Forskning som gör skillnad

Här på Linköpings universitet finns flera världsledande forskningsmiljöer. Vi tar oss an vetenskapliga utmaningar och frågor som kan vara till nytta för hela samhället.

Hitta LiU:s forskning

Filtrera din sökning

Aktuellt - läs de senaste forskningsnyheterna

På gång - ett urval av evenemang och konferenser vid LiU

Spela spel på jobbet - bli frisk och glad

Fotograf: Anna Nilsen

Människan är en jägare och samlare. Men i dagens moderna samhälle sitter vi mer än någonsin – något vår stenålderskropp inte mår bra av. 

– Vi tillhör de länder i Europa som sitter mest, med lätthet upp till tio timmar om dagen. Dels får vi problem med rygg, axlar och nacke. Men det finns också forskning som visar att risken för diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och flera vanliga cancerformer ökar och att den förväntade livslängden minskar med 34 procent – det är farligt för oss att sitta! säger Aseel Berglund, forskare vid Institutionen för datavetenskap.

Det vill hon och partnern Erik Berglund ändra på med hjälp av datorspel på jobbet. Tillsammans har de skapat Liopep, ett digitalt spelgym som finns tillgängligt i datorn och snart i mobilen dygnet runt.

Läs också: Spela datorspel på jobbet – för hälsans skull


Forskningspoddar och nyhetsbrev

Forskarna bakom framstegen

Professor Marie Cronqvist.

Historieprofessor på spaning efter framtidens Hesa Fredrik

Med ett intresse för det tvärvetenskapliga fält som kallas för "historical sound studies" tar Marie Cronqvist klivet från Lund till Linköping. Hon är professor i historia och ska fördjupa sig i hur larmsignalen VMA påverkar människan.

Eva Hemmungs Wirten.

Hon ska berätta historien om champagne på ett nytt sätt

Hon är litteraturvetaren som fördjupat sig i upphovsrätt, patent och varumärken. När professor Eva Hemmungs Wirtén är redo för en ny fas i sin akademiska karriär väntar berättelsen om ett av Frankrikes mest kända viner och områden: champagne.

porträtt av leende kvinna.

Med smärta som drivkraft - från flykting till professor

Efter en uppväxt präglad av flykt kom Bijar Ghafouri till en plats där hon kunde stanna. I dag är hon professor och forskar om långvarig smärta. – I Sverige fanns möjligheter att utbilda mig till det jag ville. Ålder eller kön spelade ingen roll.

Magnus Gålfalk.

Astronomen som vände blicken mot jorden

Magnus Gålfalk var tio år när han blev fascinerad av rymden. Doktorsavhandlingen handlade om hur stjärnor bildas. Men nu har han vänt blicken mot jorden och ägnar sig åt klimatforskning vid Linköpings universitet istället.

Per Jensen med en kyckling i händerna.

Pionjär med djurens bästa i fokus

Hur gör djur? Vad tänker de? Och har de känslor? Det är frågeställningar som fascinerat människor i alla tider och är ett helt eget forskningsfält. Inom etologi är Linköpingsprofessorn Per Jensen en av de allra främsta.

Marianna Lena Kambanou sitter framåtlutad över en blå stolsrygg med armarna i kors.

Hon studerar hur återbruk kan bli guld

Att ta över saker som någon redan har använt, det kan också vara affärer. Det studerar Marianna Lena Kambanou i sin forskning. Hon drivs av en stor oro för framtiden och vill bidra genom att göra oss mer cirkulära.

Stora forskningsprogram

Strategiska forskningsområden

Forskning i fokus