26 juni 2024

Med en befolkning som blir allt äldre står Sverige inför flera olika utmaningar. En av dem handlar om att skapa socialt hållbart boende för olika grupper i samhället. I en ny rapport från Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, görs en sammanställning av existerande kunskap om bygg- och bogemenskaper.

I projektet BästBO, som leds av CKS, undersöks hur byggemenskaper (när människor går samman för att tillsammans planera och bygga fastigheter) och boendegemenskaper, (t.ex. kollektivboenden där de boende har gemensamma ytor och aktiviteter) kan fungera som socialt hållbara bygg- och boendeformer.

I rapporten ”Bygg- och bogemenskaper: Visioner och verklighet från ett svårfångat kunskapsfält” har författarna sammanställt befintlig kunskap om bygg- och bogemenskaper. I rapporten undersöks deras potential och begränsningar i relation till samhällsutmaningarna. Rapporten poängterar att bygg- och bogemenskaper är relativt marginella fenomen på den svenska bostadsmarknaden. Ändå skulle de kunna vara en del av svaret på några av våra största samhällsutmaningar:

Åldrande befolkning och sociala utmaningar

Med en åldrande befolkning står Sveriges kommuner och regioner inför sociala och ekonomiska utmaningar. Bogemenskaper kan erbjuda en medelväg mellan individuellt boende och institutionsboende. De bryter social isolering, erbjuder ömsesidigt stöd och skapar en känsla av sammanhang, särskilt för äldre.

Klimatkrisen och hållbart boende

Bygg- och bogemenskaper kan också bidra till att minska miljö- och klimatavtryck. Genom att dela resurser och utrymmen kan de erbjuda ett mer hållbart alternativ. Dessutom fungerar de som “skolor i miljötänkande” och skyltfönster för klimatsmarta boendeformer.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fakta

Projektet BästBO finansieras av Formas och leds av LiU genom Centrum för kommunstrategiska studier, CKS. Susanne Wallman Lundåsen, biträdande professor på CKS är projektledare. BästBO bygger på samverkan mellan akademi och den kooperativa sektorn och aktörer som är verksamma både inom byggemenskaper och landsbygdsutveckling. Förutom LiU deltar även Coompanion, Kiladalens Utveckling AB samt Marie Cederschiöld högskola.

Rapporten ”Bygg- och bogemenskaper: Visioner och verklighet från ett svårfångat kunskapsfält” är skriven av Johan Vamstad,  lektor och forskare på Centrum för civilsamhällesforskning vid Marie Cederschiöld högskola,  Susanne Wallman Lundåsen, docent i statsvetenskap på Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, vid Linköpings universitet och Johan von Essen, professor i livsåskådningsvetenskap inriktning civilsamhällesstudier vid Marie Cederschiöld högskola.

Kontakt

Läs fler nyheter från Centrum för kommunstrategiska studier

En kvinna sitter vid ett konferensbord med en dator och kaffekoppar framför sig

Årets kommunuppsats handlar om gränsdragningar i kommunalt beslutsfattande

Kristin Löf, tidigare masterstudent i statsvetenskap med inriktning på offentlig förvaltning, skrev den vinnande uppsatsen i 2024 års uppsatstävling på CKS.

Josefina Syssner expert i nytillsatt statlig utredning

I somras beslutade regeringen att tillsätta en särskild utredning för att lämna förslag på utformning av den framtida regionala utvecklings- och landsbygdspolitiken. Josefina Syssner, forskare på CKS, deltar i utredningen som expert.

En flyttkartong på marken bredvid en man där bara benen syns

Drygt 4,9 miljoner till projekt om social dumpning

I vilken utsträckning förekommer social dumpning och vilka sociala konsekvenser kan det få? Det är några av frågeställningarna som ska undersökas i ett nytt projekt på LiU som fått drygt 4,9 miljoner kronor från FORTE. Projektet leds av CKS.

Senaste nytt från LiU

Florian Trybel

Samarbetet tänjer på fysikens gränser

Teoretikern Florian Trybel har en central roll i skapandet av nya material. Tillsammans med sin kollega inom experimentell forskning i Skottland siktar han på att utöka möjligheterna för material i extrema förhållanden.

Ung kvinna öppnar en dörr

Från teori till terapi

På Psykologmottagningen vid LiU får studenter på psykologprogrammet chans att göra skillnad på riktigt. Utöver en unik möjlighet att omsätta teori i praktik hjälper de patienter med allt från stresshantering, sömnbesvär, nedstämdhet, oro och fobier.

Kaiqian Wang.

Upptäckt om smärtsignalering kan bidra till bättre behandling

LiU-forskare har ringat in den exakta platsen på ett specifikt protein som finjusterar smärtsignalers styrka. Kunskapen kan användas för att utveckla läkemedel mot kronisk smärta som är mer effektiva och har färre biverkningar.