Under de senaste åren har det kommit rapporter om kommuner som förmår invånare med behov av bostad och sociala insatser att flytta till andra kommuner. De mottagande kommuner är ofta perifera och ligger på landsbygden, en bra bit från större städer. Företeelsen har kommit att kallas ”social dumpning” och är mycket omdiskuterad.
I projektet ”Social dumpning mellan centrum och periferi: utbredning, politiska mekanismer och levda erfarenheter”, som leds av Maria Persdotter, universitetslektor i socialt arbete på CKS, ska forskare från LiU bland annat undersöka om och i vilken utsträckning social dumpnings praktiker förekommer, vilka politiska och strukturella mekanismer som ligger bakom och hur social dumpning i praktiken går till i sändande och mottagande kommuner.
– Social dumpning väcker frågor om kommunernas gemensamma ansvar att säkerställa en hög välfärdsnivå för alla i det svenska samhället – och gränserna för detta. Vi tror att resultaten av vår forskning kommer att vara särskilt intressant för statliga och kommunala aktörer samt för civilsamhällesorganisationer som arbetar med sociala bostadsfrågor och med nyanländas bosättning och integration, säger Maria Persdotter, projektledare.
Projektet ska pågå i tre år och kommer att genomföras genom bland annat statistisk analys, fallstudier och intervjuer med såväl kommuner som individer som blivit föremål för social dumpning.
Om Forte
Forte är en statlig myndighet som ska stödja forskning för ett mer jämlikt och socialt hållbart samhälle. Forskare vid Linköpings universitet får nu sammanlagt över 31 miljoner kronor till sin forskning.
Läs om samtliga projekt från LiU som får forskningsmedel från Forte