Järnväg och kollektivtrafik

Kollektivtrafik

Vi utvecklar beräkningsverktyg för en bra planering av järnvägstrafik och kollektivtrafik. Verktygen kan användas för att utvärdera system och fatta bättre beslut. 

Ett bra transportsystem är avgörande för att kunna ta sig till arbete, skola, samhällsservice och vård, och nödvändigt för att kunna transportera gods. Järnväg och kollektivtrafik är energieffektivt, miljövänligt, snabbt, säkert och tryggt. Det finns en stark trend i samhället att utöka och utveckla dessa system.

Forskargruppen för järnväg och kollektivtrafik är intresserad av att utveckla modeller och metoder, som beskriver trafiken och kan användas som beslutsstöd av infrastrukturhållare och operatörer. På en strategisk nivå är vi intresserade av att utvärdera de effekter som förändringar i infrastrukturen ger upphov till. På en taktisk nivå studerar vi tidtabeller och scheman, och på en operativ nivå hur planeringen kan justeras strax före eller i samband med genomförandet.

De flesta av våra metoder hör hemma inom det akademiska området operationsanalys, och vi använder särskilt optimering, simulering och statistik. Ett mål är ofta formulerat som att tjäna tid, kostnad, kapacitet, energi, stabilitet eller robusthet.

Vi forskar ofta tillsammans med avnämare och finansiärer från industri och samhälle. Forskargruppen för järnväg och kollektivtrafik är med i det nationella branschprogrammet Kapacitet i järnvägstrafiken (KAJT) och Trafikverkets Excellensområden för världsledande järnvägsexpertis, där vi leder område 7 Trafikplanering och styrning, och deltar i område 9 Kapacitet och punktlighet. Några av våra forskarpartner är RISE - Research Institutes of Sweden, Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) och Trafikverket. Gruppen består av ett tiotal forskare, varav hälften är doktorander i forskarutbildningsämnet infrainformatik.

Var med och forska fram bättre järnvägar

Forskare vid Kommunikations- och transportsystem (KTS)

Forskningsverksamheten Kommunikations- och transportsystem (KTS)

Nyheter vid kommunikations- och transportsystem (KTS)

Stadsmiljö med bilar.

13 maj 2025

Byggprojekt i städer – så kan det bli mindre störningar

Att någon har helhetsperspektivet över alla byggprojekt i en stad är den viktigaste faktorn för att störningarna ska bli så få som möjligt. Men det är lättare sagt än gjort. Det visar forskare från LiU i en ny bok.

29 april 2025

Microsoft gästar masterprogrammet i Digitaliserat byggande

Studenterna på masterprogrammet i Digitaliserat byggande vid LiU, Campus Norrköping, har fått en gästföreläsning med fokus på AI och framtidens byggbransch.

Mikael Wahlqvist.

28 april 2025

Räddningstjänstens recenserar rapporten Frivilliga hjältar i fokus

Hur ska en app vara designad och vilken information är viktig? Kan detta bidra med en bättre upplevelse och att det blir enklare att navigera i en framtida app så är det väldigt positivt", säger Michael Wahlqvist, Verksamhetsstrateg, RTÖG.