29 april 2024

Dr. Max Karlsson, disputerad vid institutionen för fysik, kemi och biologi (IFM) på Linköpings universitet, har blivit dubbelbelönad för sin avhandling om dynamiken i blå-emitterande metall-halid-perovskiter för lysdioder.

Max Karlssons avhandling har belönats med både Fysikersamfundets Oseenmedaljen 2024 för bästa svenska avhandling i fysik som presenterats 2023, och IEEE Photonic

bild på Dr. Max Karlsson
Max Karlsson
Societys svenska avdelnings pris för bästa doktorsavhandling 2023 - IEEE Best PhD Thesis Award.

Identifiera perovskiters komplexa dynamiska processer

Max avhandling, ”Dynamics in blue emitting metal halide perovskites for light emitting diodes", kretsade kring metall-halid-perovskiter. Denna metallgrupp har på senare år fått väldigt mycket uppmärksamhet tack vare sin enkelhet i tillverkning och sina lovande egenskaper för optoelektroniska tillämpningar, såsom solceller och lysdioder. Trots detta har utvecklingen av effektiva och stabila blå lysdioder varit en utmaning. Dr. Karlssons avhandling belyser viktiga faktorer som påverkar materialets stabilitet och ljuseffektivitet, vilket ökar förståelsen för dess potentiella tillämpningar.

”Att tillverka just blå lysdioder, vilka är essentiella både för belysning och färgskärmar, har dock än en gång visat sig vara väldigt klurigt, vilket också gör det lite extra spännande. Blå lysdioder av metall-halid-perovskiter var, när jag började (och i stor utsträckning fortfarande är) både relativt ineffektiva och instabila, speciellt om man jämför med kommersiella motsvarigheter av andra material.”, berättar Max Karlsson.

Dr. Karlsson förklarar att hans forskning inte bara identifierade de komplexa dynamiska processerna som påverkar perovskiternas prestanda, utan också föreslog möjliga lösningar för att förbättra deras användbarhet. Genom att utforska materialens beteende under tillverknings- och användningsprocessen har han bidragit till att öka kunskapen om perovskiternas egenskaper och hur de kan optimeras för olika applikationer.

Pedagogisk och innovativ

IEEE motiverar sitt pris till Max Karlsson med att hans avhandling är pedagogisk och innovativ på så sätt att den öppnar vägen för vidare forskning inom design och optimering av perovskitbaserade enheter. Förutom att lyfta Max djupgående kunskaper i ämnet, hoppas priskommittén att Max avhandling ska vara ett gott exempel för andra forskarstuderande som befinner sig i mitt i eller i starten av avhandlingsskrivande.

Max Karlsson beskriver skrivandeprocessen av sin avhandling som en lärandeprocess i sig – en tid då han försökte balansera sin privata roll som nybliven pappa med långa arbetstimmar och periodvist ifrågasättande av vad han egentligen lägger tid på. Att bolla idéer och texter med kollegor kändes otroligt givande och ibland orimligt omfattande, men är, så här i efterhand något han tror speglat sig i avhandlingens kvalitet.

Bara sätt igång!

Dr. Karlssons råd till andra doktorander är enkelt men kraftfullt - att bara sätta igång med skrivandet, oavsett om man känner sig inspirerad eller inte. Han betonar vikten av att hitta en nivå på texten man är nöjd med och att inse sin egen expertis inom ämnet.

Dr. Max Karlsson var under sin doktorandtid en del av avdelningen för elektroniska och fotoniska material vid IFM, Linköpings universitet och hans forskarstudier handleddes av professor Feng Gao.

Max kommer tilldelas Oseenmedaljen i samband med Lise Meitnerdagarna under hösten 2024. Priset består av medalj, diplom och en prissumma på 100 000 kr. 2023 IEEE Best PhD Thesis Award består av diplom och 10 000 kr.

Oseenpriset 2024, fysikersamfundet.se

Relaterat innehåll

En bägare fylld med vatten där en liten solcell löses upp.

Nästa generations solcell är helt återvinningsbar

I en studie publicerad i Nature har forskare vid LiU utvecklat en metod för att återvinna alla delar av en solcell upprepade gånger utan miljöfarliga lösningsmedel. Den återvunna solcellen har samma effektivitet som den ursprungliga.

Forskare i labbrock håller blå platta (solcell) med pincett.

Så kan giftfria och effektiva solceller tillverkas

Storskalig produktion av organiska solceller med hög effektivitet och minimal miljöpåverkan. Det kan nu bli möjligt genom en ny designprincip som utvecklats vid LiU.

Porträtt Feng Gao.

Han ska skapa framtidens flexibla röntgenteknik

Professor Feng Gao har beviljats 31 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse över fem år för att utveckla en ny typ av röntgenteknik. Målet är ett flexibelt material som kan förbättra bildkvaliteten i röntgendetektorer.

Senaste nytt från LiU

Charlotte Löthman tittar ut genom ett fönster.

Inte självklart att förskolan underlättar integration

Förskolan har pekats ut som en viktig plats för att nyanlända barn ska integreras i det svenska samhället. Men fri lek och det traditionella sättet att undervisa främjar inte alltid integration. Den slutsatsen dras i en ny doktorsavhandling från LiU.

Hugo Wärner står inne i en stor industrilokal.

LiU-alumn med på resan mot fossilfritt stål

Sedan tre år tillbaka jobbar LiU-alumnen Hugo Wärner på SSAB i Oxelösund. Med expertis inom metallografi och forskning bidrar han till företagets resa mot fossilfritt stål.

Bianca Suanet.

Så kan vi minska ensamheten bland äldre personer

”Vi behöver förstå varför vissa individer blir ensamma och ge dem stöd på olika nivåer i samhället innan det sker”, säger Bianca Suanet som är professor vid LiU och forskar om ett inkluderande samhälle för äldre personer.