06 november 2024

I somras beslutade regeringen att tillsätta en särskild utredning för att lämna förslag på inriktning och utformning av den framtida regionala utvecklings- och landsbygdspolitiken. Josefina Syssner, forskare på Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, har blivit utsedd som expert i utredningen.

en frostig hage med stora ekar i höstfärger
Fotograf: Marie-Louise Elebring

Utgångspunkten för utredningen är ett scenario där den regionala utvecklingspolitiken och landsbygdspolitiken slås ihop till ett område med ett gemensamt mål. Utredningen ska bland annat föreslå ett nytt gemensamt mål för det tilltänkta området samt analysera om det finns behov av att förändra regioners och statliga myndigheters ansvar och uppgifter inom de två olika områdena.

Josefina Syssner, professor i kulturgeografi vid CKS, kommer att delta i utredningen som expert. Hennes forskning handlar om lokal politik, planering och utveckling i områden med långa avstånd, vikande befolkningsunderlag, och andra geografiska lägesnackdelar. Hon ser fram mot att kunna bidra från sin forskarhorisont;

– Som forskare har man bra överblick över forskningslitteraturen och över resultat från andra länder. Det kan jag bidra med i den här utredningen.

Representerar akademin

Fotograf: Christian Ekstrand
Det är inte första gången Josefina Syssner får den här typen av uppdrag. Hon var också involverad i den landsbygdspolitiska utredningen och i utredningen om kommunernas kapacitet som genomfördes för ett par år sedan.

I utredningen ingår ett antal experter och sakkunniga från olika områden. Syssner är den enda representanten för akademin.

– Det känns bra att akademin finns med. Vi har en bred kompetens på CKS som jag kan ta med mig in i utredningsarbetet. Och när man företräder akademin så företräder man inte bara sin egen kunskap, som jag ser det. Lika viktigt är att göra utredarna uppmärksamma på forskningsresultat som kollegor inom andra miljöer, ämnen och lärosäten kan bidra med, avslutar Syssner.

---------------------------------------------------------------------

Fakta

Utredningen för Sveriges sammanhållna utveckling (LI 2024:06) leds av Martin Olauzon, enhetschef på Tillväxtverkets landsbygdsavdelning. Uppdraget ska slutredovisas senast den 1 juni 2026.

Övriga experter och sakkunniga i utredningen

Kontakt

Fler nyheter från Centrum för kommunstrategiska studier, CKS

En man sitter vid ett skrivbord

01 april 2025

Drygt 1,4 miljoner till forskning om framväxten av privata inkomstförsäkringar i Sverige

CKS-forskaren Simon Davidsson fått drygt 1,4 miljoner kronor från Länsförsäkringars Forskningsstiftelse för att undersöka framväxten av privata inkomstförsäkringar vid arbetslöshet i Sverige sedan millennieskiftet.

Bild på en man i skjorta och kavaj

28 februari 2025

Ny rapport om kommunala strategier för en hållbar framtid

Robert Jonsson är en av flera författare till en ny rapport från Kommuninvest. Syftet med rapporten är bland annat att bidra med strategier för kommuner att hantera förändrade ekonomiska förutsättningar.

bokmingel på cks

05 februari 2025

Lärobok lyfter kommunernas roll i svensk politik

I en ny utgåva av läroboken Politik och förvaltning i svenska kommuner, ges en introduktion till de svenska kommunerna – hur de vuxit fram, hur de styrs och hur den lokala demokratin i Sverige fungerar. Gissur Erlingsson är en av bokens författare.

Senaste nytt från LiU

LiU satsar på AI-labb för framtidens lärande

Linköpings universitet satsar 3 miljoner kronor på AIST-labbet, en ny plattform för forskning och utbildning kring AI i undervisning. Målet är att utveckla och kritiskt ganska hur AI kan förbättra lärande och lärarutbildning.

LiU får kvalitetsstämpel av EU

Linköpings universitet har tilldelats EU-kommissionens utmärkelse HR Excellence in Research Award. Det är en kvalitetsstämpel som visar att universitetet arbetar systematiskt med att förbättra forskarnas arbetsvillkor.

Studenter på kursen Scholars at risk student led workshop

Akademisk frihet i praktiken

Den lilla gruppen master-studenter vid programmet Etnicitet och Migration på Campus Norrköping är unik. De är först i Sverige att gå en universitetskurs i hur man skapar en kampanj till stöd för en fängslad forskare och för den akademiska friheten.