27 juni 2024

Linköpings kommun har beslutat att inrätta ett externt klimatråd. I det arbetet tar kommunen hjälp av Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, som har fått uppdraget att samordna det nya klimatrådet.

Parkbänk i vatten.
Fotograf: Pixabay

Det externa klimatrådet är ett självständigt organ som årligen bjuds in som gäster till lämpliga politiska forum. Syftet med klimatrådet är att följa och granska kommunens arbete för att uppnå beslutade klimatmål med utgångspunkt i kommunens Klimat- och energiprogram.

CKS huvudsakliga uppdrag blir att välja ut forskare som ska delta i klimatrådet samt att säkerställa att rapporter levereras. De deltagande forskarna ska väljas ut efter kompetens och behov. Man ser också helst att de kommer från närområdet, till exempel från Linköpings universitet, SMHI eller VTI.

– Det här är ett viktigt och relevant uppdrag för oss på CKS och vi ser fram mot att ta oss an det. Uppdraget innebär flera olika uppgifter som kommer att underlättas genom den breda kompetens som finns bland våra forskare men även bland andra forskare vi samarbetar med, säger Brita Hermelin, professor i kulturgeografi och föreståndare på CKS.

Ett stöd för strategier och insatser för klimatet

CKS arbetsuppgifter kommer mer specifikt gå ut på att organisera och bjuda in till möten med klimatrådets forskare, ta fram underlag till rådets möten samt att sammanställa de årliga rapporterna till Linköpings kommun.

– De årliga rapporterna kommer att bygga på underlag som samlats in från Linköpings kommun samt sammanställningar av publikationer och insatser i andra svenska kommuner. Resultatet blir förhoppningsvis en bra omvärldsanalys som kan användas som stöd för att reflektera över strategier och insatser för klimatet i Linköpings kommun, säger Brita Hermelin.

Klimatrådets verksamhet sträcker sig mellan 2024 – 2027. Rådets allra första årsrapport har ett övergripande tema om kommuners klimatarbete och klimatstrategier. Slutsatserna från den rapporten samt dialoger i klimatrådet och med Linköpings kommun ligger till grund för vad som kommer att bli huvudtema för nästa års arbete.

 

 

Relaterat innehåll

Läs fler nyheter från CKS

En kvinna sitter vid ett konferensbord med en dator och kaffekoppar framför sig

Årets kommunuppsats handlar om gränsdragningar i kommunalt beslutsfattande

Kristin Löf, tidigare masterstudent i statsvetenskap med inriktning på offentlig förvaltning, skrev den vinnande uppsatsen i 2024 års uppsatstävling på CKS.

Josefina Syssner expert i nytillsatt statlig utredning

I somras beslutade regeringen att tillsätta en särskild utredning för att lämna förslag på utformning av den framtida regionala utvecklings- och landsbygdspolitiken. Josefina Syssner, forskare på CKS, deltar i utredningen som expert.

En flyttkartong på marken bredvid en man där bara benen syns

Drygt 4,9 miljoner till projekt om social dumpning

I vilken utsträckning förekommer social dumpning och vilka sociala konsekvenser kan det få? Det är några av frågeställningarna som ska undersökas i ett nytt projekt på LiU som fått drygt 4,9 miljoner kronor från FORTE. Projektet leds av CKS.

Senaste nytt från LiU

Florian Trybel

Samarbetet tänjer på fysikens gränser

Teoretikern Florian Trybel har en central roll i skapandet av nya material. Tillsammans med sin kollega inom experimentell forskning i Skottland siktar han på att utöka möjligheterna för material i extrema förhållanden.

Ung kvinna öppnar en dörr

Från teori till terapi

På Psykologmottagningen vid LiU får studenter på psykologprogrammet chans att göra skillnad på riktigt. Utöver en unik möjlighet att omsätta teori i praktik hjälper de patienter med allt från stresshantering, sömnbesvär, nedstämdhet, oro och fobier.

Kaiqian Wang.

Upptäckt om smärtsignalering kan bidra till bättre behandling

LiU-forskare har ringat in den exakta platsen på ett specifikt protein som finjusterar smärtsignalers styrka. Kunskapen kan användas för att utveckla läkemedel mot kronisk smärta som är mer effektiva och har färre biverkningar.