06 november 2024

I somras beslutade regeringen att tillsätta en särskild utredning för att lämna förslag på inriktning och utformning av den framtida regionala utvecklings- och landsbygdspolitiken. Josefina Syssner, forskare på Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, har blivit utsedd som expert i utredningen.

en frostig hage med stora ekar i höstfärger
Fotograf: Marie-Louise Elebring

Utgångspunkten för utredningen är ett scenario där den regionala utvecklingspolitiken och landsbygdspolitiken slås ihop till ett område med ett gemensamt mål. Utredningen ska bland annat föreslå ett nytt gemensamt mål för det tilltänkta området samt analysera om det finns behov av att förändra regioners och statliga myndigheters ansvar och uppgifter inom de två olika områdena.

Josefina Syssner, professor i kulturgeografi vid CKS, kommer att delta i utredningen som expert. Hennes forskning handlar om lokal politik, planering och utveckling i områden med långa avstånd, vikande befolkningsunderlag, och andra geografiska lägesnackdelar. Hon ser fram mot att kunna bidra från sin forskarhorisont;

– Som forskare har man bra överblick över forskningslitteraturen och över resultat från andra länder. Det kan jag bidra med i den här utredningen.

Representerar akademin

Fotograf: Christian Ekstrand
Det är inte första gången Josefina Syssner får den här typen av uppdrag. Hon var också involverad i den landsbygdspolitiska utredningen och i utredningen om kommunernas kapacitet som genomfördes för ett par år sedan.

I utredningen ingår ett antal experter och sakkunniga från olika områden. Syssner är den enda representanten för akademin.

– Det känns bra att akademin finns med. Vi har en bred kompetens på CKS som jag kan ta med mig in i utredningsarbetet. Och när man företräder akademin så företräder man inte bara sin egen kunskap, som jag ser det. Lika viktigt är att göra utredarna uppmärksamma på forskningsresultat som kollegor inom andra miljöer, ämnen och lärosäten kan bidra med, avslutar Syssner.

---------------------------------------------------------------------

Fakta

Utredningen för Sveriges sammanhållna utveckling (LI 2024:06) leds av Martin Olauzon, enhetschef på Tillväxtverkets landsbygdsavdelning. Uppdraget ska slutredovisas senast den 1 juni 2026.

Övriga experter och sakkunniga i utredningen

Kontakt

Fler nyheter från Centrum för kommunstrategiska studier, CKS

12 december 2024

Lika partier leka bäst?

I en ny studie från Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, har forskaren Johan Wänström studerat kommuner där S 0ch M styr i koalition. Han undersöker bland annat varför man valt att styra tillsammans och hur samarbetet har fungerat.

bild på en bok

09 december 2024

Ny bok om hopp och framtidstro i krympande samhällen

Vad hoppas man på i ett samhälle som inte växer - i en tid med idéer om att utveckling är liktydigt med tillväxt och expansion? Det är en central fråga i Josefina Syssners senaste bok ”Hoppfulla platser? Om hopp och hoppfullhet i periferin”.

05 december 2024

Josefina Syssner – professor på besök i den akademiska världen

I tonåren ville Josefina Syssner bli serietecknare. Att plugga på universitet hade hon inte en tanke på. Några decennier senare är hon professor i kulturgeografi med ett särskilt öga för de delar av Sverige som tappar befolkning år efter år.

Senaste nytt från LiU

Samling av bilder på uppskjutning av raket, och man i laboratorium.

Han fick se sitt studentprojekt skjutas ut i rymden

I våras blev han färdig civilingenjör, bland annat efter ett projektarbete som skulle tåla en rymdfärd. Sent i november 2024 stod han på den svenska rymdbasen Esrange i Kiruna och fick se raketen lyfta.

Serverrum,data på svart skärm.

Maskinpsykologi – en brygga till generell AI

AI som är lika intelligent som människor kan bli möjlig tack vare psykologiska inlärningsmodeller, kombinerat med vissa typer av AI. Det menar Robert Johansson som i sin avhandling har utvecklat begreppet maskinpsykologi.

Forskning för hållbar framtid får nära 20 miljoner i bidrag

Ett oväntat samarbete mellan materialvetenskap och beteendevetenskap. Utveckling av bättre tjänster för att hantera klimatförändringarna. Det är två forskningsprojekt vid LiU som får stora stöd från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse.