09 december 2024

I många kommuner i Sverige har befolkningen minskat under lång tid. Vad hoppas man på i ett samhälle som inte växer – i en tid som är styrd av idéer om att utveckling är liktydigt med tillväxt och expansion?

Åhörare på en bokrelease
Många intresserade kom och lyssnade när Josefina Syssner presenterade sin senaste bok vid ett mingel på Campus Norrköping. Fotograf: Marie-Louise Elebring

Det är en central fråga i Josefina Syssners senaste bok, ”Hoppfulla platser? Om hopp och hoppfullhet i periferin”. Boken bottnar i Syssners egen forskning om områden som präglats av befolkningsminskning men också i övergripande frågor om hopp och hoppfullhet och dess betydelse i samhället.

Josefina Syssner är professor i kulturgeografi på Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, och tycker att det är viktigt att skriva om hopp i en tid som präglas av svåra omständigheter såsom krig, konflikt, klimatkris och osäkerhet.

Existentiella frågor kring krympande samhällen

Syssner har intervjuat tio kommunalråd i tio kommuner som krymper. Samtalen har handlat om plats, identitet, engagemang och framtidsperspektiv. De har handlat om vad det är för tid vi lever i och om hur vi tror att framtiden kommer att bli. Ser vi på framtiden med oro eller optimism, hopp och tillförsikt?

– Boken vilar på en övertygelse om att hopp kan växa till en positiv kraft även när förutsättningarna känns motiga. Boken bottnar i en längtan efter ett politiskt samtal där hoppet får
En kvinna står och pratar
Fotograf: Marie-Louise Elebring
ta lite mera plats.

”Hoppfulla platser” vänder sig till den som är intresserad av politik och samhällsliv i områden som formas av att allt färre människor bor där.

– Det här är inte någon självhjälpsbok, men den kan förhoppningsvis hjälpa läsaren att förstå vad hopp är och hur vi kan se på vårt eget hopp, säger Josefina Syssner.

Kontakt

Läs fler nyheter från CKS

En man sitter vid ett skrivbord

01 april 2025

Drygt 1,4 miljoner till forskning om framväxten av privata inkomstförsäkringar i Sverige

CKS-forskaren Simon Davidsson fått drygt 1,4 miljoner kronor från Länsförsäkringars Forskningsstiftelse för att undersöka framväxten av privata inkomstförsäkringar vid arbetslöshet i Sverige sedan millennieskiftet.

Bild på en man i skjorta och kavaj

28 februari 2025

Ny rapport om kommunala strategier för en hållbar framtid

Robert Jonsson är en av flera författare till en ny rapport från Kommuninvest. Syftet med rapporten är bland annat att bidra med strategier för kommuner att hantera förändrade ekonomiska förutsättningar.

bokmingel på cks

05 februari 2025

Lärobok lyfter kommunernas roll i svensk politik

I en ny utgåva av läroboken Politik och förvaltning i svenska kommuner, ges en introduktion till de svenska kommunerna – hur de vuxit fram, hur de styrs och hur den lokala demokratin i Sverige fungerar. Gissur Erlingsson är en av bokens författare.

Senaste nytt från LiU

Läkarstudenter undersöker en simulerad patient som ligger i en sjukhussäng.

Läkarstudenter väl förberedda för evidensbaserat patientarbete

En nyligen genomförd enkätstudie med sistatermin-studenter från sex svenska lärosäten visar att läkarstudenter vid LiU är särskilt väl rustade för att basera sitt kommande patientarbete på vetenskapliga grunder.

Anett Sundqvist utomhus på Campus Valla, Linköping.

Engelska på skärmen – sämre för svenska barns språk

Fem-åringar som konsumerar mycket digitala medier på engelska får sämre språkförmåga på svenska. Det visar ny forskning från LiU. Därför borde debatten handla mer om innehållets kvalitet och språk än om skärmtid, menar forskarna.

Två siluetter i profik i kulvert.

Forskarna som måste ligga steget före

Dagens samhälle vilar på cybersäkerhet och förmågan att ligga steget före hackare och främmande makt. På senare år har också ett nytt hot uppstått – AI. Men enligt forskarna Elisa Bertino och Simin Nadjm-Tehrani kan AI också vara en del av lösningen.