26 juni 2024

Med en befolkning som blir allt äldre står Sverige inför flera olika utmaningar. En av dem handlar om att skapa socialt hållbart boende för olika grupper i samhället. I en ny rapport från Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, görs en sammanställning av existerande kunskap om bygg- och bogemenskaper.

I projektet BästBO, som leds av CKS, undersöks hur byggemenskaper (när människor går samman för att tillsammans planera och bygga fastigheter) och boendegemenskaper, (t.ex. kollektivboenden där de boende har gemensamma ytor och aktiviteter) kan fungera som socialt hållbara bygg- och boendeformer.

I rapporten ”Bygg- och bogemenskaper: Visioner och verklighet från ett svårfångat kunskapsfält” har författarna sammanställt befintlig kunskap om bygg- och bogemenskaper. I rapporten undersöks deras potential och begränsningar i relation till samhällsutmaningarna. Rapporten poängterar att bygg- och bogemenskaper är relativt marginella fenomen på den svenska bostadsmarknaden. Ändå skulle de kunna vara en del av svaret på några av våra största samhällsutmaningar:

Åldrande befolkning och sociala utmaningar

Med en åldrande befolkning står Sveriges kommuner och regioner inför sociala och ekonomiska utmaningar. Bogemenskaper kan erbjuda en medelväg mellan individuellt boende och institutionsboende. De bryter social isolering, erbjuder ömsesidigt stöd och skapar en känsla av sammanhang, särskilt för äldre.

Klimatkrisen och hållbart boende

Bygg- och bogemenskaper kan också bidra till att minska miljö- och klimatavtryck. Genom att dela resurser och utrymmen kan de erbjuda ett mer hållbart alternativ. Dessutom fungerar de som “skolor i miljötänkande” och skyltfönster för klimatsmarta boendeformer.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fakta

Projektet BästBO finansieras av Formas och leds av LiU genom Centrum för kommunstrategiska studier, CKS. Susanne Wallman Lundåsen, biträdande professor på CKS är projektledare. BästBO bygger på samverkan mellan akademi och den kooperativa sektorn och aktörer som är verksamma både inom byggemenskaper och landsbygdsutveckling. Förutom LiU deltar även Coompanion, Kiladalens Utveckling AB samt Marie Cederschiöld högskola.

Rapporten ”Bygg- och bogemenskaper: Visioner och verklighet från ett svårfångat kunskapsfält” är skriven av Johan Vamstad, lektor och forskare på Centrum för civilsamhällesforskning vid Marie Cederschiöld högskola, Susanne Wallman Lundåsen, docent i statsvetenskap på Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, vid Linköpings universitet och Johan von Essen, professor i livsåskådningsvetenskap inriktning civilsamhällesstudier vid Marie Cederschiöld högskola.

Kontakt

Läs fler nyheter från Centrum för kommunstrategiska studier

Tre personer står på en bro och lutar sig mot räcket

Drygt 20 miljoner till välfärdsforskning vid LiU

Tre projekt från LiU får totalt 20,9 MKR från Forte i utlysningen ”Tillämpad välfärdsforskning”. Ett av projekten ska belysa villkoren för de som har trillat mellan stolarna i välfärdsstaten. Projektet leds av Centrum för kommunstrategiska studier.

En man sitter vid ett skrivbord

Drygt 1,4 miljoner till forskning om framväxten av privata inkomstförsäkringar i Sverige

CKS-forskaren Simon Davidsson fått drygt 1,4 miljoner kronor från Länsförsäkringars Forskningsstiftelse för att undersöka framväxten av privata inkomstförsäkringar vid arbetslöshet i Sverige sedan millennieskiftet.

Bild på en man i skjorta och kavaj

Ny rapport om kommunala strategier för en hållbar framtid

Robert Jonsson är en av flera författare till en ny rapport från Kommuninvest. Syftet med rapporten är bland annat att bidra med strategier för kommuner att hantera förändrade ekonomiska förutsättningar.

Senaste nytt från LiU

Fler sökande till program på LiU

När anmälan till höstterminen stängde hade 411 200 personer skickat in minst en anmälan. Det är en ökning med en procent jämfört med 2024. På LiU ökar antalet sökande till program med tre procent.

Tre personer står på en bro och lutar sig mot räcket

Drygt 20 miljoner till välfärdsforskning vid LiU

Tre projekt från LiU får totalt 20,9 MKR från Forte i utlysningen ”Tillämpad välfärdsforskning”. Ett av projekten ska belysa villkoren för de som har trillat mellan stolarna i välfärdsstaten. Projektet leds av Centrum för kommunstrategiska studier.

Anders Persson framför röntgenbild

Bilder av ett hjärtslag kan rädda liv

LiU-forskare har tagit fram en ny metod för snabb och säker diagnos av hjärt- och kärlsjukdomar. När metoden är färdigutvecklad kommer den att kunna rädda liv och spara lidande och pengar över hela världen.