Hjärna, nervsystem och sinnesorgan

Forskningen om nervsystemet har tagit stora kliv på senare år. Vid Linköpings universitet satsar vi bland annat på forskning om beroendesjukdomar, demenssjukdomar och hörselsjukdomar.

 
Forskningen om nervsystemet har tagit stora kliv på senare år. Det är idag klarlagt hur signalsubstanser och mottagarämnen i olika delar av hjärnan bidrar till att stimulera eller hämma att signaler förs vidare. Den nya molekylärbiologin, nya avbildningstekniker och operationsmetoder har radikalt ökat möjligheterna att förstå och åtgärda skador och sjukdomar i nervsystemet.Vid Linköpings universitet satsar vi bland annat på forskning om beroendesjukdomar, demenssjukdomar och hörselsjukdomar.

Se molekylrörelserna som gör att vi tänker

Video

LiU-forskarnas arbete är en viktig pusselbit i strävan att utveckla substanser mot förhöjd elektrisk retbarhet, vilket förhoppningsvis kan leda till läkemedel mot epilepsi och hjärtarytmi.

Forskning

En vuxen persons hand håller i handen på ett för tidigt fött barn.

N-forte-studien

N-forte-studien är en svensk studie som undersöker hur bröstmjölkbaserad berikning jämfört med komjölksbaserad berikning påverkar risken för svåra komplikationer såsom nekrotiserande enterokolit och blodförgiftning hos extremt för tidigt födda barn.

Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering, CMIV

Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering, CMIV  bedriver tvärvetenskaplig forskning inom gränsområdet medicin/biologi och teknik för att lösa morgondagens kliniska frågeställningar.

sjukhuspersonal behandlar patient

Forskningsgruppen för sköra, svårt sjuka patienter

Forskningscentrum

Nyheter

porträtt av leende kvinna.

Med smärta som drivkraft - från flykting till professor

Efter en uppväxt präglad av flykt kom Bijar Ghafouri till en plats där hon kunde stanna. I dag är hon professor och forskar om långvarig smärta. – I Sverige fanns möjligheter att utbilda mig till det jag ville. Ålder eller kön spelade ingen roll.

Pierre Hakizimana.

Så kan örat meddela hjärnan om hörseln skadats

Vad händer i örat när hörseln försämras av skadligt ljud? En studie från LiU visar att en signal från hörselorganet, vars exakta roll varit oklar i årtionden, antagligen ger hjärnan information om huruvida örat fungerar som det ska eller inte.

Närbild på öga.

Europeisk satsning på forskning om hornhinnesjukdomar

Forskare vid LiU deltar i den största europeiska satsningen hittills på forskning om sjukdomar i hornhinnan. Målet är att hitta behandlingar som återställer synen hos personer med svåra och ovanliga ögonsjukdomar.

Föreläsning: Febrig och deppig

Hur svarar hjärnan på inflammation?

Vid inflammation utlöser hjärnan ett antal symtom som feber, olustkänslor och aptitlöshet. Dessa symtom kan vara jobbiga vid influensa eller förkylning men är ett ännu större problem vid kroniska inflammatoriska sjukdomar. Senare tids forskning har gjort att vi fått en klarare bild av hur immunsystemet kan styra hjärnan och utlösa inflammationssymtom. Från föreläsningsserien "Forskning i framkant".