Katastrofmedicin

Katastrofmedicinskt centrum
Fotograf: Foto:Staffan Gustavsson/redakta

Katastrofmedicinsk kunskap är grunden för hälso- och sjukvårdens beredskap vid svåra påfrestningar och allvarliga händelser.

Både individen och samhället kan drabbas av allvarliga störningar vid yttre händelser. Katastrofmedicinsk forskning är kopplad till både vardagssjukvården och omhändertagande, och beredskap för allvarlig händelse.

Forskningen som bedrivs vid Katastrofmedicinskt centrum (KMC) är tvärvetenskaplig och innebär både katastrofmedicinsk grundforskning och forskning som syftar på att stärka hela traumasystemet. Det innebär forskning på allt från risk och beredskap, skadeplats och vård före sjukhuset till patientomhändertagande och rehabilitering. Ledord för forskningen vid KMC är bredd och tvärvetenskaplighet, med grund i identifierade behov där patienten står i fokus. 

KMC vid Linköpings universitet tillhör Institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper vid den medicinska fakulteten, och är ett fristående centrum inom Region Östergötland. KMC ansvarar för kris- och katastrofberedskap på regional nivå i Östergötland.

För mer information besök den här hemsidan.

Fokusområden inom Katastrofmedicin.

Pågående projekt

Studentprojekt

Är du student och intresserad av att göra projekt på Katastrofmedicinskt centrum? Kontakta forskningkmc@regionostergotland.se

Nyheter

Demonstration av skadeplats, en kvinna trycker händerna mot benet på en liggande person, fiktivt blod illustrerar blödning.

Rätt placering av räddningsutrustning räddar liv

Var ska utrustningen för att stoppa blödningar placeras för att rädda maximalt många liv? Det har forskare tagit reda på genom att i dator simulera en explosion i ett köpcentrum. Deras slutsats: blödningskontrollkit ska inte placeras vid entréerna.

Talare i stor sal.

Logistiken glöms bort i ivern att göra nytta

Insamlade kläder som fastnar vid gränsen, ingen chaufför vill köra in i ett krig – två exempel på varför logistiken är viktig att planera vid en humanitär insats. Det berättar Professor Gyöngyi Kovács från Helsingfors på Framtidens skadeplats 2023.

Två porträttbilder bredvid varandra. En på en kvinna vid namn Lotta och en på man vid namn Damon.

Unga LiU-forskare möter Nobelpristagare i Tyskland

Två unga forskare vid medicinska fakulteten på LiU har blivit inbjudna att delta i Lindau Nobel Laureate Meetings i juni, 2023. Lotta Velin och Damon Frampton ser fram emot att möta 40 nobelpristagare och drygt 600 unga forskare från hela världen.

Medarbetare

Utvalda publikationer

Omslag för publikation ''
Jessica H. Beard, Michael Ohene-Yeboah, Stephen Tabiri, Joachim K. A. Amoako, Francis A. Abantanga, Carrie A. Sims, Paer Nordin, Andreas Wladis, Hobart W. Harris, Jenny Lofgren (2019)

JAMA Surgery , Vol.154 , s.853-859 Vidare till DOI

Omslag för publikation ''
Bethany Lowndes, Katherine Law, Amro Abdelrahman, Erik Prytz, Carl-Oscar Jonson, Matthew Sztajnkrycer, Hunter Hawthorne, Walter Franz, Renaldo Blocker, M. Susan Hallbeck (2019)

Military medicine , Vol.184 , s.28-36 Vidare till DOI

Omslag för publikation ''
Susanna Lönnqvist, Johan Junker, Maria Sedell, Erika (Svensson) Nyman, Gunnar Kratz (2019)

PLOS ONE , Vol.14 Vidare till DOI

Omslag för publikation ''
Måns Muhrbeck, Kaspar Holmgren, Zaher Osman, Johan von Schreeb, Andreas Wladis, Peter Andersson (2019)

World Journal of Surgery , Vol.43 , s.2681-2688 Vidare till DOI

Omslag för publikation ''
Andreas Wladis, N. Roy, J. Lofgren (2019)

British Journal of Surgery , Vol.106 , s.E14-E16 Vidare till DOI