Järnväg och kollektivtrafik

Kollektivtrafik

Vi utvecklar beräkningsverktyg för en bra planering av järnvägstrafik och kollektivtrafik. Verktygen kan användas för att utvärdera system och fatta bättre beslut. 

Ett bra transportsystem är avgörande för att kunna ta sig till arbete, skola, samhällsservice och vård, och nödvändigt för att kunna transportera gods. Järnväg och kollektivtrafik är energieffektivt, miljövänligt, snabbt, säkert och tryggt. Det finns en stark trend i samhället att utöka och utveckla dessa system.

Forskargruppen för järnväg och kollektivtrafik är intresserad av att utveckla modeller och metoder, som beskriver trafiken och kan användas som beslutsstöd av infrastrukturhållare och operatörer. På en strategisk nivå är vi intresserade av att utvärdera de effekter som förändringar i infrastrukturen ger upphov till. På en taktisk nivå studerar vi tidtabeller och scheman, och på en operativ nivå hur planeringen kan justeras strax före eller i samband med genomförandet.

De flesta av våra metoder hör hemma inom det akademiska området operationsanalys, och vi använder särskilt optimering, simulering och statistik. Ett mål är ofta formulerat som att tjäna tid, kostnad, kapacitet, energi, stabilitet eller robusthet.

Vi forskar ofta tillsammans med avnämare och finansiärer från industri och samhälle. Forskargruppen för järnväg och kollektivtrafik är med i det nationella branschprogrammet Kapacitet i järnvägstrafiken (KAJT) och Trafikverkets Excellensområden för världsledande järnvägsexpertis, där vi leder område 7 Trafikplanering och styrning, och deltar i område 9 Kapacitet och punktlighet. Några av våra forskarpartner är RISE - Research Institutes of Sweden, Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) och Trafikverket. Gruppen består av ett tiotal forskare, varav hälften är doktorander i forskarutbildningsämnet infrainformatik.

Var med och forska fram bättre järnvägar

Forskare vid Kommunikations- och transportsystem (KTS)

Forskningsverksamheten Kommunikations- och transportsystem (KTS)

Nyheter vid kommunikations- och transportsystem (KTS)

Räddningstjänst.

18 oktober 2024

Räddningsinsatser med ny teknik

En översikt över forskning och erfarenheter om räddningsinsatser där nya tekniker har använts, eller skulle kunna användas.

Ambulans under utryckning

03 oktober 2024

Ny avhandling om kostnadseffektiv strokevård

Doktorsavhandlingen av Nicklas Ennab Vogel handlar om effektivisering av strokesjukvården. Samhällskostnaderna för strokesjukdomar är stora. Att insjukna i stroke har ofta långtgående konsekvenser för både enskild patient och för närmast anhöriga.

Matransonering.

30 september 2024

Arbetet med att stärka Sveriges försörjningsberedskap har bara börjat

Vid en kris eller krig blir det svårare att få tag på de varor och tjänster som behövs för befolkningens överlevnad. Därför är det viktigt att ta fram kunskap om vad som krävs för att bygga upp en stark försörjningsberedskap.