09 december 2024

I många kommuner i Sverige har befolkningen minskat under lång tid. Vad hoppas man på i ett samhälle som inte växer – i en tid som är styrd av idéer om att utveckling är liktydigt med tillväxt och expansion?

Åhörare på en bokrelease
Många intresserade kom och lyssnade när Josefina Syssner presenterade sin senaste bok vid ett mingel på Campus Norrköping. Fotograf: Marie-Louise Elebring

Det är en central fråga i Josefina Syssners senaste bok, ”Hoppfulla platser? Om hopp och hoppfullhet i periferin”. Boken bottnar i Syssners egen forskning om områden som präglats av befolkningsminskning men också i övergripande frågor om hopp och hoppfullhet och dess betydelse i samhället.

Josefina Syssner är professor i kulturgeografi på Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, och tycker att det är viktigt att skriva om hopp i en tid som präglas av svåra omständigheter såsom krig, konflikt, klimatkris och osäkerhet.

Existentiella frågor kring krympande samhällen

Syssner har intervjuat tio kommunalråd i tio kommuner som krymper. Samtalen har handlat om plats, identitet, engagemang och framtidsperspektiv. De har handlat om vad det är för tid vi lever i och om hur vi tror att framtiden kommer att bli. Ser vi på framtiden med oro eller optimism, hopp och tillförsikt?

– Boken vilar på en övertygelse om att hopp kan växa till en positiv kraft även när förutsättningarna känns motiga. Boken bottnar i en längtan efter ett politiskt samtal där hoppet får
En kvinna står och pratar
Fotograf: Marie-Louise Elebring
ta lite mera plats.

”Hoppfulla platser” vänder sig till den som är intresserad av politik och samhällsliv i områden som formas av att allt färre människor bor där.

– Det här är inte någon självhjälpsbok, men den kan förhoppningsvis hjälpa läsaren att förstå vad hopp är och hur vi kan se på vårt eget hopp, säger Josefina Syssner.

Kontakt

Läs fler nyheter från CKS

12 december 2024

Lika partier leka bäst?

I en ny studie från Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, har forskaren Johan Wänström studerat kommuner där S 0ch M styr i koalition. Han undersöker bland annat varför man valt att styra tillsammans och hur samarbetet har fungerat.

05 december 2024

Josefina Syssner – professor på besök i den akademiska världen

I tonåren ville Josefina Syssner bli serietecknare. Att plugga på universitet hade hon inte en tanke på. Några decennier senare är hon professor i kulturgeografi med ett särskilt öga för de delar av Sverige som tappar befolkning år efter år.

En kvinna sitter vid ett konferensbord med en dator och kaffekoppar framför sig

19 november 2024

Årets kommunuppsats handlar om gränsdragningar i kommunalt beslutsfattande

Kristin Löf, tidigare masterstudent i statsvetenskap med inriktning på offentlig förvaltning, skrev den vinnande uppsatsen i 2024 års uppsatstävling på CKS.

Senaste nytt från LiU

Manlig person på stadsgata.

Förmånsbilar leder till fler och större fordon

När bensinpriset skjuter i höjden så är det medelinkomsttagare som först ändrar beteende. Det visar en landsomfattande studie vid LiU och VTI. Forskning visar även att skatterabatten på förmånsbilar leder till ökat bilinnehav samt större bilar.

Forskare diskuterar i labbet.

LiU Composite Lab öppnar dörrarna för avancerad materialforskning

Här ska forskning på nya material inom till exempel kolfiber, polymerer och komposit pågå i samverkan med näringslivet, forskningsinstitut, andra lärosäten och studenter. LiU Composite Lab är ett nyetablerat laboratorium, våren 2025.

Kvinnlig forskare och buss.

Forskning ska spara pengar och miljö i kollektivtrafiken

Är bussbiljetten för dyr? Det kan bero på att de offentliga upphandlingarna inom kollektivtrafiken ställer allt högre krav på entreprenörerna. I ett fyraårigt projekt ska LiU-forskare studera hur upphandlingen kan bli mer cirkulär.