Forskningsmiljön Historiska studier bidrar med kunskap om livsåskådningar, traditioner, skapandeprocesser och ideologier i ett brett historiskt perspektiv. Kulturhistoriska samt text- och bildanalytiska perspektiv och metoder ligger nära till hands, men vår forskning rymmer också politiska, ekonomiska, tekniska och sociala förändringar och processer i människans historia, samtid och framtid.
Forskarna i miljön kommer från olika discipliner, främst de ämnen som organisatoriskt finns vid avdelningen HKR – historia, konstvetenskap och religionsvetenskap – men även ämnesdidaktik är representerat i miljön.
Forskarna möts regelbundet på det gemensamma Högre seminariet för Historiska studier, där stort utrymme ges för våra doktorander som går forskarutbildningen i historia att presentera avhandlingskapitel eller artiklar. Inom forskningsmiljön finns även specialiserade forskningsseminarier, som drivs av existerande forskningsnätverk eller pågående samarbetsprojekt.
Vi har forskningsexpertis inom en lång rad fält såsom medeltida och tidigmodern historia; kultur- och känslohistoria; kyrko- och religionshistoria; konst- och arkitekturhistoria; modern historia; medie- och kommunikationshistoria; vetenskaps- och medicinhistoria; samt historiedidaktik och utbildningshistoria. Forskningsmiljön rymmer dessutom Centrum för lokalhistoria.
Vi har samarbete med Nationella forskarskolan i historiska studier och lokalt med Tema Q, Tema Barn, Didaktik i samhällsämnena (DISA) och andra miljöer vid IKOS och på LiU. Vår miljö stöttas av Stiftelsen Tranås Säteri samt Catharina Högbom och Michael Cocozzas stiftelse för forsknings- och kulturändamål i Linköpings kommun.