30 juni 2022

Vetenskapsrådet har beviljat Linköpings universitet pengar för att starta en ny organisation för att effektivt utnyttja teknikutvecklingen och skapa en infrastruktur för nationella beräkningstjänster, något som efterfrågas inom till exempel AI-forskningen.

Datorhall på Nationellt superdatorcentrum (NSC).
Datorhall på Nationellt superdatorcentrum (NSC). Fotograf: David Einar

Vetenskapsrådets beslut innebär att man från och med nästa år slutar finansiera organisationen Swedish National Infrastructure för Computing, SNIC, som inte längre kan möta svensk forsknings växande behov av beräknings- och lagringsresurser, och istället ger LiU medel att bygga en ny organisation.

– Vi är mycket glada och hedrade av möjligheten att få bidra med att utveckla förutsättningarna för en modern och ändamålsenlig infrastruktur för storskaliga beräkningar. Det snabbt växande behovet av beräkningar och dataanalys inom allt fler områden kräver en snabbfotad organisation som med ett nationellt ansvarstagande i en internationell kontext även tillvaratar lokal spetskompetens, säger rektor Jan-Ingvar Jönsson.

– Nu påbörjar vi arbetet med att ta fram riktlinjer för den framtida organisationen och dess ledning, ett arbete som kommer ske i nära samarbete med övriga lärosäten i landet, säger vicerektor Matts Karlsson vid Linköpings universitet.

Den nya organisationen startar verksamheten den 1 januari 2023.


Kontakt

Relaterat innehåll

En AI-titt in i framtiden

Brummande superdatorer, robothundar på räddningsuppdrag och massor av framtida möjligheter med AI och forskningsprogrammen WASP och WISE. Ja, statsminister Ulf Kristersson fick många intryck med sig hem efter besöket på Linköpings universitet.

Björn Alling.

Björn Alling ser nya möjligheter för att stärka NSC som superresurs

Sedan november är han föreståndare vid Nationellt superdatorcentrum vid Linköpings universitet. Han hoppas att fler forskare ska börja nyttja superdatorernas resurser.

Jonas Björk.

Nytt ljus över tillverkningen av ultratunna polymerer

Forskare från bland annat Linköpings universitet har utvecklat en metod för att tillverka tvådimensionella polymerer endast ett molekyllager tjocka. Upptäckten banar väg för utvecklingen av nya ultratunna och funktionella material.

Senaste nytt från LiU

Vatten framför en bro och en byggnad. Blå himmel och ett träd i höstfärger.

LiU klättrar i global rankning

Linköpings universitet tar sig upp till plats 201–250 när brittiska Times Higher Education släpper sin årliga rankning för världens lärosäten.

Porträtt (Agnes Larsson).

Glädje och kreativitet – ledord för Agnes Larsson

Med över 100 miljoner användare varje månad är det svenska spelet Minecraft världens mest spelade datorspel. Årets alumn vid Linköpings universitet Agnes Larsson är kreativ chef för det evigt populära och fantasifulla världsbyggarspelet.

Poddsuccén gjorde historieläraren till folkkär folkbildare

Daniel Hermansson är gymnasieläraren som blev en stor folkbildare. Oavsett om det är i podd, tv eller bokform berättar Årets alumn om vår historia lika initierat som underhållande.