19 januari 2025

Ellen Ivarius Andersson tog efter tre år på lärarprogrammet studieuppehåll för att bli kårordförande i StuFF. Nu har hon även blivit vice ordförande i ECIU Student Council.

ECIU Student Council hade sitt första fysiska möte hösten 2024.
ECIU Student Council under sitt första fysiska möte hösten 2024. Fotograf: Knut Solvig

Ellen Ivarius Andersson.
Ellen Ivarius Andersson.Fotograf: Nike Johansson
Ellen har sedan 2023 varit studeranderepresentant både lokalt på ECIU på LiU och i ECIU University. Hösten 2024 skapade hon och hennes motsvarigheter på de andra universiteten inom ECIU en grupp för studentrepresentanter, en grupp som kom att bli ECIU Student Council där hon nu har blivit vald till vice ordförande.

ECIU Student Council träffas fyra gånger per år för att bestämma exempelvis vilka utbildningar ECIU University ska satsa på och hur utbildningspolicyn ska se ut. De tillsätter även studentrepresentanter till ECIU:s centrala styrelse och andra arbetsgrupper inom ECIU University. Som vice ordförande är Ellen, tillsammans med övriga i presidiet, ansvarig för att planera möten och projekt samt att representera studentperspektivet i olika sammanhang.

– Just nu är jag bland annat med i arbetsgruppen inför ECIU University Forum 2025, berättar hon. Till ECIU University Forum bjuds studenter, administrativ personal och lärare från alla ECIU-lärosäten in till en konferens om utbildning och innovation.

Internationellt engagemang för studentinflytande

Ellen tycker sammanhanget som ECIU Student Council skapar är väldigt häftigt. Studenterna är nya för varandra och de har allihop gett sig in i ett projekt där de inte riktigt vet vad som väntar dem.

– Det är häftigt att vara en del av en internationell miljö och träffa studenter från andra länder som också jobbar med studentinflytande, berättar hon.

Hon berättar vidare om hur alla engagerades nytänkande, optimism och vilja gör att ingenting är omöjligt.

– Allt engagemang en gör uppskattas och då är det extra kul att bidra, fortsätter hon.

Hon hoppas att skapande av gruppen ska bidra till ett starkt studentinflytande som är välgrundat hos studenterna som de representerar. Målet är att se till att ECIU University skapar utbildning och aktiviteter som studenterna faktiskt vill ha.

Nästa steg för ECIU Student Council

Ellen ser mest fram emot att få skriva ihop ett åsiktsprogram för studenterna.

– Det kommer bli många diskussioner för att komma överens om vad studenter från de 12 olika europeiska lärosätena tycker om utbildning, menar hon.

I samband med skapandet av åsiktsprogrammet hoppas de även kunna stärka kopplingen till ECIU Universitys styrelse. På ECIU:s styrelsemöte som hålls i Bryssel i början av 2025 ska Ellen och de andra i presidiet för ECIU Student Council medverka för att diskutera studentinflytande.

– Det är studenterna som vet bäst hur det är att vara student, avslutar hon.

Senaste nytt från ECIU University

Ceetnova logg

Ceetnova - nytt initiativ för att stärka Euopas innovationskraft

Linköpings universitet är ett av fem europeiska lärosäten som tillsammans driver CEETNOVA – ett nytt Erasmus+-projekt som syftar till att öka kunskapsvaloriseringen inom forskning och utbildning.

LiU i ledningen för utveckling av lärarutbildningar i Europa

LiU tar en ledande roll i arbetet med att utveckla Europas lärarutbildningar och pedagogisk innovation. Med fokus på internationellt samarbete och AI:s roll i utbildning stärker LiU sina insatser för framtidens lärarstudenter och undervisning.

ECIU University Creathon 2024.

Ett creathon med fokus på att lösa framtidens digitala städer

Framtidens digitala städer och kommuner står inför flera utmaningar. Hur ska de kunna leverera samhällsnyttig information när den digitala utvecklingen är snabbare är någonsin och när mottagaren nås av en oavbruten, ständig informationsöverföring?

Läs mer om ECIU University

Senaste nytt från LiU

Porträttfoto, kvinna.

Ministern fick se högteknologi inom svenskt jordbruk

Klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari besökte Agtech Sweden och imponerades av alla de tekniska innovationer som nu växer fram inom svenskt jordbruk.

Kvinna som står bredvid ett träd.

26 miljoner till forskning om miljö och hållbarhet

Fem projekt vid LiU får pengar när Familjen Kamprads stiftelse delar ut medel till forskning som kan bidra till bättre miljö och bättre livskvalitet för äldre. Projekten vid Linköpings universitet handlar mycket om hållbarhet.

Patrik Thollander, professor i energisystem vid Linköpings universitet.

Så kan industrins globala koldioxidutsläpp minska

De globala koldioxidutsläppen från industrin kan minska med fem procent. Men då måste företag och beslutsfattare ta ett helhetsgrepp på energieffektivisering och inte stirra sig blinda på teknisk utveckling. Det menar forskare vid bland annat LiU.

Taggar