04 oktober 2021

I år tilldelas åtta personer vid Linköpings universitet medel för forskning inom hälsa, arbetsliv och välfärd. En stor del av medlen som tillfaller LiU går till forskning om funktionshinder.

Bild på barn som tvättar händerna.
Ett av projekten som tilldelas medel ska undersöka välbefinnandet hos barn med funktionsnedsättning under pandemin.

Forte delar ut totalt 750 miljoner kronor för ny forskning inom hälsa, arbetsliv och välfärd. Det är mer än man brukar och anledningen är att områdena som forskningsrådet ger medel för, tas upp i den forskningspolitiska propositionen.

Mest medel får Linköpings universitet för forskning om funktionshinder. I denna utlysning får LiU drygt 17 miljoner kronor för tre projekt som undersöker pandemins effekter samt ett om den digitala arbetsplatsen. Lisa Palmqvist får nära 4, 5 miljoner kronor för sitt projekt om personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras tillfredsställelse, involvering och delaktighet vad gäller sociala insatser under COVID-19 pandemin 2020/2021. Henrik Danielsson får nära 4,5 miljoner kronor för att undersöka effekter av Covid-19 på familjer med personlig assistans och Lina Söderman Lagos projekt ”Barn med funktionsnedsättning i skola och fritidshem: Erfarenheter av social inkludering och välbefinnande under Covid19-pandemin” tilldelas 3,8 miljoner kronor. Utöver dessa får Elisabeth Ingo får 4,4 miljoner kronor för projektet ”Kommunikation på den digitala arbetsplatsen – påverkan på delaktighet för individer med hörselnedsättning och dövhet”. 

I den årliga öppna utlysningen tilldelas Erik Rosenqvist juniorforskarbidrag på nära 6 miljoner kronor. Hans projekt tar upp utbildningsreformer och dess konsekvenser för skolsegregation och skolans likvärdighet i Sverige, Norge och Danmark.

Inom utlysningen ”vård och omsorg i samverkan” tilldelas Johannes Österholm 993 400 kronor. Han ska undersöka hur olika vårdorganisationer inom äldreomsorgen kan samverka och koordinera hälso- och omsorgsinsatser för äldre personer med demenssjukdom.

Tiny Jaarsma och Christian Ståhl tilldelas båda nätverksbidrag. Tiny Jaarsma 448 000 kronor för projektet ” Utveckling och utökning av ett tvärvetenskapligt forskningsnätverk för att förbättra hjärt-kärlsjukvården” och Christian Ståhl 448 500 kronor för projektet Forum för arbetslivsforskning i Sverige (FALF): En samlande och utvecklande arena för svensk arbetslivsforskning.

Slutligen tilldelas LiU ett tidskriftsbidrag för Socialvetenskaplig tidskrift på 1,2 miljoner kronor.

*

Artikeln är uppdaterad och summan för den totala summan som LiU tilldelats har därmed ändrats. 

Forskarna som tilldelats medel

Senaste nytt från LiU

Närbild på små bitar av lever i en petriskål.

Levern kan förutspå spridning av cancer i bukspottskörteln

Mikroskopiska förändringar i levern kan användas till att förutse hur bukspottkörtelcancer kommer att sprida sig. Upptäckten kan bidra till nya sätt att förutsäga sjukdomsförloppet och förebygga spridning till andra organ.

Kvinna i trappa.

Den otekniska flickan är en myt

Flickor i årskurs 3 är fulla av självförtroende och intresse för teknik. Ett par år senare har de tappat allt. I sin doktorsavhandling vid Linköpings universitet undersöker Ulrika Sultan orsakerna.

Kvinna står på väg med korsade armar.

Hon vill få robotar att uppföra sig bättre

Forskaren Hannah Pelikan tror att vi kommer att få se ökade konflikter mellan människor och robotar i framtiden. I sin forskning filmar hon vardagliga möten mellan människa och maskin för att se vad som händer.