Hoppa till textinnehållet - Hoppa till aktuell information och nytt på webbplatsen -  - 
CETIS - Centrum för tekniken i skolan - 
Startsida -   Anpassa - gör egna inställningarAnpassa -   Kontaktinformation - kortkommando Alt + 7Kontakt -   Översikt, webbkarta - kortkommando Alt + 3Webbkarta   - English - information about CETIS.English -   Sök på CETIS webbplats - kortkommando Alt + 4Sök  - 

CETIS nyhetsbrev

Ge tips till nyhetsbrevet!


Tekniken i skolan nr 2 maj 2019

Tekniken i skolan nr 2, 2019
I nya numret av Tekniken i skolan berättar vi om ett planerat material för förskolan. Claes Klasander visar på begreppens betydelse i teknikämnet och vi har besökt ArkDes nya utställning som visar på framtidens teknik ur flera perspektiv. Lena Gumaelius berättar om sin podd Hej Framtid och på Blommensbergsskolan i Gröndal har man prövat det kommande materialet Stad i förändring – Tekniska system i staden. Du hittar exempel på samarbete över skolämnen på Tillbergaskolan och som vanligt hittar du boktips och mycket mer. Trevlig läsning!


200 timmar Teknik logga

200 timmar Teknik - ett inspirationsmaterial
CETIS vill inspirera dig som undervisar i Teknik och hur du kan använda de 200 timmarna. Inspirationsmaterialet har utgångspunkt i de fem förmågorna och kopplar till det centrala innehållet. Du hittar en tydlig progression i materialet och tanken är att du ska få syn på helheten i undervisningen.

CETIS - Centrum för tekniken i skolan

Nya moduler

Senaste nytt inom området
teknik och teknikundervisning

Moduler för Teknik - Lärportalen - Skolverket

Nu är hela modulen Teknikens förändring och dess konsekvenser publicerad på Skolverkets sida Lärportalen och ytterligare två filmer om Teknik i Skolverkets filmbank.

I modulen Teknikens förändring och dess konsekvenser för årskurs 1-3  hittar du, under del 2, filmen Att arbeta med mönster.

I modulen Teknikens förändring och dess konsekvenser för årskurs 4-6 hittar du, under del 3, filmen Att arbeta med drivkrafter. Direktlänkar till filmerna i YouTube: 

Del 8 heter Framtid och Teknik och finns för hela grundskolan. Direktlänkar:


 

 • 2019-05-06
  CETIS nyhetsbrev - Tekniken i skolan nr 2, maj 2019
 • 2019-05-06
  Vad tycker du om CETIS nyhetsbrev - Tekniken i skolan?
  TILL ENKÄTEN - klicka här!

  Vi skulle vilja veta vad du tycker om vårt nyhetsbrev – Tekniken i skolan. Med hjälp av dina svar kan vi ge dig mer relevant information. Enkäten, som är anonym, tar cirka 2-3 minuter att genomföra och går att besvara t.o.m. den 31 maj.
 • Reviderad läroplan för förskolan2019-04-03
  Reviderad läroplan för förskolan - Skolverket

  Den 1 juli 2019 träder en reviderad läroplan för förskolan i kraft, Lpfö 18. Via länken ovan hittar du texter och annat material du kan använda dig av för att sätta dig in i förändringarna:

 • 2019-04-03
  Sommarforskarskolan: Forskarmöten 2019
  Spännande, kostnadsfri sommarskola! Du som börjar år 3 i gymnasiet eller tar studenten i år kan åka kostnadsfritt på Forskarmöten på västkusten i sommar. Den 12–14 augusti 2019 arrangerar Sveriges unga akademi sommarforskarskolan Forskarmöten i Fiskebäckskil. Här får ungdomar möta unga, ledande forskare inom olika fält, från fysik till musik. Så är du eller någon du känner nyfiken på vad en forskare gör, vad man kan forska om mm, passa på att anmäl dig. Läs mer via länken ovan.
 • 2019-03-22
  Moduler för Teknik - Teknisk förändring och dess konsekvenser - Skolverket
  Nu har del 7 i modulen Teknikens förändring och dess konsekvenser lagts upp på Skolverkets Lärportal med rubrik Tekniska förändring och hållbar utveckling. Del 7 finns tillgänglig för hela grundskolan.
 • 2019-03-15
  Systemdidaktiskt symposium den 7 maj på KTH
  Det andra systemdidaktiska symposiet hålls på KTH den 7 maj, kl. 10-15. Alla som forskar om tekniska system och didaktik, eller är intresserade av detta är välkomna. För mer information och anmälan se:
  Systemdidaktiskt symposium, 7 maj på KTH (pdf)
 • 2019-02-22
  Hej Framtid - Podden om teknik i framtiden
  Är du eller dina elever intresserade av framtidens teknik. I podden Hej Framtid hittar du avsnitt om morgondagens energilösningar, rymdforskning, bioteknik, farliga plastpåsar och mycket mer. Lätt att lyssna och lätt att förstå! Lena Gumaelius samtalar med spännande gäster som på ett eller annat sätt arbetar med teknisk utveckling.
 • 2019-02-22
  Forum för forskningsbaserad NT-undervisning
  Forum för forskningsbaserad NT-undervisning är en konferens för lärare, förskollärare, rektorer, skolledare, utvecklingsledare, forskare och lärarutbildare men också personer verksamma i myndigheter och organisationer. Var med och bidra! Läs mer via länken ovan.
 • 2018-02-04
  Prenumeration - Tekniken i skolan - meddela oss din e-postadress
  Fr.o.m nr 2019/1 kommer inte längre pappersversionen av nyhetsbrevet Tekniken i skolan att ges ut. Numera skickas nyhetsbrevet endast ut via e-post. Så meddela oss din e-postadress via länken ovan.
 • 2018-11-23
  200 timmar Teknik - ett inspirationsmaterial
  Nu lanserar vi inspirationsmaterialet 200 timmar Teknik för årskurs 1-9. CETIS vill inspirera dig som undervisar i Teknik och hur du kan använda de 200 timmarna. Inspirationsmaterialet har utgångspunkt i de fem förmågorna och kopplar till det centrala innehållet. Du hittar en tydlig progression i materialet och tanken är att du ska få syn på helheten i undervisningen.
 • 2018-10-04
  Tips om utställningen Cyklar på Mölndals stadsmuseum
  Utställningen Cyklar på Mölndals stadsmuseum pågår t.o.m. den 15 september 2019. I utställningen får du möta ett av våra mest populära transportmedel i en mängd olika skepnader, från höghjuling till landsvägsracer i kolfiber. Fundera över cykelns betydelse för samhället, miljön – och för dig som individ.
  Utställning Cyklar, Mölndals stadsmuseum
 • Ismannen - en räddare i nöden2018-08-20
  Ismannen - en räddare i nöden - Från ved till www
  I dag har vi släppt det tredje arbetsområdet Ismannen - en räddare i nöden i undervisningsmaterialet Från ved till www. Det finns att ladda ned via länken ovan.
 • 2018-08-20
  Vi vill veta era planer för teknikämnet

  Har din skola eller din kommun en plan för teknikämnet i grundskolan? CETIS efterlyser övergripande planeringar, gärna för årskurs 1-9. Vi kommer inte publicera något, utan vill se hur ni väljer att lägga upp undervisningen. Kanske kan detta leda vidare till något. Vill du dela med dig till oss? Mejla charlotta.nordlof(at)liu.se

 • 2018-08-20
  Teknikämnet har fått en egen professor!

  Jonas Hallström är nu professor i teknikens didaktik vilket är viktigt för teknikdidaktiska forskningens status. En intervju med Jonas kommer i nästa nyhetsbrev. Nu säger vi grattis till Jonas och grattis till teknikämnet!


Följ CETIS på Instagram.  - Följ CETIS på Facebook - 
CETIS finns på Instagram och Facebook. Följ oss gärna!
 -