19 november 2024

“Kristin Löf har i sin uppsats fokuserat på en grundläggande fråga för kommunernas ledning, nämligen gränsdragningen mellan politiska beslut och tjänstepersoners verkställande. Hennes uppsats har hög ambitionsnivå med resonemang utifrån lagtext, ett rikligt empiriskt material bestående av kommunala styrdokument samt intervjuer med representanter för kommunsektorn. Uppsatsen bidrar till viktiga insikter om hur kommuner tolkar och praktiserar gränsdragningar i beslutsfattandet.”

Två kvinnor och en blombukett
Årets uppsatsvinnare Kristin Löf tar emot blommor och diplom från CKS föreståndare Brita Hermelin. 

Så löd juryns motivering när vinnaren i Centrum för kommunstrategiska studiers (CKS) årliga uppsatstävling utsågs. Det vinnande bidraget, ”Gränsdragningar i det kommunala beslutsfattandet – Hur ledande förtroendevalda och ledande tjänstepersoner drar gränsen mellan beslut i kommunallagens mening och ren verkställighet”, är en masteruppsats i statsvetenskap, skriven av Kristin Löf.

Utöver de kommunala besluten vidtas en mängd åtgärder i en kommun som i kommunallagens mening inte anses utgöra beslut, utan faller inom ramen för så kallad ”ren verkställighet”. Kristin menar att gränsdragningen mellan beslut och ren verkställighet får oförtjänt lite uppmärksamhet i forskningen, och att den är viktig med tanke på vilken stor betydelse det har i praktiken i kommunsverige.

– Jag är väldigt förtjust i både kommunalrätt och politisk ärendeberedning, och ville gärna koppla an till något i mitt arbetsliv. Just gränsdragningen mellan beslut i kommunallagens mening och ren verkställighet har jag upplevt som en utmaning. Jag såg med min uppsats en möjlighet att få fördjupa mig i denna kommunalrättsliga gråzon, säger Kristin.

Konsekvenser för demokrati och rättssäkerhet

Mot den bakgrunden valde Kristin att undersöka den förhållandevis svaga juridiska regleringen av gränsdragningen mellan ”beslut i kommunallagens mening” respektive ”ren verkställighet”. Hon gör det genom följande frågeställningar:

1. Hur definieras ”ren verkställighet” av ledande förtroendevalda och ledande tjänstepersoner?
2. Hur legitimerar dessa individer sin syn på ”ren verkställighet” i förhållande till ”beslut i kommunallagens mening”?
3. Hur förhåller sig ledande förtroendevalda och ledande tjänstepersoner till gränsdragningen i praktiken?

Avslutningsvis ställs också frågan om det finns skäl att överväga en reformering av kommunallagen i de delar som rör ren verkställighet och gränsdragningen till beslut. Här resonerar Kristin bland annat om vilken roll och funktion de anställda ska ha och hur det ska kunna samspela med en demokratiskt styrd logik.

– I grunden handlar det om de förtroendevaldas respektive anställdas beslutanderätt. Det är ett erkänt snårigt område där till och med lagstiftaren pekar på att gränsdragningen inte är glasklar. Med tanke på de konsekvenser som gränsdragningen får i termer av exempelvis demokrati, rättssäkerhet och effektivitet tycker jag att det är anmärkningsvärt att man från nationellt håll väljer att ducka och i stället delegerar utmaningen till kommunerna att själva hantera, avslutar Kristin Löf.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fakta:
Centrum för kommunstrategiska studier (CKS) bjuder varje år in till en uppsatstävling där det vinnande bidraget koras till Årets kommunuppsats vid Linköpings universitet. Juryn består av CKS styrelse, där representanter från Linköpings universitet samt Östergötlands kommuner sitter med. Vinnaren får 20 000 kronor och uppsatsen publiceras i CKS rapportserie.

Kontakt

Relaterat innehåll

Läs flera nyheter från CKS

Tre personer står på en bro och lutar sig mot räcket

Drygt 20 miljoner till välfärdsforskning vid LiU

Tre projekt från LiU får totalt 20,9 MKR från Forte i utlysningen ”Tillämpad välfärdsforskning”. Ett av projekten ska belysa villkoren för de som har trillat mellan stolarna i välfärdsstaten. Projektet leds av Centrum för kommunstrategiska studier.

En man sitter vid ett skrivbord

Drygt 1,4 miljoner till forskning om framväxten av privata inkomstförsäkringar i Sverige

CKS-forskaren Simon Davidsson fått drygt 1,4 miljoner kronor från Länsförsäkringars Forskningsstiftelse för att undersöka framväxten av privata inkomstförsäkringar vid arbetslöshet i Sverige sedan millennieskiftet.

Bild på en man i skjorta och kavaj

Ny rapport om kommunala strategier för en hållbar framtid

Robert Jonsson är en av flera författare till en ny rapport från Kommuninvest. Syftet med rapporten är bland annat att bidra med strategier för kommuner att hantera förändrade ekonomiska förutsättningar.

Senaste nytt från LiU

Män som besöker LiU.

De första M-teknologerna vet hur M:et kom på plats

De var några av de första studenterna på M-linjen vid Linköpings tekniska högskola, LiTH. Nu ordnar de ett jubileum för maskinteknologerna under åren 1969−1975. Och de får hjälp av dagens M-studenter.

Pristagaren: "Genetik är lite som Vilda västern"

Colm Nestor har utsetts till 2025 års mottagare av Onkel Adams pris för framstående forskning vid Medicinska fakulteten. Han forskar om genetiska förklaringar till varför autoimmuna sjukdomar och infektioner drabbar kvinnor och män i så olika grad.

Claudia Tazreiter berättar om sitt arbete.

Den migrerande professorn

Som barn på 1970-talet emigrerade Claudia Tazreiter från Österrike till Australien tillsammans med sin familj. Sedan drygt tre år är hon tillbaka i Europa. Nu som professor vid LiU. Det är inte en slump att hennes område är migration.