08 oktober 2024

Många svenska kommuner står inför stora utmaningar med sin vattenförsörjning som är en väsentlig del av kommunernas VA-verksamhet. Åldrande anläggningar och ett förändrat klimat, med torrare somrar, har gjort frågan mer angelägen än någonsin.

rinnande vatten ur kran
kranvatten Fotograf: dusanpetkovic

Inom ramen för projektet ”Stärkt vattenförsörjning för Göteborgsregionen (SVAR)”, har tre CKS-forskare undersökt kommuners kapaciteter för långsiktig hållbar vattenförsörjning och hur samverkan kan bidra till att utveckla strategier för att möta morgondagens vattenutmaningar.

I studien, som bland annat bygger på empiriska undersökningar, intervjuer och tidigare forskning, identifieras kapaciteter som är avgörande för en hållbar vattenförsörjning. Det handlar till exempel om kort- och långsiktiga finansiella resurser, teknisk kompetens och politisk förståelse.

I rapporten poängteras att kommunerna inte kan klara dessa utmaningar själva, de behöver bli bättre på att samarbeta på flera olika nivåer.

– Det räcker inte med ekonomiska resurser för att lösa vattenfrågan. Kommunerna måste också bygga upp och stärka sin kapacitet att samarbeta och samverka såväl lokalt som regionalt, säger Robert Jonsson, rapportens huvudförfattare.

I rapporten presenteras även en modell för hur kommuner skulle kunna interagera effektivt, med fokus på att samverkan ska vara mer än bara ett begrepp – det måste vara konkret och strukturerat.

– I modellen försöker vi nyansera samverkansbegreppet mer än vad tidigare forskning har gjort. Vår modell visar bland annat hur interaktion och samverkan lönar sig, både på kort och lång sikt, säger Robert Jonsson.

Fakta

Projektet Stärkt vattenförsörjning för Göteborgsregionen (SVAR) har pågått under två år och är ett gemensamt projekt mellan Göteborgsregionen och Svenskt Vatten. Rapporten ”Organisering för stärkt vattenförsörjning – kapaciteter, hållbarhet, samarbete, samordning och samverkan” är en del av projektet. 

Rapporten är skriven av:

Bild på en man i skjorta och kavaj
Fotograf: Marie-Louise Elebring
Robert Jonsson, universitetslektor och doktor i företagsekonomi på CKS.
Bild på Sara Gustafsson professor och föreståndare på CKS
Fotograf: Robert Wengler
Sara Gustafsson, professor i Industriell miljöteknik och miljömanagement på LiU och delvis verksam på CKS.
Fotograf: Magnus Johansson
Brita Hermelin, professor i kulturgeografi på CKS.

Kontakt

Läs fler nyheter från Centrum för kommunstrategiska studier

En kvinna sitter vid ett konferensbord med en dator och kaffekoppar framför sig

Årets kommunuppsats handlar om gränsdragningar i kommunalt beslutsfattande

Kristin Löf, tidigare masterstudent i statsvetenskap med inriktning på offentlig förvaltning, skrev den vinnande uppsatsen i 2024 års uppsatstävling på CKS.

Josefina Syssner expert i nytillsatt statlig utredning

I somras beslutade regeringen att tillsätta en särskild utredning för att lämna förslag på utformning av den framtida regionala utvecklings- och landsbygdspolitiken. Josefina Syssner, forskare på CKS, deltar i utredningen som expert.

En flyttkartong på marken bredvid en man där bara benen syns

Drygt 4,9 miljoner till projekt om social dumpning

I vilken utsträckning förekommer social dumpning och vilka sociala konsekvenser kan det få? Det är några av frågeställningarna som ska undersökas i ett nytt projekt på LiU som fått drygt 4,9 miljoner kronor från FORTE. Projektet leds av CKS.

Senaste nytt från LiU

Florian Trybel

Samarbetet tänjer på fysikens gränser

Teoretikern Florian Trybel har en central roll i skapandet av nya material. Tillsammans med sin kollega inom experimentell forskning i Skottland siktar han på att utöka möjligheterna för material i extrema förhållanden.

Ung kvinna öppnar en dörr

Från teori till terapi

På Psykologmottagningen vid LiU får studenter på psykologprogrammet chans att göra skillnad på riktigt. Utöver en unik möjlighet att omsätta teori i praktik hjälper de patienter med allt från stresshantering, sömnbesvär, nedstämdhet, oro och fobier.

Kaiqian Wang.

Upptäckt om smärtsignalering kan bidra till bättre behandling

LiU-forskare har ringat in den exakta platsen på ett specifikt protein som finjusterar smärtsignalers styrka. Kunskapen kan användas för att utveckla läkemedel mot kronisk smärta som är mer effektiva och har färre biverkningar.