13 september 2018

Går det att idrotta utan att skada sig? Vilken effekt har träning vid en cancerbehandling? Och vad kan en 3D-visualisering av kroppens blodflöde berätta om en eventuell hjärtsjukdom?

Det är höstens ämnen på Medicinska fakultetens och Region Östergötlands öppna föreläsningsserie Forskning i Framkant. Först ut är biträdande professor och överläkare Carl-Johan Carlhäll som just har blodflödesvisualisering som sin specialitet. Under en timme berättar han om den senaste forskningen kring 3D-visualisering och hjärtsjukdom vid LiU och Region Östergötland. Klicka på filmen nedan för att få veta mer. Nedan finns ni också mer information om höstens program.

Blodflödesbaserad bedömning av hjärtsjukdom: ”Beyond the mainstream”

Föreläsningen äger rum torsdag 20/9, kl 16.30-17.30 i Hugo Theorell-salen, US, Norra entrén, i Linköping. 

Mer om höstens program

Senaste nytt från LiU

Två män i en datorhall.

Internationellt samarbete lägger grunden för AI för material

AI skyndar på utvecklingen av nya material. En förutsättning för AI inom materialforskning är storskalig användning och utbyte av data om material. Detta underlättas av en bred internationell standard som forskare vid LiU är med och organiserar.

Kvinnlig doktorand föreläser för masterstudenter i labbet.

Från skiss till robot med artificiell intelligens

Hur utvecklar man en produkt med så lite mänsklig inblandning som möjligt? LiU-studenterna byggde en robot med hjälp av generativ artificiell intelligens.

Jontronisk pump i tunna blodkärl.

Effektivare cancerbehandling med jontronisk pump

När låga doser av cancerläkemedel tillförs kontinuerligt nära elakartade hjärntumörer med så kallad jontronik minskar cancercelltillväxten drastiskt. Det har forskare vid LiU och det Medicinska universitetet i Graz visat.