11 april 2018

Möbelmässan i Milano den 17-22 april räknas som designvärldens viktigaste händelse. I år deltar Malmstens Linköpings universitet och i 1500-talsklostret Chiostro Della Umiliate visar studenterna innovativa möbler för vår samtid.

Den 17 april 2018 och sex dagar framöver blir den internationella mässan i Milano en mötesplats där tusentals utställare visar det senaste inom design, möbler, inredning och arkitektur. I år finns Malmstens Linköpings universitet på plats tillsammans med Konstfack med en utställning i ett 1500-talskloster. I kontrast till den historiska miljön får besökarna ta del av studenternas nytänkande och kreativitet.

Tio objekt ställs ut

Tolv studenter representerar Malmstens utbildningar i möbeldesign, möbelsnickeri och möbeltapetsering. Tio nyskapande objekt ställs ut; design och det hantverksmässiga utförandet är i flertalet fall resultatet av en samverkan mellan studenter från de olika utbildningarna.

– Studenternas möbler ger prov på hur traditionellt hantverkskunnande kan utvecklas till något nytt och samtida, säger Ulf Brunne, avdelningschef på Malmstens Linköpings universitet med campus på Lidingö i Stockholm.

De treåriga utbildningarna har fokus på kvalitet, hållbarhet och samtidens behov samtidigt som de ger kunskaper om hantverkstraditioner och möbelhistoria.

Sökandet efter det okända

För en av de utställda möblerna, Vattenfall, står Björn Sundelin och Ottar Gjendahl Sörensen från möbeldesign- respektive möbelsnickeriprogrammen. De har kombinerat svensk furu, ek, 14 olika nyanser av blått fanér och förgyllt lönnträ i sin möbel Vattenfall.

– Den symboliserar sökandet efter det okända, förklarar studenterna sina intentioner.

Ett vattenfall inbjuder till utforskande av vad som ligger bakom. Möbelns tunna paneler av blått fanér kan justeras var för sig och därmed kan Vattenfall ges ett oändligt antal uttryck.

Malmstens har sina anor i den svenska möbeldesignern Carl Malmstens skola för möbelsnickare. Sedan samgåendet med Linköpings universitet erbjuds tre kandidatprogram: möbeldesign, möbelsnickeri och möbeltapetsering.

Malmstens LiU

Stipendiater 2024.

Briljanta examensarbeten belönade

Tre Malmstensalumner har tilldelats stipendier från Byggmästare John Mattsons minnesstiftelse. De prisas för sina examensarbeten, stipendierna delades ut i samband med Malmstens examenshögtid på Konstakademien i Stockholm.

Porträtt på manlig möbelsnickare.

Bänk från Malmstens till Lidingö centrum

En väl tilltagen bänk av ek, tillverkad och designad av Malmstens. Den kommer att pryda Lidingö centrum i många år framåt. - Ett av universitetets mål är ökad samverkan med samhället, säger campusrådet Léo Johánnson.

Man berättar om en maskin för studenter på studiebesök

Studenter möter formgivare och producenter i möbelriket Småland

Stiftelsen Marianne och Hans Lund har ett gediget intresse för studenter vid Malmsten LiU. Nu har de tilldelat ett generöst stipendium till 19 studenter som fått uppfylla sin önskan om en studieresa till möbelriket Småland.

Senaste nytt från LiU

Serverrum,data på svart skärm.

Maskinpsykologi – en brygga till generell AI

AI som är lika intelligent som människor kan bli möjlig tack vare psykologiska inlärningsmodeller, kombinerat med vissa typer av AI. Det menar Robert Johansson som i sin avhandling har utvecklat begreppet maskinpsykologi.

Forskning för hållbar framtid får nära 20 miljoner i bidrag

Ett oväntat samarbete mellan materialvetenskap och beteendevetenskap. Utveckling av bättre tjänster för att hantera klimatförändringarna. Det är två forskningsprojekt vid LiU som får stora stöd från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse.

Innovativ idé för effektivare cancerbehandlingar prisas

Lisa Menacher har tilldelats Christer Giléns stipendium 2024 inom området statistik och maskininlärning för sin masteruppsats. Hon har använt maskininlärning i ett försök att göra val av cancerbehandling mer effektivt.