29 oktober 2024

I vilken utsträckning förekommer social dumpning och vilka sociala konsekvenser kan det få? Det är några av frågeställningarna som ska undersökas i ett nytt forskningsprojekt på LiU som fått drygt 4,9 miljoner kronor från FORTE. Projektet leds av Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, vid Linköpings universitet.

En flyttkartong på marken bredvid en man där bara benen syns
Fotograf: Jens Lindström

Under de senaste åren har det kommit rapporter om kommuner som förmår invånare med behov av bostad och sociala insatser att flytta till andra kommuner. De mottagande kommuner är ofta perifera och ligger på landsbygden, en bra bit från större städer. Företeelsen har kommit att kallas ”social dumpning” och är mycket omdiskuterad.

I projektet ”Social dumpning mellan centrum och periferi: utbredning, politiska mekanismer och levda erfarenheter”, som leds av Maria Persdotter, universitetslektor i socialt arbete på CKS, ska forskare från LiU bland annat undersöka om och i vilken utsträckning social dumpnings praktiker förekommer, vilka politiska och strukturella mekanismer som ligger bakom och hur social dumpning i praktiken går till i sändande och mottagande kommuner.

– Social dumpning väcker frågor om kommunernas gemensamma ansvar att säkerställa en hög välfärdsnivå för alla i det svenska samhället – och gränserna för detta. Vi tror att resultaten av vår forskning kommer att vara särskilt intressant för statliga och kommunala aktörer samt för civilsamhällesorganisationer som arbetar med sociala bostadsfrågor och med nyanländas bosättning och integration, säger Maria Persdotter, projektledare.

Projektet ska pågå i tre år och kommer att genomföras genom bland annat statistisk analys, fallstudier och intervjuer med såväl kommuner som individer som blivit föremål för social dumpning.


Om Forte
Forte är en statlig myndighet som ska stödja forskning för ett mer jämlikt och socialt hållbart samhälle. Forskare vid Linköpings universitet får nu sammanlagt över 31 miljoner kronor till sin forskning.

Läs om samtliga projekt från LiU som får forskningsmedel från Forte


Medarbetare i projektet

Relaterat innehåll

Läs fler nyheter från CKS

Valentin Polishchuk.

27 juni 2025

Miljonstöd till forskningsprojekt som stärker Norrköping och universitetet

Tre projekt vid Campus Norrköping får 3,9 miljoner kronor från Norrköpings fond för forskning och utveckling för att stärka lokal samhällsutveckling och universitetets forskningsmiljö.

Två kvinnor och en man står vid ett runt bord

12 juni 2025

Höga ambitioner i stora kommuners klimatstrategier

Svenska kommuner har höga klimatambitioner och målen ofta är högt satta. Men vägen dit varierar. Det visar en ny rapport från rapport från forskare vid CKS. Studien lyfter bland annat fram vikten av lokalt engagemang och kapacitet.

en kille och hans hund ligger och vilar på en gräsmatta

05 juni 2025

Kommuner och regioner visar intresse för planering bortom tillväxt

Kommuner som flyttar fokus från tillväxt till människors välbefinnande bidrar till ett nytänkande som kan leda till hållbar utveckling i kommunerna. Det visar en ny rapport från Centrum för kommunstrategiska studier, CKS.

Senaste nytt från LiU

Studenter från kursen From Lab to Market deltar i rundvandring i labbet

Från labb till marknad med studenters hjälp

I takt med att världen söker hållbara energilösningar har grön vätgas seglat upp som en nyckelspelare i omställningen. Vid Linköpings universitet får studenter nu chansen att arbeta med verkliga utmaningar kopplade till denna teknik.

Valentin Polishchuk.

Miljonstöd till forskningsprojekt som stärker Norrköping och universitetet

Tre projekt vid Campus Norrköping får 3,9 miljoner kronor från Norrköpings fond för forskning och utveckling för att stärka lokal samhällsutveckling och universitetets forskningsmiljö.

Målvakt med armarna i kors

Hon får både fotboll och studier i mål

Som målvakt i IFK Norrköping har Sofia Hjern varit med på klubbens resa från division ett till damallsvenskan. Nu har hon även kallats till A-landslaget – samtidigt som hon läser beteendevetenskap vid Linköpings universitet.