06 november 2024

I somras beslutade regeringen att tillsätta en särskild utredning för att lämna förslag på inriktning och utformning av den framtida regionala utvecklings- och landsbygdspolitiken. Josefina Syssner, forskare på Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, har blivit utsedd som expert i utredningen.

en frostig hage med stora ekar i höstfärger
Fotograf: Marie-Louise Elebring

Utgångspunkten för utredningen är ett scenario där den regionala utvecklingspolitiken och landsbygdspolitiken slås ihop till ett område med ett gemensamt mål. Utredningen ska bland annat föreslå ett nytt gemensamt mål för det tilltänkta området samt analysera om det finns behov av att förändra regioners och statliga myndigheters ansvar och uppgifter inom de två olika områdena.

Josefina Syssner, professor i kulturgeografi vid CKS, kommer att delta i utredningen som expert. Hennes forskning handlar om lokal politik, planering och utveckling i områden med långa avstånd, vikande befolkningsunderlag, och andra geografiska lägesnackdelar. Hon ser fram mot att kunna bidra från sin forskarhorisont;

– Som forskare har man bra överblick över forskningslitteraturen och över resultat från andra länder. Det kan jag bidra med i den här utredningen.

Representerar akademin

Fotograf: Christian Ekstrand
Det är inte första gången Josefina Syssner får den här typen av uppdrag. Hon var också involverad i den landsbygdspolitiska utredningen och i utredningen om kommunernas kapacitet som genomfördes för ett par år sedan.

I utredningen ingår ett antal experter och sakkunniga från olika områden. Syssner är den enda representanten för akademin.

– Det känns bra att akademin finns med. Vi har en bred kompetens på CKS som jag kan ta med mig in i utredningsarbetet. Och när man företräder akademin så företräder man inte bara sin egen kunskap, som jag ser det. Lika viktigt är att göra utredarna uppmärksamma på forskningsresultat som kollegor inom andra miljöer, ämnen och lärosäten kan bidra med, avslutar Syssner.

 ---------------------------------------------------------------------

Fakta

Utredningen för Sveriges sammanhållna utveckling (LI 2024:06) leds av Martin Olauzon, enhetschef på Tillväxtverkets landsbygdsavdelning. Uppdraget ska slutredovisas senast den 1 juni 2026.

Övriga experter och sakkunniga i utredningen

 

Kontakt

Fler nyheter från Centrum för kommunstrategiska studier, CKS

En kvinna sitter vid ett konferensbord med en dator och kaffekoppar framför sig

19 november 2024

Årets kommunuppsats handlar om gränsdragningar i kommunalt beslutsfattande

Kristin Löf, tidigare masterstudent i statsvetenskap med inriktning på offentlig förvaltning, skrev den vinnande uppsatsen i 2024 års uppsatstävling på CKS.

En flyttkartong på marken bredvid en man där bara benen syns

29 oktober 2024

Drygt 4,9 miljoner till projekt om social dumpning

I vilken utsträckning förekommer social dumpning och vilka sociala konsekvenser kan det få? Det är några av frågeställningarna som ska undersökas i ett nytt projekt på LiU som fått drygt 4,9 miljoner kronor från FORTE. Projektet leds av CKS.

En man som håller ett föredrag

15 oktober 2024

Forskare diskuterar hållbara lösningar för Sveriges kommunstruktur

Det pågår ett arbete för att göra den svenska kommunstrukturen mer hållbar. I oktober samlades forskare och representanter för kommunerna på ett symposium i Stockholm för att diskutera alternativ för att framtidssäkra den svenska kommunstrukturen.

Senaste nytt från LiU

Polisbil, avspärrat.

Ny forskning stärker kommuners krisberedskap

Sveriges kommuner står inför stora krisutmaningar. För att möta dessa krav startar nu ett forskningsprojekt som undersöker hur ledarskapet för att utveckla och organisera förmåga till kommunal krisberedskap kan stärkas.

Gymnasieelev i laboratorium.

Styrkeprovet i LiU-labbet: Knopen mot splitsen!

Vilket håller bäst under seglingen? En knop, eller en splits? Max Zetterström som går Seglargymnasiet i Motala fick chansen att ta reda på det i sitt gymnasiearbete – i LiU:s testlabb.

Champagneflaska med Sectra på etiketten

Sectra – världsledande företag med rötter i LiU-forskning

Det började som extrauppdrag för fyra forskare och växte till ett spjutspetsföretag inom medicinsk IT och cybersäkerhet. Följ med på Sectras resa mot dagens globala verksamhet.