17 maj 2024

Den 29 maj går EDAY 2024 av stapeln, en återkommande mötesplats för lokala, regionala och nationella aktörer inom energi- och miljöområdet. En av årets huvudtalare är Brita Hermelin, professor i kulturgeografi på Centrum för kommunstrategiska studier, CKS. 

Porträttbild på en kvinna utomhus med en tegelbyggnad i bakgrunden
Brita Hermelin är en av huvudtalarna på EDAY 2024 den 29 maj i Linköping. Fotograf: Karin Midner

 

Hon kommer att dela med sig av insikter från sin forskning ”Omställning på riktigt – Att attrahera och mobilisera för industrietableringar: Lärdomar från Skellefteå”.

– Jag ska prata om hur den globala strukturomvandlingen mot det som i debatten kallas grön industri och grön energi ställer stora krav på kommunernas kapacitet för att möjliggöra de stora fysiska etableringarna som det här medför, säger Brita Hermelin. 

– Mer konkret kommer jag att ta min utgångspunkt i en stor industrietablering i Skellefteå, en batterifabrik. Den etableringen kräver att samhällsstrukturer byggs ut. Mitt fokus är att resonera om på vilket sätt kommunerna är involverade i att utveckla dessa strukturer som omfattar allt från fysisk infrastruktur, såsom vägar och elnät, markfrågor till vård, skola, omsorg och kultur. Kommunerna gör inte allt i detta men de gör mycket!

Omställning med geografiska skiften

Att få perspektiv på den omställning i befinner oss i, och som också drivs på av globala överenskommelser om miljömål tror Brita Hermelin är något av det viktigaste som deltagarna får med sig från EDAY.

– Jag är geograf, jag kommer ge perspektiv på de geografiska dimensionerna av detta i ett svenskt perspektiv, som att de stora investeringarna sker utanför storstadsregionerna och i regioner som under en tid har karakteriserats av tillbakagång av befolkning och sysselsättning. Så omställningen omfattar många dimensioner, inklusive geografiska skiften.
 
Omställningen med utgångspunkt i energi, miljö och hållbarhet är temat för EDAY 2024. Men kommer våra resurser att räcka till för den omställningen? Dagen bjuder på en djupdykning i frågan och utforskar också de potentiella målkonflikter som kan uppstå.

– Det här är en fråga som påverkar oss alla och en fråga som vi som individer, medarbetare, företagare och förtroendevalda behöver förstå och förhålla oss till, säger Brita Hermelin.  

 Huvudtalare, utöver Brita Hermelin, är Gunnar Wetterberg, författare, samhällsdebattör och känd som vinnare av SVT-programmet På spåret.

Kontakt

Läs fler nyheter från CKS

En kvinna sitter vid ett konferensbord med en dator och kaffekoppar framför sig

Årets kommunuppsats handlar om gränsdragningar i kommunalt beslutsfattande

Kristin Löf, tidigare masterstudent i statsvetenskap med inriktning på offentlig förvaltning, skrev den vinnande uppsatsen i 2024 års uppsatstävling på CKS.

Josefina Syssner expert i nytillsatt statlig utredning

I somras beslutade regeringen att tillsätta en särskild utredning för att lämna förslag på utformning av den framtida regionala utvecklings- och landsbygdspolitiken. Josefina Syssner, forskare på CKS, deltar i utredningen som expert.

En flyttkartong på marken bredvid en man där bara benen syns

Drygt 4,9 miljoner till projekt om social dumpning

I vilken utsträckning förekommer social dumpning och vilka sociala konsekvenser kan det få? Det är några av frågeställningarna som ska undersökas i ett nytt projekt på LiU som fått drygt 4,9 miljoner kronor från FORTE. Projektet leds av CKS.

Senaste nytt från LiU

Florian Trybel

Samarbetet tänjer på fysikens gränser

Teoretikern Florian Trybel har en central roll i skapandet av nya material. Tillsammans med sin kollega inom experimentell forskning i Skottland siktar han på att utöka möjligheterna för material i extrema förhållanden.

Ung kvinna öppnar en dörr

Från teori till terapi

På Psykologmottagningen vid LiU får studenter på psykologprogrammet chans att göra skillnad på riktigt. Utöver en unik möjlighet att omsätta teori i praktik hjälper de patienter med allt från stresshantering, sömnbesvär, nedstämdhet, oro och fobier.

Kaiqian Wang.

Upptäckt om smärtsignalering kan bidra till bättre behandling

LiU-forskare har ringat in den exakta platsen på ett specifikt protein som finjusterar smärtsignalers styrka. Kunskapen kan användas för att utveckla läkemedel mot kronisk smärta som är mer effektiva och har färre biverkningar.