17 april 2018

Svensk forskning får i sommar tillgång till kraftigt ökad beräkningskapacitet när Nordens kraftfullaste dator, Tetralith, byggs samman på Nationellt Superdatorcentrum, NSC, vid Linköpings universitet. Superdatorns maximala prestanda uppskattas ligga på drygt fyra petaflops, det vill säga lite mer än 4 000 000 000 000 000 flyttalsoperationer per sekund.

Triolith, superdator vid NSCTriolith, superdator vid NSC som i sommar ska monteras ner och ersättas. Foto: Thor BalkhedTetralith får därmed betydligt högre beräkningskapacitet än föregångaren Triolith som efter utbyggnaden i oktober 2013 var den tidens nordiska rekordinnehavare på 0,45 petaflops.

Beräkningstid bokas hos SNIC

Tetralith är en nationell resurs som är tillgänglig för svenska forskare som söker beräkningstid via Swedish National Infrastructure for Computing, SNIC. Nationellt superdatorcentrum vid LiU är ett av sex superdatorcentrum inom SNIC.

– Tetralith blir den nu klart största universitetsdatorn i Sverige, nästan dubbelt så stor som näst snabbaste datorn som står på KTH i Stockholm. Jag ser verkligen fram emot att kunna dela ut den här nya datortiden till de bästa svenska forskarna med alla deras intressanta projekt! Det är jätteroligt att se att Sverige satsar rejält på att stanna i spetsen när det gäller att tillhandahålla datortid, säger Philipp Schlatter, docent vid KTH och ordförande i SNAC, SNIC:s allokeringskommitté.

– Tunga beräkningar har blivit allt viktigare, både för forskning och utveckling. Med Tetralith kan vi verkligen bidra till att få nya resultat inom kemi, biologi, material, fysik, strömning, klimat, med mera. Tetraliths otroliga 4 000 000 000 000 000 beräkningar per sekund kommer att vara till stor nytta och säkerligen lämna märke i forskningen, fortsätter han.

Kraftigt ökat behov

Tetralith finansieras via SNIC med cirka 150 miljoner kronor och pengarna kommer till hälften från de tio universitet som ingår i SNIC och till hälften från Vetenskapsrådet.

– Tetralith kommer att utgöra en nyckelresurs för svensk beräkningsbaserad forskning och är den första resursen som helt finansieras av SNIC-konsortiet, säger Hans Karlsson, professor vid Uppsala universitet och föreståndare för SNIC.

Behovet av beräkningskapacitet har ökat kraftigt de senaste decennierna och fortsätter att öka i snabb takt. Nya användargrupper kommer ständigt till.

– Beräkningsbehovet ökar kraftigt inom alla områden, inte bara bland dem som traditionellt utnyttjar superdatorer. Nya områden, som maskininlärning och artificiell intelligens, blir allt mer beräkningsintensiva, säger Matts Karlsson, professor vid Linköpings universitet och föreståndare för NSC.

Niclas Andersson utanför KärnhusetNiclas Andersson vid Kärnhuset Foto: Göran BillesonDen nya superdatorn levereras av nederländska ClusterVision och bygger på processorer och nätverk från Intel. Superdatorn kommer när den står klar att bestå av 1892 servrar med 32 kärnor vardera, totalt 60 544 processorkärnor. Triolith plockas ner allt eftersom de nya servrarna levereras och första delen av Tetralith kommer att vara i drift cirka 1 augusti. Hela superdatorn ska vara utbytt till i november 2018, vilket ger svenska forskare tillgång till fyra gånger större beräkningskapacitet än i Triolith.

– Vi kommer att se till att övergången blir så mjuk som möjligt för alla SNIC-användare, intygar Niclas Andersson, teknisk chef vid NSC.


Kontakt

Läs mer

Senaste nytt från LiU

Forskarnas tre förslag för att klara EU:s klimatmål

Chansen att nå EU:s klimatmål stärks genom satsning på nya tekniker som tar bort koldioxid ur atmosfären. Problemet är att det idag är olönsamt, men det finns lösningar på det. Det skriver forskare från bland annat Linköpings universitet.

Luciatåg utomhus på kvällen

Mörk Lucia: Linneornas luciatåg med urkraft

Sent på kvällen på luciadagen bjuder Den akademiska damkören Linnea på ”Mörk Lucia”. Det är en ny tradition, men byggd på gamla traditioner, som är på väg att etableras.

Person (Qilun Zhang) i blå labbrock arbetar i dragskåp.

Trämaterial ger pålitliga organiska solceller

En rå variant av ett av naturens vanligaste organiska material – lignin – kan användas för att skapa stabila och miljövänliga organiska solceller. Det visar forskare vid LiU och KTH i en studie publicerad i Advanced Materials.