Agtech Sweden

Bilden visar ett system för satellitbaserad utportionering av flytande gödsel.
Bilden visar ett system för satellitbaserad utportionering av flytande gödsel. Fotograf: W.G. Hoogterp

Initiativet Agtech Sweden syftar till att etablera en innovationsmiljö för morgondagens lantbruk, med fokus på sensorer, digitalteknik, AI och sakernas internet.

Initiativet Agtech Sweden (tidigare Agtech 2030), som ska bidra till att göra Sverige världsledande inom utvalda jordbruksteknologiområden, är ett Vinnväxt-program. Tidsplanen är 10 år och den planerade budgeten ligger i nivån 200 miljoner kronor.

Bakom initiativet finns idag ca 100 olika organisationer, däribland Region Östergötland, Hushållningssällskapet, Vreta Kluster, Linköping Science Park, Visual Sweden och AgroÖst. Linköpings universitet och Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (IEI) är initiativets värdorganisation.

Syftet är att skapa en inkluderande innovationsmiljö som genererar betydande teknik-, affärs- och kompetensutveckling samt ny kunskap inom lantbruksteknik. Fokus är nya koncept baserade på t.ex. sensorer, digitalteknik och mekanik men också på nya samarbeten och sätt att göra affärer.

Vision

Lantbruket är förstås central för vår matförsörjning och det är viktigt att den ständigt utvecklas med ny teknik.
Fotograf Smart Agtech

År 2030 är Östergötland med angränsande områden en av världens mest framstående regioner inom jordbruksteknologi – agtech. Regionen utmärker sig genom att locka en hög andel globala investeringar inom jordbruksrelaterad teknologi, ett framgångsrikt nyföretagande, tillämpad spetsforskning i täta nätverk mellan forskningsinstitutioner och näringsliv, storsatsande techföretag med internationella framgångar, högteknologiska och högavkastande jordbruksföretag som genom användning av disruptiv teknologi och nya affärsmodeller bidrar till att lösa globala hållbarhetsmål – samt en offentlig sektor som genom framsynt agerande påskyndar innovationer och bidrar till hållbar utveckling. Visionen inkluderar nya sätt att förädla spannmålsprodukter (nära primärproduktionen) liksom teknologisk korskoppling med t.ex. skogsbranschen.


Visionen uppnås genom att skapa en unik, stark, inkluderande och jämställd innovationsmiljö som lyckas samla resurser och kompetenser som speglar ett flertal regionalt utpräglade styrkor. Östergötland är en gynnsam plattform i kraft av sin position som en av Sveriges starkaste jordbruksregioner i kombination med regionens tyngd inom forskning om innovation, teknik, hållbar utveckling och management samt genom industriell kapacitet.

Följ Agtech Sweden's sociala medier

Instagram

@agtechsweden

Facebook

@Agtech Sweden

Linkedin

@Agtech Sweden

Kontaktpersoner

Seminarieserie, Lantbruk och livsmedelsförsörjning i osäker cybervärld

Fotograf: Arrangörer: SmartAgri, Cyberly och Agtech Sweden

Del 5, Hårdvara och mjukvara - hur skyddar vi oss mot stöld och sabotage?

Lantbruket har allt att vinna på att använda smart digitalteknik för att förbättra produktiviteten, stärka arbetsmiljön och få mer betalt för olika produkter. Men samtidigt måste vi tänka på att digitalteknik kan bli föremål för stöld och sabotage. Det gäller både fysisk utrustning och digitala data som finns lokalt i systemen eller i ”molnet”.
Under detta lunchseminarium kommer vi diskutera hur man kan göra för att skydda sig mot stöld och sabotage både när det gäller hårdvara och mjukvara. Tre personer gör inspel i frågan.

  • Jörgen Skarin, Verksamhetsutvecklare vid Regionalt Cybercrime Center inom Polisen
  • Richard Bogren, försäljningschef mot Lantbruk, Länsförsäkringar Skaraborg
  • Daniel Carlsson, Precision AG/Farmsight Specialist hos Åhmans traktorcentrum

Del 4 och 3

Fotograf: Arrangörer: SmartAgri, Cyberly och Agtech Sweden

Del 4, Ny lagstiftning för livsmedelsproducenter

Cyberly och Teknikföretagen bjuder på en introduktion till ny lagstiftning som ställer krav på säkerhet i nätverk och informationssystem – NIS 2 och Cybersäkerhetsakten (CRA) som ska implementeras detta år. Konsekvenserna för den som inte känner till, och följer reglerna, kan bli stora. Bötesbelopp i likhet med de vi numera känner igen från GDPR-sammanhang kan påföras, liksom personligt ansvar för företagsledning. I den nya lagstiftningen omfattas även hela livsmedelskedjan. Nyligen landade förslaget till hur NIS2 ska genomföras i svensk lag på regeringens bord och enligt den ska den nya lagen börja gälla från årsskiftet.Vi som arrangerar det hela är de tre plattformarna Cyberly, SmartAgri och Agtech Sweden.

Fotograf: Arrangörer: SmartAgri, Cyberly och Agtech Sweden

Del 3, Grundläggande cyberhygien - vart börjar jag?

Cyber och informationssäkerhet kan låta avancerat, men faktum är att grunden är enkel och börjar med din personliga cyberhygien. Precis som att du inte håller upp dörren till lokalerna för vem som helst bara för att den har en gul väst på sig, så gläntar du inte på dörren till digitala utrymmen genom lätta lösenord på postit-lappar.

Men människor gör misstag och vi företagare får göra vårt bästa för att skydda våra medarbetare och våra företag. Numera är cyberattacker inte ovanliga och det är sällan som den drabbade är det direkta målet. Men ett mindre företag kan lätt slås ut då en leverantör faller och data går förlorade. Eller för att man helt enkelt inte kan fakturera på flera dagar.

Precis som vi låser och larmar våra maskiner och våra lokaler ska vi göra även med våra digitala tillgångar. Alla behöver inte ha tillgång till allting, alltid. Och när det ändå råkar bli fel eller någon har tagit sig in, så har vi en checklista för hur vi hanterar även den akuta situationen i den digitala världen. Handfasta tips utlovas! Lyssna till Joanna Sjölander, Klusterledare Cyberly, Linköping Science Park.

Del 2 och 1

Fotograf: Arrangörer: SmartAgri, Cyberly och Agtech Sweden

Del 2,Cyberrisker - vad kan drabba mig som lantbrukare?

Vi lever i en värld där andelen brott inom vår IT & informationsstruktur ökar. Vad är det som kan hända och hur drabbar det mig som enskild lantbrukare/företagare? Vi kommer under det här tillfället lyfta exempel på vad som hänt eller varit nära att hända, samt vilka konsekvenser det kan innebära.

Matproduktion är bärande för vår överlevnad och är därför strategiskt viktigt för samhället. På grund av detta är lantbruket utsatt för cyberhot från såväl länder med onda avsikter som enskilda brottsutövare. Redan har USA drabbats av allvarliga cyberattacker mot matproduktionen och i Sverige har både exempelvis Lantmännen och Coop drabbats. Också för den enskilde lantbrukaren är störningar av digital teknik en allvarlig sak som måste förebyggas och hanteras på bästa sätt.

Fotograf: Arrangörer: SmartAgri, Cyberly och Agtech Sweden

Del 1, Cybersäkerhet - varför är det en ödesfråga?

Lantbruket har idag kommit att bli oerhört framgångsrikt, inte minst tack vare digital teknik.

Under det här lunchseminariet inleder vi med frågan var lantbruket egentligen står när det gäller digitalisering. Vi ställer också frågan vilken roll lantbrukaren har i Sveriges livsmedelsförsörjning och försvar. Men sedan tänker vi fokusera på vilka cyberhot och andra säkerhetsrisker som finns i samhället i stort – och särskilt i lantbruket.

Det är nämligen så att lantbruket av flera skäl är en måltavla när det gäller cyberattacker. Då detta är så strategiskt allvarligt hävdar vi att det är viktigt att samarbeta mellan försvaret och civilsamhället. Vi vill ju fortsätta digitaliseringen men göra det på säkrast möjligaste sätt. Karolina Muhrman och Per Frankelius, Organisations- respektive innovationsledare i Agtech Sweden, inleder och sedan följer två huvudtalare, nämligen Patrik Sandgren, Ansvarig för Forskning, innovation och industriell utveckling på Teknikföretagen och därefter Mattias Elfström, Överstelöjtnant i Försvarsmakten.

Projekt inom Agtech Sweden

Detektion och hantering av rapsbaggar

Idag används ofta kemiska bekämpningsmedel mot angrepp från rapsbaggar, vilket dock inte är tillåtet vid KRAV-certifiering. Det finns även risk för att nuvarande aktiva substanser i de kemiska preparaten kommer förbjudas också inom konventionell odling. Därför föreligger ett behov av innovationer, vid sidan av kemiska bekämpningsmedel, som kan bidra till att begränsa skadorna.

Projektet syftar till att inventera och utveckla metoder för detektering av rapsbaggar samt att inventera metoder för hantering av dem. Det handlar alltså om detektion, prevention och prediktion, samt kontroll vid utbrott. Projektet innefattar pilottester av möjliga detekteringslösningar t.ex. baserat på ljud och uppkopplade kameror. Det innefattar också en undersökning av lantbrukares önskemål och behov samt identifiering av metoder för prevention och kontroll.

Projektet utgör ett samarbete mellan Lovang Lantbrukskonsult och Linköpings universitet och inkluderar testpiloter och referenspersoner från t.ex. Agrotec (Rotenbergs Säteri), Tolefors gård, Växtab, Lind Södergård, Frö- och Oljeväxtodlarna, Svensk Raps och Boberg. Vid universitetet medverkar biologer, sensorexperter och ekonomer – såväl forskare som studenter.
Johanna Orsholm, Uno Wennergren och Axel Lagerfelt.
Johanna Orsholm, Uno Wennergren och Axel Lagerfelt.

Kontaktpersoner för projektet

Fler projekt inom Agtech Sweden

Nyheter inom Agtech Sweden

lantbruk presentation

"Jordbruket är på väg in i något helt nytt"

Många viktiga möten med lantbrukare, innovatörer och beslutsfattare. Det kan summera Brunnby lantbrukardagar i Västerås. Och så uppvisningen av vad autonoma fordon och redskap kan göra på fältet.

Föreläsning på årsstämma för Sveriges grisföretagare 2025

Samtal om teknik och framtid på årets grisstämma

Den 19–21 maj samlades Sveriges grisföretagare på Vadstena Slott för årsstämma – ett evenemang som kombinerade formella beslut med samtal om framtid, teknik och generationsväxling.

Isak Nielsen.

Dokumentation tillsammans med AI kan höja värdet på bondgården

Dokumentera och samla information om ditt jordbruk, steg för steg. All denna data kan bli användbar med hjälp av artificiell intelligens. Och till och med höja värdet på fastigheten.

Organisation

Agtech Sweden