08 oktober 2024

Många svenska kommuner står inför stora utmaningar med sin vattenförsörjning som är en väsentlig del av kommunernas VA-verksamhet. Åldrande anläggningar och ett förändrat klimat, med torrare somrar, har gjort frågan mer angelägen än någonsin.

rinnande vatten ur kran
kranvatten Fotograf: dusanpetkovic

Inom ramen för projektet ”Stärkt vattenförsörjning för Göteborgsregionen (SVAR)”, har tre CKS-forskare undersökt kommuners kapaciteter för långsiktig hållbar vattenförsörjning och hur samverkan kan bidra till att utveckla strategier för att möta morgondagens vattenutmaningar.

I studien, som bland annat bygger på empiriska undersökningar, intervjuer och tidigare forskning, identifieras kapaciteter som är avgörande för en hållbar vattenförsörjning. Det handlar till exempel om kort- och långsiktiga finansiella resurser, teknisk kompetens och politisk förståelse.

I rapporten poängteras att kommunerna inte kan klara dessa utmaningar själva, de behöver bli bättre på att samarbeta på flera olika nivåer.

– Det räcker inte med ekonomiska resurser för att lösa vattenfrågan. Kommunerna måste också bygga upp och stärka sin kapacitet att samarbeta och samverka såväl lokalt som regionalt, säger Robert Jonsson, rapportens huvudförfattare.

I rapporten presenteras även en modell för hur kommuner skulle kunna interagera effektivt, med fokus på att samverkan ska vara mer än bara ett begrepp – det måste vara konkret och strukturerat.

– I modellen försöker vi nyansera samverkansbegreppet mer än vad tidigare forskning har gjort. Vår modell visar bland annat hur interaktion och samverkan lönar sig, både på kort och lång sikt, säger Robert Jonsson.

Fakta

Projektet Stärkt vattenförsörjning för Göteborgsregionen (SVAR) har pågått under två år och är ett gemensamt projekt mellan Göteborgsregionen och Svenskt Vatten. Rapporten ”Organisering för stärkt vattenförsörjning – kapaciteter, hållbarhet, samarbete, samordning och samverkan” är en del av projektet.

Rapporten är skriven av:

Bild på en man i skjorta och kavaj
Fotograf: Marie-Louise Elebring
Robert Jonsson, universitetslektor och doktor i företagsekonomi på CKS.
Bild på Sara Gustafsson professor och föreståndare på CKS
Fotograf: Robert Wengler
Sara Gustafsson, professor i Industriell miljöteknik och miljömanagement på LiU och delvis verksam på CKS.
Fotograf: Magnus Johansson
Brita Hermelin, professor i kulturgeografi på CKS.

Kontakt

Läs fler nyheter från Centrum för kommunstrategiska studier

En man sitter vid ett skrivbord

Drygt 1,4 miljoner till forskning om framväxten av privata inkomstförsäkringar i Sverige

CKS-forskaren Simon Davidsson fått drygt 1,4 miljoner kronor från Länsförsäkringars Forskningsstiftelse för att undersöka framväxten av privata inkomstförsäkringar vid arbetslöshet i Sverige sedan millennieskiftet.

Bild på en man i skjorta och kavaj

Ny rapport om kommunala strategier för en hållbar framtid

Robert Jonsson är en av flera författare till en ny rapport från Kommuninvest. Syftet med rapporten är bland annat att bidra med strategier för kommuner att hantera förändrade ekonomiska förutsättningar.

bokmingel på cks

Lärobok lyfter kommunernas roll i svensk politik

I en ny utgåva av läroboken Politik och förvaltning i svenska kommuner, ges en introduktion till de svenska kommunerna – hur de vuxit fram, hur de styrs och hur den lokala demokratin i Sverige fungerar. Gissur Erlingsson är en av bokens författare.

Senaste nytt från LiU

En silikonliknande lapp (batteri baserat på ledande plast och lignin) som dras åt olika håll.

Batteriet som kan få vilken form som helst

Med hjälp av elektroder i vätskeform har forskare vid LiU utvecklat ett batteri som kan anta vilken form som helst. Tack vare formbarheten kan batteriet integreras på helt nya sätt i framtidens teknik. Studien är publicerad i Science Advances.

En surrande 3D-printer

Från sömnad till 3D-printing

Digimaker är en unik plats på Linköpings universitet där kreativitet och teknik möts. Här testar studenter och anställda allt från 3D-printing till programmering, lär sig mer om Excel och att skapa filmer och podcasts.

Porträtt av Jensen Huang

Nvidias vd och riksdagens talman blir hedersdoktorer

Jensen Huang, vd för elektronikföretaget Nvidia, blir hedersdoktor vid Linköpings universitet. Det blir även talmannen Andreas Norlén och de internationella forskarna Angela Woods och Gillian Einstein. De promoveras vid LiU:s akademiska högtid i maj.