27 juni 2024

Linköpings kommun har beslutat att inrätta ett externt klimatråd. I det arbetet tar kommunen hjälp av Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, som har fått uppdraget att samordna det nya klimatrådet.

Parkbänk i vatten.
Fotograf: Pixabay

Det externa klimatrådet är ett självständigt organ som årligen bjuds in som gäster till lämpliga politiska forum. Syftet med klimatrådet är att följa och granska kommunens arbete för att uppnå beslutade klimatmål med utgångspunkt i kommunens Klimat- och energiprogram.

CKS huvudsakliga uppdrag blir att välja ut forskare som ska delta i klimatrådet samt att säkerställa att rapporter levereras. De deltagande forskarna ska väljas ut efter kompetens och behov. Man ser också helst att de kommer från närområdet, till exempel från Linköpings universitet, SMHI eller VTI.

– Det här är ett viktigt och relevant uppdrag för oss på CKS och vi ser fram mot att ta oss an det. Uppdraget innebär flera olika uppgifter som kommer att underlättas genom den breda kompetens som finns bland våra forskare men även bland andra forskare vi samarbetar med, säger Brita Hermelin, professor i kulturgeografi och föreståndare på CKS.

Ett stöd för strategier och insatser för klimatet

CKS arbetsuppgifter kommer mer specifikt gå ut på att organisera och bjuda in till möten med klimatrådets forskare, ta fram underlag till rådets möten samt att sammanställa de årliga rapporterna till Linköpings kommun.

– De årliga rapporterna kommer att bygga på underlag som samlats in från Linköpings kommun samt sammanställningar av publikationer och insatser i andra svenska kommuner. Resultatet blir förhoppningsvis en bra omvärldsanalys som kan användas som stöd för att reflektera över strategier och insatser för klimatet i Linköpings kommun, säger Brita Hermelin.

Klimatrådets verksamhet sträcker sig mellan 2024 – 2027. Rådets allra första årsrapport har ett övergripande tema om kommuners klimatarbete och klimatstrategier. Slutsatserna från den rapporten samt dialoger i klimatrådet och med Linköpings kommun ligger till grund för vad som kommer att bli huvudtema för nästa års arbete.

Relaterat innehåll

Läs fler nyheter från CKS

Tre personer står på en bro och lutar sig mot räcket

Drygt 20 miljoner till välfärdsforskning vid LiU

Tre projekt från LiU får totalt 20,9 MKR från Forte i utlysningen ”Tillämpad välfärdsforskning”. Ett av projekten ska belysa villkoren för de som har trillat mellan stolarna i välfärdsstaten. Projektet leds av Centrum för kommunstrategiska studier.

En man sitter vid ett skrivbord

Drygt 1,4 miljoner till forskning om framväxten av privata inkomstförsäkringar i Sverige

CKS-forskaren Simon Davidsson fått drygt 1,4 miljoner kronor från Länsförsäkringars Forskningsstiftelse för att undersöka framväxten av privata inkomstförsäkringar vid arbetslöshet i Sverige sedan millennieskiftet.

Bild på en man i skjorta och kavaj

Ny rapport om kommunala strategier för en hållbar framtid

Robert Jonsson är en av flera författare till en ny rapport från Kommuninvest. Syftet med rapporten är bland annat att bidra med strategier för kommuner att hantera förändrade ekonomiska förutsättningar.

Senaste nytt från LiU

Män som besöker LiU.

De första M-teknologerna vet hur M:et kom på plats

De var några av de första studenterna på M-linjen vid Linköpings tekniska högskola, LiTH. Nu ordnar de ett jubileum för maskinteknologerna under åren 1969−1975. Och de får hjälp av dagens M-studenter.

Pristagaren: "Genetik är lite som Vilda västern"

Colm Nestor har utsetts till 2025 års mottagare av Onkel Adams pris för framstående forskning vid Medicinska fakulteten. Han forskar om genetiska förklaringar till varför autoimmuna sjukdomar och infektioner drabbar kvinnor och män i så olika grad.

Claudia Tazreiter berättar om sitt arbete.

Den migrerande professorn

Som barn på 1970-talet emigrerade Claudia Tazreiter från Österrike till Australien tillsammans med sin familj. Sedan drygt tre år är hon tillbaka i Europa. Nu som professor vid LiU. Det är inte en slump att hennes område är migration.