30 mars 2022

Syftet med detta seminarium är att samla skogsägare, representanter från skogsindustrin, techbolag och forskare inom AI. Detta för att skapa nya kontakter, idéer och kunskap kring vilka som är de viktigaste utmaningarna att lösa inom skogsbruket, och hur AI kan hjälpa till att skapa dessa lösningar.

Seminarium inom skogsbruket. Seminariet "Möte i den digitala skogen" arrangerades av Vreta Kluster, RISE, Visual Sweden och Agtech 2030.

Det blir presentationer från skogsägare, teknikbolag och aktuell forskning, samt möjlighet till nätverk och diskussioner. Du får ta del av erfarenheter och möjligheter med Visual Swedens projekt "Smart Twins for Forest Environment".

NÄR: 19 april kl. 09.30-15.30
PLATS: På Vreta Kluster, Klustervägen 11. Vi hoppas på att de flesta deltar fysiskt, men det finns även möjlighet att delta digitalt.
ANMÄLAN: En mer detaljerad inbjudan kommer i slutet av mars, men du kan anmäla dig redan nu!
KOSTNAD: Kostnadsfritt, vi bjuder alla deltagare som deltar på plats på lunch
Vid frågor kontakta Helene Oscarsson, Vreta Kluster, via helene.oscarsson@vretakluster.se.

Ur programmet:

Smarta skogs tvillingar
- Kort presentation av projektet 

Beskrivning av utmaningar och behov
Mellanskog, Boxholms skogar med fler

Lunch med minimässa med deltagande aktörer 

Teknikbolagen berättar vad de kan bidra med
- Deep Forestry, Glana, Maxar. 

Vad pågår inom forskningen?
- Nationellt skogsdatalab, Skogforsk, SLU, KTH, Visual Sweden med fler.

Kontakt

Fotografi av Helene Oscarsson

Helene Oscarsson

  • Vreta Kluster, Klustervägen 11, Vreta Kloster

Nyheter från Agtech 2030

Traktor med såmaskin på åker.

Ny teknik ska säkra framtidens skördar

Katastrofer och klimatförändringar ställer lantbrukarna inför monumentala utmaningar samtidigt som de ska föda en alltjämt växande befolkning. Men med hjälp av högteknologiska lösningar kan framtidens matproduktion öka på ett hållbart sätt.

Bild från förarhytten på en traktor.

50 miljoner för dataplattform i jordbruket

Agtech 2030 ingår i ett konsortium som får 50 miljoner kronor av Jordbruksverket för att utveckla en digital dataplattform för det svenska lantbruket. ”Fantastiskt att det görs en så stor investering”, säger Per Frankelius, processledare för Agtech.

En ung man och en ung kvinna står bredvid sin monter på en mässa

Silvermedalj till Agtech2030

Ett svenskt team från innovationsplattformen Agtech2030 fick silvermedalj i Agritechnica Innovation Award för en innovation som kan förhindra markpackning och bidra till framtida matförsörjning.

Forskningsverksamhet

Senaste nytt från LiU

Forskarnas tre förslag för att klara EU:s klimatmål

Chansen att nå EU:s klimatmål stärks genom satsning på nya tekniker som tar bort koldioxid ur atmosfären. Problemet är att det idag är olönsamt, men det finns lösningar på det. Det skriver forskare från bland annat Linköpings universitet.

Luciatåg utomhus på kvällen

Mörk Lucia: Linneornas luciatåg med urkraft

Sent på kvällen på luciadagen bjuder Den akademiska damkören Linnea på ”Mörk Lucia”. Det är en ny tradition, men byggd på gamla traditioner, som är på väg att etableras.

Person (Qilun Zhang) i blå labbrock arbetar i dragskåp.

Trämaterial ger pålitliga organiska solceller

En rå variant av ett av naturens vanligaste organiska material – lignin – kan användas för att skapa stabila och miljövänliga organiska solceller. Det visar forskare vid LiU och KTH i en studie publicerad i Advanced Materials.