22 oktober 2024

Maria Ekholm, docent i onkologi vid Linköpings universitet och överläkare vid Onkologkliniken i Jönköping, har tilldelats forskningsanslag från Castenbäcksstiftelsen.

Castenbäcks stiftelse delar ut anslag till cancerforskning årligen.
Castenbäcks stiftelse delar ut anslag till cancerforskning årligen. Fotograf: Bengt Persson

Maria Ekholm var en av tre forskare som mottog stipendiet, vilket överlämnades vid en ceremoni på Chalmerska huset i Göteborg fredagen den 4 oktober.

Ekholms forskningsprojekt fokuserar på blodbaserade biomarkörer, särskilt cirkulerande tumör-DNA (ctDNA), för att bättre kunna övervaka behandlingssvar och tumörprogression hos patienter med metastaserad bröstcancer. Syftet är att förbättra och individanpassa radiologisk uppföljning, samt validera andra biomarkörer för bröstcancermonitorering.

Övriga forskare som mottog stipendier var docent Max Levin från Göteborgs universitet, för forskning om malignt melanom, och professor Björn Nilsson från Lunds universitet, för studier om myelom.

Läs mer på Castenbäcks stiftelse.

Organisation

Senaste nytt från LiU

Porträttfoto, kvinna.

Ministern fick se högteknologi inom svenskt jordbruk

Klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari besökte Agtech Sweden och imponerades av alla de tekniska innovationer som nu växer fram inom svenskt jordbruk.

Kvinna som står bredvid ett träd.

26 miljoner till forskning om miljö och hållbarhet

Fem projekt vid LiU får pengar när Familjen Kamprads stiftelse delar ut medel till forskning som kan bidra till bättre miljö och bättre livskvalitet för äldre. Projekten vid Linköpings universitet handlar mycket om hållbarhet.

Patrik Thollander, professor i energisystem vid Linköpings universitet.

Så kan industrins globala koldioxidutsläpp minska

De globala koldioxidutsläppen från industrin kan minska med fem procent. Men då måste företag och beslutsfattare ta ett helhetsgrepp på energieffektivisering och inte stirra sig blinda på teknisk utveckling. Det menar forskare vid bland annat LiU.