Vid Enheten för hälso- och sjukvårdsanalys bedrivs forskning inom huvudsakligen tre områden: hälsoekonomiska utvärderingar, hälso- och sjukvårdens beslutsfattande och prioriteringar i vård och omsorg.

Idag utmanas hälso- och sjukvårdssystemet på flera sätt. Det pågår en kraftig utveckling av metoder som skapar nya möjligheter att förebygga och behandla sjukdomar. Det finns många önskningar och propåer om nya behandlingar från industri, professioner, patienter och medborgare. Samtidigt är resurserna begränsade, liksom förmågan i sjukvårdsorganisationen att ta till sig allt nytt.

Detta kräver systematiska utvärderingar av metoder och teknologier. Det kräver även prioriteringsprocesser som ger vägledning i hur man når både rättvis och effektiv fördelning av begränsade resurser, samt kunskap om hur beslutsfattande går till. Forskningen vid Enheten för hälso- och sjukvårdsanalys (HSA) handlar om detta. Hur fungerar nya metoder? Vad är nyttan för patienterna? Är kostnaden rimlig i förhållande till hälsovinsten? Vilka andra aspekter ska vägas in i sådana prioriteringsbeslut? Hur ska svåra avvägningar mellan olika intressen gå till? När beslut är fattade, hur ska besluten realiseras?

Enheten består av två centrumbildningar: Centrum för utvärdering av medicinsk teknologi (CMT) och Prioriteringscentrum. Inom CMT bedrivs forskning och utbildning om hälsoekonomiska utvärderingar och hälso- och sjukvårdens beslutsfattande. Prioriteringscentrums verksamhet är inriktad mot öppna prioriteringar inom vård och omsorg.

Medarbetare vid HSA 2022.Medarbetare vid HSA 2022. Foto Cecilia Säfström

Forskningscentrum

Aktuellt inom HSA

Avhandling Strand

Skillnader i etiska uppfattningar om att avsluta och inte påbörja behandling

I sin doktorsavhandling ”Withdrawing and Withholding Treatments” utforskar Liam Strand de etiska dilemman som uppstår när hälso- och sjukvården måste fatta beslut om att avsluta eller inte påbörja behandlingar som inte bedöms vara kostnadseffektiva.

Deltagare på SHEA konferensen

SHEA samlade hälsoekonomer från hela landet till Linköping

Under två inspirerande dagar i början av maj stod Linköpings universitet värd för Svensk förening för hälsoekonomis (SHEA) årskonferens. Konferensen samlade 150 deltagare från akademi, myndigheter och industri som arbetar med hälsoekonomiska frågor.

Kvinna i reception vid vårdmottagning.

Strokerelaterade kostnader minskar med systematisk screening för förmaksflimmer

En studie i åtta europeiska länder visar att systematisk screening av förmaksflimmer hos 75-åringar skulle leda till besparingar i hälso- och sjukvårdskostnader kopplade till stroke. Alla länder visar samma trend som kan rädda liv och spara pengar.

Ledning och administration

Medarbetare

Organisation