07 februari 2024

I tre år har designstudenterna framför allt arbetat i grupp. När de gick vidare på masterutbildningen så fick de genomföra sina första större, egna projekt.

Designstudenternas projekt.
Civilingenjörsstudenterna Ludvig Almquist och Johanna Slunga  kikar på sina designprojekt. Foto: Ulrik Svedin
− Många av studenterna tycker att det är väldigt jobbigt till en början. Som blivande ingenjörer är de hårt drillade i att arbeta tillsammans och lösa problem i grupp, berättar David Eklöf, universitetsadjunkt inom produktrealisering.

Det här känner Johanna Slunga och Ludvig Almqvist igen sig i.

− Det var jättejobbigt. Att inte kunna bolla allt med någon i en projektgrupp. Någonstans mitt i projektet så var det verkligen svårt att veta vad man kände, säger de.
Designstudenternas projekt.
Men de kom ut på andra sidan med varsina projekt. Ludvig Almqvist satsade på ett skrivbord med flexibel avskärmning i ett kontorslandskap.

− Meningen är att man ska kunna trycka på en knapp och hissa upp väggarna runt sitt bord när man vill ha dem. Det är värt att pröva som idé, tänkte jag. Jag har inte sett det någon annanstans. Men jag är inte säker på att det är så braDesignstudenternas projekt. .

Varför inte?
− Skrivborden blir lite klumpiga, som en box. Min modell visar på väggar som man sänker ner mot golvet. Sedan kom jag på någon lösning där man fäller in väggarna under bordet, som en rörlig garagedörr. Men det har ändå varit väldigt lärorikt att visualisera en idé helt själv.

Johanna Slunga fortsatte på ett spår från kandidatuppsatsen, inom sjukvården. I hennes projekt ”Tidsfördriv” vill hon skapa ett väntrum som fungerar både för vuxna och barn.

Designstudenternas projekt.
− Oftast finns bara tidsfördriv för barnen. Jag ville experimentera med till exempel varma färger, sköna gungstolar och en skärmvägg med klot i olika färger som man kan snurra på och skapa mönster. Det är något som både barn och vuxna kan göra.

Tror du att det är något som går att utveckla?
− Absolut! Man kan tänka sig hur mycket spänning det kan finnas i ett väntrum. Det kan behövas olika typer av avlastning för alla åldrar. Det behöver inte vara exakt det som jag har kommit fram till nu, säger Johanna Slunga.

David Eklöf beskriver den här delkursen som ovanlig på flera sätt, eftersom studenterna får en hel termin på sig, får arbeta individuellt och målsökande.

− Det är många och korta projekt på ingenjörsutbildningarna i dag. Det här projektet där de inte riktigt vet vad det ska bli är väldigt speciellt. Och de får börja med det mastersutbildningen, säger Eklöf.

För studenterna återstår nu nya utmaningar inom design av tjänster, projektledning och slutligen examensarbetet. De närmaste dagarna hålls en utställning av projektet i Mekoteket i A-huset. Den är öppen vid lunchtid.


Kontakt

Läs mer om programmet i design- och produktutveckling

Design och produktutveckling huvudbild programsida 6cdpu

Civilingenjör i design- och produktutveckling, 300 hp

Civilingenjörer i design och produktutveckling utformar framtidens produkter och tjänster. Som produktutvecklare arbetar du kreativt och bidrar till hållbara lösningar.

Jonatan Forslund och Emma Lundberg står vid ett bord och tittar på materialprover.

Hundratals material – i ett och samma rum

I Linköpings universitets eget materialbibliotek finns möjlighet att lära sig mer om olika material, dess egenskaper – och hur de känns. Med över 1500 prover samlade i ett och samma rum ger det LiU:s studenter en stor fördel.

Foto på skylt om utställning.

Nu ska resultaten fram - studenternas kreativa projekt

Det är sista veckan på höstterminen och nu ska resultaten fram. Studenterna har laddat inför sina pitchar, presentationer och redovisningar i form av stora postrar, smarta designade modeller eller programmering.

Studiebesök hos Husqvarna.

LiU-studenter får ökad kontakt med näringslivet genom ny satsning på studiebesök

MD-nämnden har identifierat ett behov bland studenterna av ökad kontakt med näringslivet. Initiativet har lett till studiebesök hos Siemens i Finspång och Husqvarna i Huskvarna.

Senaste nytt från LiU

Manlig person på stadsgata.

Förmånsbilar leder till fler och större fordon

När bensinpriset skjuter i höjden så är det medelinkomsttagare som först ändrar beteende. Det visar en landsomfattande studie vid LiU och VTI. Forskning visar även att skatterabatten på förmånsbilar leder till ökat bilinnehav samt större bilar.

Forskare diskuterar i labbet.

LiU Composite Lab öppnar dörrarna för avancerad materialforskning

Här ska forskning på nya material inom till exempel kolfiber, polymerer och komposit pågå i samverkan med näringslivet, forskningsinstitut, andra lärosäten och studenter. LiU Composite Lab är ett nyetablerat laboratorium, våren 2025.

Kvinnlig forskare och buss.

Forskning ska spara pengar och miljö i kollektivtrafiken

Är bussbiljetten för dyr? Det kan bero på att de offentliga upphandlingarna inom kollektivtrafiken ställer allt högre krav på entreprenörerna. I ett fyraårigt projekt ska LiU-forskare studera hur upphandlingen kan bli mer cirkulär.