01 april 2025

Många fackförbund har under en längre tid infört kompletterande inkomstförsäkringar som del av medlemskapet i samarbete med olika försäkringsbolag. Detta har skett i takt med att utrymmet mellan löneutvecklingen för många yrkesgrupper och taket i den offentliga arbetslöshetsersättningen, a-kassan, har vuxit.

En man sitter vid ett skrivbord
Fotograf: Sarai Ikenze

Simon Davidsson är postdoktor i statsvetenskap på Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, vid Linköpings universitet. Han forskar bland annat om förhållandet mellan geografiska skillnader och politisk förändring i Sverige samt om förändringar i den svenska välfärdsstaten. Nu har han fått drygt 1,4 miljoner kronor från Länsförsäkringars Forskningsstiftelse för att undersöka framväxten av privata inkomstförsäkringar vid arbetslöshet i Sverige sedan millennieskiftet.

I projektet undersöks tre särskilda frågeställningar:

• I vilken mån förändras svenska välfärdsstatens logik av att privata inkomstförsäkringar nu omfattar miljontals i den svenska arbetskraften?
• Hur har relationerna mellan olika fackföreningar och försäkringsbolag gällande privata inkomstförsäkringar uppstått och utvecklats över tid?
• Har införandet av privata inkomstförsäkringar medfört åsiktsskillnader mellan de med och de utan privata inkomstförsäkringar?

– Genom att besvara de här frågorna tas ett samlat grepp om en relativt outforskad förändring av potentiellt stor betydelse för den svenska välfärdsstatens funktionssätt, säger Simon Davidsson.

Projektet startade den 1 mars 2025 och pågår i två år.

Om Länsförsäkringars Forskningsstiftelse
Syftet med stiftelsen är att stödja forskning som kan förebygga skador i samhället och skapa trygghet för människor i vardagen och skapa morgondagens trygghetslösningar. Fonden finansierar behovsmotiverad och tvärvetenskaplig forskning av högsta internationella standard. Forskningsprojekten bedrivs vid universitet, högskolor och oberoende forskningsinstitut, och deras resultat görs tillgängliga för allmänheten.

Kontakt

Läs fler nyheter från CKS

Tre personer står på en bro och lutar sig mot räcket

Drygt 20 miljoner till välfärdsforskning vid LiU

Tre projekt från LiU får totalt 20,9 MKR från Forte i utlysningen ”Tillämpad välfärdsforskning”. Ett av projekten ska belysa villkoren för de som har trillat mellan stolarna i välfärdsstaten. Projektet leds av Centrum för kommunstrategiska studier.

Bild på en man i skjorta och kavaj

Ny rapport om kommunala strategier för en hållbar framtid

Robert Jonsson är en av flera författare till en ny rapport från Kommuninvest. Syftet med rapporten är bland annat att bidra med strategier för kommuner att hantera förändrade ekonomiska förutsättningar.

bokmingel på cks

Lärobok lyfter kommunernas roll i svensk politik

I en ny utgåva av läroboken Politik och förvaltning i svenska kommuner, ges en introduktion till de svenska kommunerna – hur de vuxit fram, hur de styrs och hur den lokala demokratin i Sverige fungerar. Gissur Erlingsson är en av bokens författare.

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Män som besöker LiU.

De första M-teknologerna vet hur M:et kom på plats

De var några av de första studenterna på M-linjen vid Linköpings tekniska högskola, LiTH. Nu ordnar de ett jubileum för maskinteknologerna under åren 1969−1975. Och de får hjälp av dagens M-studenter.

Pristagaren: "Genetik är lite som Vilda västern"

Colm Nestor har utsetts till 2025 års mottagare av Onkel Adams pris för framstående forskning vid Medicinska fakulteten. Han forskar om genetiska förklaringar till varför autoimmuna sjukdomar och infektioner drabbar kvinnor och män i så olika grad.

Claudia Tazreiter berättar om sitt arbete.

Den migrerande professorn

Som barn på 1970-talet emigrerade Claudia Tazreiter från Österrike till Australien tillsammans med sin familj. Sedan drygt tre år är hon tillbaka i Europa. Nu som professor vid LiU. Det är inte en slump att hennes område är migration.