29 oktober 2024

I vilken utsträckning förekommer social dumpning och vilka sociala konsekvenser kan det få? Det är några av frågeställningarna som ska undersökas i ett nytt forskningsprojekt på LiU som fått drygt 4,9 miljoner kronor från FORTE. Projektet leds av Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, vid Linköpings universitet.

En flyttkartong på marken bredvid en man där bara benen syns
Fotograf: Jens Lindström

Under de senaste åren har det kommit rapporter om kommuner som förmår invånare med behov av bostad och sociala insatser att flytta till andra kommuner. De mottagande kommuner är ofta perifera och ligger på landsbygden, en bra bit från större städer. Företeelsen har kommit att kallas ”social dumpning” och är mycket omdiskuterad.

I projektet ”Social dumpning mellan centrum och periferi: utbredning, politiska mekanismer och levda erfarenheter”, som leds av Maria Persdotter, universitetslektor i socialt arbete på CKS, ska forskare från LiU bland annat undersöka om och i vilken utsträckning social dumpnings praktiker förekommer, vilka politiska och strukturella mekanismer som ligger bakom och hur social dumpning i praktiken går till i sändande och mottagande kommuner.

– Social dumpning väcker frågor om kommunernas gemensamma ansvar att säkerställa en hög välfärdsnivå för alla i det svenska samhället – och gränserna för detta. Vi tror att resultaten av vår forskning kommer att vara särskilt intressant för statliga och kommunala aktörer samt för civilsamhällesorganisationer som arbetar med sociala bostadsfrågor och med nyanländas bosättning och integration, säger Maria Persdotter, projektledare.

Projektet ska pågå i tre år och kommer att genomföras genom bland annat statistisk analys, fallstudier och intervjuer med såväl kommuner som individer som blivit föremål för social dumpning.


Om Forte
Forte är en statlig myndighet som ska stödja forskning för ett mer jämlikt och socialt hållbart samhälle. Forskare vid Linköpings universitet får nu sammanlagt över 31 miljoner kronor till sin forskning.

Läs om samtliga projekt från LiU som får forskningsmedel från Forte


Medarbetare i projektet

Relaterat innehåll

Läs fler nyheter från CKS

12 december 2024

Lika partier leka bäst?

I en ny studie från Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, har forskaren Johan Wänström studerat kommuner där S 0ch M styr i koalition. Han undersöker bland annat varför man valt att styra tillsammans och hur samarbetet har fungerat.

bild på en bok

09 december 2024

Ny bok om hopp och framtidstro i krympande samhällen

Vad hoppas man på i ett samhälle som inte växer - i en tid med idéer om att utveckling är liktydigt med tillväxt och expansion? Det är en central fråga i Josefina Syssners senaste bok ”Hoppfulla platser? Om hopp och hoppfullhet i periferin”.

En kvinna sitter vid ett konferensbord med en dator och kaffekoppar framför sig

19 november 2024

Årets kommunuppsats handlar om gränsdragningar i kommunalt beslutsfattande

Kristin Löf, tidigare masterstudent i statsvetenskap med inriktning på offentlig förvaltning, skrev den vinnande uppsatsen i 2024 års uppsatstävling på CKS.

Senaste nytt från LiU

Serverrum,data på svart skärm.

Maskinpsykologi – en brygga till generell AI

AI som är lika intelligent som människor kan bli möjlig tack vare psykologiska inlärningsmodeller, kombinerat med vissa typer av AI. Det menar Robert Johansson som i sin avhandling har utvecklat begreppet maskinpsykologi.

Forskning för hållbar framtid får nära 20 miljoner i bidrag

Ett oväntat samarbete mellan materialvetenskap och beteendevetenskap. Utveckling av bättre tjänster för att hantera klimatförändringarna. Det är två forskningsprojekt vid LiU som får stora stöd från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse.

Innovativ idé för effektivare cancerbehandlingar prisas

Lisa Menacher har tilldelats Christer Giléns stipendium 2024 inom området statistik och maskininlärning för sin masteruppsats. Hon har använt maskininlärning i ett försök att göra val av cancerbehandling mer effektivt.