Forskningsmiljön Historiska studier

Staty.
“La curiosité”, Abbatiale Sainte-Foy de Conques (c. 1100). Fotograf: Wikimedia Commons

I forskningsmiljön Historiska studier bedrivs forskning om människan som meningsskapande varelse i ett historiskt perspektiv. Vi drivs av en nyfikenhet kring hur människor har tänkt, känt och agerat genom historien och hur tankarna har omsatts i handlingar, texter, bilder och artefakter, samt hur dessa förstås och brukas idag.

Forskningsmiljön Historiska studier bidrar med kunskap om livsåskådningar, traditioner, skapandeprocesser och ideologier i ett brett historiskt perspektiv. Kulturhistoriska samt text- och bildanalytiska perspektiv och metoder ligger nära till hands, men vår forskning rymmer också politiska, ekonomiska, tekniska och sociala förändringar och processer i människans historia, samtid och framtid.

Forskarna i miljön kommer från olika discipliner, främst de ämnen som organisatoriskt finns vid avdelningen HKR – historia, konstvetenskap och religionsvetenskap – men även ämnesdidaktik är representerat i miljön.

Forskarna möts regelbundet på det gemensamma Högre seminariet för Historiska studier, där stort utrymme ges för våra doktorander som går forskarutbildningen i historia att presentera avhandlingskapitel eller artiklar. Inom forskningsmiljön finns även specialiserade forskningsseminarier, som drivs av existerande forskningsnätverk eller pågående samarbetsprojekt.

Vi har forskningsexpertis inom en lång rad fält såsom medeltida och tidigmodern historia; kultur- och känslohistoria; kyrko- och religionshistoria; konst- och arkitekturhistoria; modern historia; medie- och kommunikationshistoria; vetenskaps- och medicinhistoria; samt historiedidaktik och utbildningshistoria. Forskningsmiljön rymmer dessutom Centrum för lokalhistoria.

Vi har samarbete med Nationella forskarskolan i historiska studier och lokalt med Tema Q, Tema Barn, Didaktik i samhällsämnena (DISA) och andra miljöer vid IKOS och på LiU. Vår miljö stöttas av Stiftelsen Tranås Säteri samt Catharina Högbom och Michael Cocozzas stiftelse för forsknings- och kulturändamål i Linköpings kommun.

Forskningsprojekt

Ett urval av den forskning som bedrivs

Cimabue - Apocalyptical Christ.

Apokalyptiska föreställningar från biblisk tid till nutid

LiU-hubben för apokalyptiska och postapokalyptiska föreställningar en tvärvetenskaplig mötesplats för forskare vid LiU som är intresserade av hur den apokalyptiska traditionen återspeglas i samtida politik, media, konst och vardagsliv.

Gammal svartvit bild på en grupp människor.

Centrum för lokalhistoria

Centrum för lokalhistoria är en centrumbildning som är knuten till ämnet historia vid Linköpings universitet. Utgångspunkten för verksamheten är att renodla ett lokalhistoriskt syn- och arbetssätt.

AI-genererad oljemålning som absrtakt föreställer en skog som strålar ut i en oviss framtid

Den framtidsberedda medborgaren

Forskning om de pedagogiska försöken som pågick mellan 1970-2000 om att instifta framtidsberedskap och fredsberedskap som grundskoleämnen, Samt begreppens vidare cirkulation i svensk offentlighet och kultur.

Kalender

Kommande händelser inom historia

Forskarutbildning

Nyheter

Professor Marie Cronqvist.

Historieprofessor på spaning efter framtidens Hesa Fredrik

Med ett intresse för det tvärvetenskapliga fält som kallas för "historical sound studies" tar Marie Cronqvist klivet från Lund till Linköping. Hon är professor i historia och ska fördjupa sig i hur larmsignalen VMA påverkar människan.

Körsbärsblom.

Stor donation ger fem nya professorer vid LiU

En donation på 125 miljoner kronor möjliggör inrättandet av fem nya professurer inom Filosofiska fakulteten vid Linköpings universitet. Donationen riktas till ämnena nationalekonomi, statsvetenskap och historia.

Kjell O. Lejon.

Riksdagsledamöter inhämtar kunskap om Sveriges kristna arv från LiU-professor

Kunskap om vårt kristna arv kan ge oss goda byggstenar för att bygga upp ett gemensamt tryggt samhälle, menar professor Kjell O. Lejon. I hans senaste bok "Sveriges kristna arv" finns exempel på detta, något som har uppmärksammats i Sveriges riksdag.

Kontakt

Organisation