Det är en central fråga i Josefina Syssners senaste bok, ”Hoppfulla platser? Om hopp och hoppfullhet i periferin”. Boken bottnar i Syssners egen forskning om områden som präglats av befolkningsminskning men också i övergripande frågor om hopp och hoppfullhet och dess betydelse i samhället.
Josefina Syssner är professor i kulturgeografi på Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, och tycker att det är viktigt att skriva om hopp i en tid som präglas av svåra omständigheter såsom krig, konflikt, klimatkris och osäkerhet.
Existentiella frågor kring krympande samhällen
Syssner har intervjuat tio kommunalråd i tio kommuner som krymper. Samtalen har handlat om plats, identitet, engagemang och framtidsperspektiv. De har handlat om vad det är för tid vi lever i och om hur vi tror att framtiden kommer att bli. Ser vi på framtiden med oro eller optimism, hopp och tillförsikt?– Boken vilar på en övertygelse om att hopp kan växa till en positiv kraft även när förutsättningarna känns motiga. Boken bottnar i en längtan efter ett politiskt samtal där hoppet får ta lite mera plats.
”Hoppfulla platser” vänder sig till den som är intresserad av politik och samhällsliv i områden som formas av att allt färre människor bor där.
– Det här är inte någon självhjälpsbok, men den kan förhoppningsvis hjälpa läsaren att förstå vad hopp är och hur vi kan se på vårt eget hopp, säger Josefina Syssner.