Logistik

Citylogistik, miljölogistik, vårdlogistik och bygglogistik är några av de specialområden där LiU-forskare ligger långt fram. Vid LiU finns exempelvis också Europas första professor i miljölogistik. Logistik är ett forskningsområde som växer och som får allt större samhällelig betydelse.

Exempel på forskning som området täcker är effektivare tidtabeller för tåg och kollektivtrafik, flygplatslogistik, hur varor på det miljömässigt bästa sättet ska fraktas in till städernas citykärnor, förbättrad logistik på byggen som effektiviserar och minskar byggkostnader och förbättrade och optimerade modeller för simulering av exempelvis trafikflöden.

Effektiv logistik handlar också om ledningsfrågor och attityder, ett exempel är miljölogistiken som fokuserar på hur systemen kan styras och utformas för att bli mer hållbara och mindre belastande för miljön. Vid LiU kopplas logistikforskningen även samman med forskning inom kvalitetsutveckling.

Bygglogistik finns även som ett eget forskningsområde, se nedan.

Forskning

Vallastaden 2017 - bygglogistik.

Bygglogistik

Vi forskar på hur vi kan skapa långsiktig hållbar och effektiv samhällsbyggnad med fokus på logistik, digitalisering och resurseffektivt byggande.

Byggarbetsplats framför flerfamiljshus

Cirkulär bygglogistik, BÖRJA

BörJA arbetar med att förse byggbranschen med kompletta logistiklösningar som möjliggör cirkulära materialflöden.

Sortering av kläder på en övergiven fabrik

Cirkulär logistik i textilbranschen

Textil- och modeindustrin är en av världens mest miljöpåverkande industrier. Syftet med projektet är att undersöka logistikens roll i ett cirkulärt textilt ekosystem.

Nyheter

Solpaneler

Så kan svensk transport säkras mot kris och konflikter

Sveriges godstransportsystem står inför ständigt nya hot och utmaningar i en tid av återkommande kriser och krig. Forskare vid Linköpings universitet undersöker hur vi kan öka beredskapen och säkra flöden av livsviktiga varor vid kris och krig.

Lagerbyggnad.

"Test and learn" när H&M utvecklar logistiken

Vad gör klädkoncernen H&M för att utveckla logistiken mellan tillverkare, lager och butik? Och hur gör företaget? De frågorna står i centrum för en ny rapport där LiU-forskare definierar H&M:s arbetssätt som ”experimentell logistikutveckling”.

Magdalena Smeds.

Konsten att inte överstyra

Att inte över- eller understyra på arbetsplatsen när man fattar beslut är en konst. Forskare vid Linköpings universitet har studerat förändringar i organisationer och försökt reda ut varför de kan leda till en försämring i stället för en förbättring.