26 juni 2024

Med en befolkning som blir allt äldre står Sverige inför flera olika utmaningar. En av dem handlar om att skapa socialt hållbart boende för olika grupper i samhället. I en ny rapport från Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, görs en sammanställning av existerande kunskap om bygg- och bogemenskaper.

I projektet BästBO, som leds av CKS, undersöks hur byggemenskaper (när människor går samman för att tillsammans planera och bygga fastigheter) och boendegemenskaper, (t.ex. kollektivboenden där de boende har gemensamma ytor och aktiviteter) kan fungera som socialt hållbara bygg- och boendeformer.

I rapporten ”Bygg- och bogemenskaper: Visioner och verklighet från ett svårfångat kunskapsfält” har författarna sammanställt befintlig kunskap om bygg- och bogemenskaper. I rapporten undersöks deras potential och begränsningar i relation till samhällsutmaningarna. Rapporten poängterar att bygg- och bogemenskaper är relativt marginella fenomen på den svenska bostadsmarknaden. Ändå skulle de kunna vara en del av svaret på några av våra största samhällsutmaningar:

Åldrande befolkning och sociala utmaningar

Med en åldrande befolkning står Sveriges kommuner och regioner inför sociala och ekonomiska utmaningar. Bogemenskaper kan erbjuda en medelväg mellan individuellt boende och institutionsboende. De bryter social isolering, erbjuder ömsesidigt stöd och skapar en känsla av sammanhang, särskilt för äldre.

Klimatkrisen och hållbart boende

Bygg- och bogemenskaper kan också bidra till att minska miljö- och klimatavtryck. Genom att dela resurser och utrymmen kan de erbjuda ett mer hållbart alternativ. Dessutom fungerar de som “skolor i miljötänkande” och skyltfönster för klimatsmarta boendeformer.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fakta

Projektet BästBO finansieras av Formas och leds av LiU genom Centrum för kommunstrategiska studier, CKS. Susanne Wallman Lundåsen, biträdande professor på CKS är projektledare. BästBO bygger på samverkan mellan akademi och den kooperativa sektorn och aktörer som är verksamma både inom byggemenskaper och landsbygdsutveckling. Förutom LiU deltar även Coompanion, Kiladalens Utveckling AB samt Marie Cederschiöld högskola.

Rapporten ”Bygg- och bogemenskaper: Visioner och verklighet från ett svårfångat kunskapsfält” är skriven av Johan Vamstad, lektor och forskare på Centrum för civilsamhällesforskning vid Marie Cederschiöld högskola, Susanne Wallman Lundåsen, docent i statsvetenskap på Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, vid Linköpings universitet och Johan von Essen, professor i livsåskådningsvetenskap inriktning civilsamhällesstudier vid Marie Cederschiöld högskola.

Kontakt

Läs fler nyheter från Centrum för kommunstrategiska studier

Lika partier leka bäst?

I en ny studie från Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, har forskaren Johan Wänström studerat kommuner där S 0ch M styr i koalition. Han undersöker bland annat varför man valt att styra tillsammans och hur samarbetet har fungerat.

bild på en bok

Ny bok om hopp och framtidstro i krympande samhällen

Vad hoppas man på i ett samhälle som inte växer - i en tid med idéer om att utveckling är liktydigt med tillväxt och expansion? Det är en central fråga i Josefina Syssners senaste bok ”Hoppfulla platser? Om hopp och hoppfullhet i periferin”.

En kvinna sitter vid ett konferensbord med en dator och kaffekoppar framför sig

Årets kommunuppsats handlar om gränsdragningar i kommunalt beslutsfattande

Kristin Löf, tidigare masterstudent i statsvetenskap med inriktning på offentlig förvaltning, skrev den vinnande uppsatsen i 2024 års uppsatstävling på CKS.

Senaste nytt från LiU

Manlig person på stadsgata.

Förmånsbilar leder till fler och större fordon

När bensinpriset skjuter i höjden så är det medelinkomsttagare som först ändrar beteende. Det visar en landsomfattande studie vid LiU och VTI. Forskning visar även att skatterabatten på förmånsbilar leder till ökat bilinnehav samt större bilar.

Forskare diskuterar i labbet.

LiU Composite Lab öppnar dörrarna för avancerad materialforskning

Här ska forskning på nya material inom till exempel kolfiber, polymerer och komposit pågå i samverkan med näringslivet, forskningsinstitut, andra lärosäten och studenter. LiU Composite Lab är ett nyetablerat laboratorium, våren 2025.

Kvinnlig forskare och buss.

Forskning ska spara pengar och miljö i kollektivtrafiken

Är bussbiljetten för dyr? Det kan bero på att de offentliga upphandlingarna inom kollektivtrafiken ställer allt högre krav på entreprenörerna. I ett fyraårigt projekt ska LiU-forskare studera hur upphandlingen kan bli mer cirkulär.