenterna

Leó Jóhannsson, inriktningsansvarig för Möbeldesign, är extra nöjd. Samtliga sju sistaårsstudenter på det programmet blir klara i vår.

– Alla studenter är i mål. Det har vi haft som målsättning, så det tycker vi är väldigt bra.

Han noterar också en annan sak som är annorlunda från tidigare år: Studenterna samarbetar mera.

– Det är en slags stämning av att alla hjälper varandra. Vi har några studenter här som utmärker sig och gör otroligt mycket jobb åt andra. De är extremt produktiva.

Fast allra roligast är kanske branschens aktiva intresse för vassa nyutexaminerade studenter.

– Jag har faktiskt haft besök av flera representanter från verksamheter i Stockholm som letar efter folk att anställa. Att arbetsgivare kommer hit personligen för att be mig rekommendera studenter, det är inte varje dag, säger Leó Jóhannsson.

Kontaktpersoner

Malmstens utbildningar

Senaste nytt från LiU

Studentantalet fortsätter öka – särskilt inom AI och IT-säkerhet

För femte året i rad ökar antalet studenter rejält på LiU. Sedan 2019 är ökningen nästan 40 procent. Fristående kurser är det som ökar mest och särskilt inom aktuella områden som AI och IT-säkerhet.

Vlatko Milic står med sin dator och tittar ut genom ett fönster.

Hans forskning kan leda till ökad matsäkerhet i Sverige

Uppsala eller Linköping? För Eskilstunasonen Vlatko Milic föll valet för 14 år sedan på LiU. Att han skulle bli kvar efter studierna, doktorera och bli forskare var inte självklart. Nu har han inlett forskning som skulle kunna öka Sveriges resiliens.

Person håller en liten glänsande skiva med pincett.

Bättre digitala minnen med hjälp av ädla gaser

Framtidens elektronik kan bli ännu mindre och mer effektiv genom att fler minnesceller får plats på mindre yta. Ett sätt att uppnå det är att tillsätta ädelgasen xenon vid tillverkningen av digitala minnen. Det har LiU-forskare visat i en ny studie.