29 augusti 2024

Då var det åter dags att välkomna höstens praktikanter till CKS. Tre studenter från masterprogrammen i statsvetenskap och strategisk samhällsplanering ska under hösten arbeta tillsammans med forskare på CKS i olika projekt.

Tre studenter som står på en brygga vid Motala Ström
Höstens praktikanter är på plats på CKS. Från vänster: Niklas Hamström, Kim Caesar och Oskar Hoset. Fotograf: Marie-Louise Elebring

Möt höstens CKS-praktikanter

Niklas Hamström

Vad har du för bakgrund?

– Jag är uppvuxen i Norrköping och har läst en kandidatexamen i hållbar utveckling och geografi på University of Edinburgh i Skottland. Efter att ha kommit hem och bott några år i den östgötska skärgården kändes det rätt att flytta till Linköping och fortsätta studera en master i strategisk samhällsplanering.

Vad ska du jobba med på CKS?

– Jag kommer vara del i arbetet med Linköpings kommuns nya klimatråd som leds av Brita Hermelin. 

Varför valde du att söka praktik på CKS?

– Den främsta anledningen till att söka praktik på CKS var för mig att få prova på att arbeta i en forskningsmiljö samt att det fanns möjlighet att arbeta med hållbarhetsfrågor. En annan positiv faktor var att det ligger inom pendlingsavstånd från Linköping.

Kim Caesar

Vad har du för bakgrund?

– Jag har en fil.kand i statsvetenskap från LiU. Den består av fristående kurser inom framförallt det statsvetenskapliga fältet men är kryddad med lite juridik och beteendevetenskap. För närvarande läser jag masterprogrammet i statsvetenskap med inriktning mot offentlig förvaltning vid Liu. Jag är född, uppvuxen och bor i Linköping.

Vad ska du jobba med på CKS?

– Jag kommer främst att arbeta med projektet ”Kommunala rankingar". Där undersöker vi effekterna och relevansen av rankningar av kommunal verksamhet. Projektet fokuserar på att förstå hur dessa rankingar påverkar kommunerna, hur rankingarna uppfattas inom de kommunala organisationerna, samt hur relevanta de är i förhållande till den faktiska kommunala verksamheten. Min handledare är Johan Wänström.

Varför valde du att söka praktik på CKS?

– Det är mitt intresse för offentlig förvaltning som gjort att jag sökt mig till CKS. Intresset har nog främst vuxit fram av att jag arbetat inom både statlig och kommunal verksamhet. Där triggades en nyfikenhet för det offentliga i samhället som sedermera resulterade i att jag började studera statsvetenskap på LiU. Väl där fick jag tidigt höra talas om CKS och deras goda rykte. När möjligheten dök upp att få en inblick i CKS arbete och kanske även bidra aktivt, var det ett självklart val för mig att ansöka om en praktikplats. Jag är övertygad om att min tid på CKS kommer att bli både spännande och lärorik. 

Oskar Hoset

Vad har du för bakgrund?

– Jag är född och uppvuxen i Nyköping men flyttade till Växjö 2020 för att börja studera på Linnéuniversitet. Jag läste där kandidatprogrammet i statsvetenskap men även ett par fristående kurser inom historia. I nuläget läser jag masterprogrammet i statsvetenskap med inriktning på offentlig förvaltning på Linköpings universitet. 

Vad ska du jobba med på CKS?

– Uppdraget jag ska arbeta med på CKS är att studera varför kommuner som till synes har liknande geografiska förutsättningar kan ha så olika befolkningstillväxt. Vad är det som särskiljer kommunerna med hög tillväxt gentemot de med låg tillväxt? Min handledare är Johan Wänström

 

Varför valde du att söka praktik på CKS?

–  Möjligheten att få praktisera på ett forskningscentrum verkade spännande. Dessutom att som praktikant på CKS få vara delaktig inom statsvetenskapliga forskningsprojekt är något som jag upplever kommer generera värdefulla kunskaper och erfarenheter.

 

Fler nyheter från CKS

rinnande vatten ur kran

Samverkan nyckeln för att möta morgondagens vattenutmaningar

Många svenska kommuner står inför stora utmaningar med sin vattenförsörjning som är en väsentlig del av kommunernas VA-verksamhet. Åldrande anläggningar och ett förändrat klimat, med torrare somrar, har gjort frågan mer angelägen än någonsin.

En kvinna sitter på en kontorsstol framför en bokhylla

Ny studie undersöker samverkansskicklighet inom akademin

Att samverka med samhället är ett av svenska lärosätens huvuduppdrag. Samtidigt värderas samverkan ofta lågt när forskare söker jobb eller vill meritera sig. CKS-forskaren Amelia Olsson undersöker begreppet samverkansskicklighet i en ny studie.

Parkbänk i vatten.

CKS samordnar nytt klimatråd i Linköpings kommun

Linköpings kommun har beslutat att inrätta ett externt klimatråd. I det arbetet tar kommunen hjälp av Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, som har fått uppdraget att samordna det nya klimatrådet.

Senaste nytt från LiU

Porträtt Feng Gao.

Han ska skapa framtidens flexibla röntgenteknik

Professor Feng Gao har beviljats 31 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse över fem år för att utveckla en ny typ av röntgenteknik. Målet är ett flexibelt material som kan förbättra bildkvaliteten i röntgendetektorer.

Person (Robert Forchheimer) med mobiltelefon.

Gratisapparnas dolda kostnader – mer än personliga data

Prokrastinering, minskad sömn och försämrat fokus är en del av priset vi betalar för kostnadsfria appar till mobilen. Det menar forskare vid LiU och Rise som undersökt vilka kostnader som egentligen döljer sig bakom gratisapparna.

Vatten framför en bro och en byggnad. Blå himmel och ett träd i höstfärger.

LiU klättrar i global rankning

Linköpings universitet tar sig upp till plats 201–250 när brittiska Times Higher Education släpper sin årliga rankning för världens lärosäten.