01 april 2025

Många fackförbund har under en längre tid infört kompletterande inkomstförsäkringar som del av medlemskapet i samarbete med olika försäkringsbolag. Detta har skett i takt med att utrymmet mellan löneutvecklingen för många yrkesgrupper och taket i den offentliga arbetslöshetsersättningen, a-kassan, har vuxit.

En man sitter vid ett skrivbord
Fotograf: Sarai Ikenze

Simon Davidsson är postdoktor i statsvetenskap på Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, vid Linköpings universitet. Han forskar bland annat om förhållandet mellan geografiska skillnader och politisk förändring i Sverige samt om förändringar i den svenska välfärdsstaten. Nu har han fått drygt 1,4 miljoner kronor från Länsförsäkringars Forskningsstiftelse för att undersöka framväxten av privata inkomstförsäkringar vid arbetslöshet i Sverige sedan millennieskiftet.

I projektet undersöks tre särskilda frågeställningar:

• I vilken mån förändras svenska välfärdsstatens logik av att privata inkomstförsäkringar nu omfattar miljontals i den svenska arbetskraften?
• Hur har relationerna mellan olika fackföreningar och försäkringsbolag gällande privata inkomstförsäkringar uppstått och utvecklats över tid?
• Har införandet av privata inkomstförsäkringar medfört åsiktsskillnader mellan de med och de utan privata inkomstförsäkringar?

– Genom att besvara de här frågorna tas ett samlat grepp om en relativt outforskad förändring av potentiellt stor betydelse för den svenska välfärdsstatens funktionssätt, säger Simon Davidsson.

Projektet startade den 1 mars 2025 och pågår i två år.

Om Länsförsäkringars Forskningsstiftelse
Syftet med stiftelsen är att stödja forskning som kan förebygga skador i samhället och skapa trygghet för människor i vardagen och skapa morgondagens trygghetslösningar. Fonden finansierar behovsmotiverad och tvärvetenskaplig forskning av högsta internationella standard. Forskningsprojekten bedrivs vid universitet, högskolor och oberoende forskningsinstitut, och deras resultat görs tillgängliga för allmänheten.

Kontakt

Läs fler nyheter från CKS

Valentin Polishchuk.

Miljonstöd till forskningsprojekt som stärker Norrköping och universitetet

Tre projekt vid Campus Norrköping får 3,9 miljoner kronor från Norrköpings fond för forskning och utveckling för att stärka lokal samhällsutveckling och universitetets forskningsmiljö.

Två kvinnor och en man står vid ett runt bord

Höga ambitioner i stora kommuners klimatstrategier

Svenska kommuner har höga klimatambitioner och målen ofta är högt satta. Men vägen dit varierar. Det visar en ny rapport från rapport från forskare vid CKS. Studien lyfter bland annat fram vikten av lokalt engagemang och kapacitet.

en kille och hans hund ligger och vilar på en gräsmatta

Kommuner och regioner visar intresse för planering bortom tillväxt

Kommuner som flyttar fokus från tillväxt till människors välbefinnande bidrar till ett nytänkande som kan leda till hållbar utveckling i kommunerna. Det visar en ny rapport från Centrum för kommunstrategiska studier, CKS.

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Många vill läsa program på LiU - antagningsbeskedet är här

Intresset för LiU:s utbildningsprogram har ökat, men totalt sett har något färre antagits jämfört med förra hösten. Samtidigt har vissa program, som Sjuksköterskeprogrammet och Läkarprogrammet, tagit in fler studenter.

Studenter från kursen From Lab to Market deltar i rundvandring i labbet

Från labb till marknad med studenters hjälp

I takt med att världen söker hållbara energilösningar har grön vätgas seglat upp som en nyckelspelare i omställningen. Vid Linköpings universitet får studenter nu chansen att arbeta med verkliga utmaningar kopplade till denna teknik.

Valentin Polishchuk.

Miljonstöd till forskningsprojekt som stärker Norrköping och universitetet

Tre projekt vid Campus Norrköping får 3,9 miljoner kronor från Norrköpings fond för forskning och utveckling för att stärka lokal samhällsutveckling och universitetets forskningsmiljö.