11 april 2018

Möbelmässan i Milano den 17-22 april räknas som designvärldens viktigaste händelse. I år deltar Malmstens Linköpings universitet och i 1500-talsklostret Chiostro Della Umiliate visar studenterna innovativa möbler för vår samtid.

IRIS  Journeyman’s Piece (gesällprov). Karl Sundsgård och Lina Frick MeijerIRIS Journeyman’s Piece (gesällprov) av Karl Sundsgård och Lina Frick Meijer Foto: Johan Westin Den 17 april 2018 och sex dagar framöver blir den internationella mässan i Milano en mötesplats där tusentals utställare visar det senaste inom design, möbler, inredning och arkitektur. I år finns Malmstens Linköpings universitet på plats tillsammans med Konstfack med en utställning i ett 1500-talskloster. I kontrast till den historiska miljön får besökarna ta del av studenternas nytänkande och kreativitet.

Tio objekt ställs ut

Tolv studenter representerar Malmstens utbildningar i möbeldesign, möbelsnickeri och möbeltapetsering. Tio nyskapande objekt ställs ut; design och det hantverksmässiga utförandet är i flertalet fall resultatet av en samverkan mellan studenter från de olika utbildningarna.

– Studenternas möbler ger prov på hur traditionellt hantverkskunnande kan utvecklas till något nytt och samtida, säger Ulf Brunne, avdelningschef på Malmstens Linköpings universitet med campus på Lidingö i Stockholm.

De treåriga utbildningarna har fokus på kvalitet, hållbarhet och samtidens behov samtidigt som de ger kunskaper om hantverkstraditioner och möbelhistoria.

Sökandet efter det okända

Vattenfall av Björn Sundelin och Ottar Gjendahl SörensenVattenfall av Björn Sundelin och Ottar Gjendahl Sörensen Foto: Johan Westin För en av de utställda möblerna, Vattenfall, står Björn Sundelin och Ottar Gjendahl Sörensen från möbeldesign- respektive möbelsnickeriprogrammen. De har kombinerat svensk furu, ek, 14 olika nyanser av blått fanér och förgyllt lönnträ i sin möbel Vattenfall.

– Den symboliserar sökandet efter det okända, förklarar studenterna sina intentioner.

Ett vattenfall inbjuder till utforskande av vad som ligger bakom. Möbelns tunna paneler av blått fanér kan justeras var för sig och därmed kan Vattenfall ges ett oändligt antal uttryck.

Malmstens har sina anor i den svenska möbeldesignern Carl Malmstens skola för möbelsnickare. Sedan samgåendet med Linköpings universitet erbjuds tre kandidatprogram: möbeldesign, möbelsnickeri och möbeltapetsering.

Malmstens LiU

Porträtt på manlig möbelsnickare.

Bänk från Malmstens till Lidingö centrum

En väl tilltagen bänk av ek, tillverkad och designad av Malmstens. Den kommer att pryda Lidingö centrum i många år framåt. - Ett av universitetets mål är ökad samverkan med samhället, säger campusrådet Léo Johánnson.

Man berättar om en maskin för studenter på studiebesök

Studenter möter formgivare och producenter i möbelriket Småland

Stiftelsen Marianne och Hans Lund har ett gediget intresse för studenter vid Malmsten LiU. Nu har de tilldelat ett generöst stipendium till 19 studenter som fått uppfylla sin önskan om en studieresa till möbelriket Småland.

Möbler skapad av Johanna Hjalmarsson

Malmstens Vårutställning 2024

Nybakade möbelkreatörer presenterar ambitiös design och kvalificerat möbelhantverk. Välkommen att ta en titt på årets examensutställning!

Senaste nytt från LiU

En person sitter och ler.

LiU-alumner hjälper industrin att spara pengar och energi

Han lämnade ett högavlönat jobb i gas- och oljeindustrin i Indien för en masterutbildning i hållbarhet och energiteknik på LiU. Sajid Athikkay ångrar inte u-svängen. Nu driver han ett företag som hjälper industrier att spåra och spara energi.

En man i kostym håller en grön växt i handen.

LiU med i megastudie om klimatbeteende

Vilket är bästa sättet att få oss människor att bete oss mer klimatvänligt? Forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet har bidragit till en världsomspännande studie för att ta reda på det.

LiU-flaggor framför Kårallen på Campus Valla.

Distanskurser ökar mest när antagningen till hösten är klar

Det första antagningsbeskedet är här. LiU fortsätter att locka studenter och framför allt antagningen till fristående kurser och utbildningar på distans har ökat sedan tidigare år.