16 september 2020

Sara Gustafsson tillträdde som ny föreståndare på Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, den 1 september.

Kvinna framför fönster med utsikt över Campus Valla
Sara Gustafsson, biträdande professor i miljömanagement och miljöteknik vid Avdelningen för industriell miljöteknik. Fotograf: Anna Valentinsson

Sara är biträdande professor vid industriell miljöteknik med inriktning mot miljömanagement vid Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling, IEI, och har sedan hon kom till Linköpings universitet 1999 haft ett nära samarbete med CKS.

Som tidigare doktorand, med doktorandtjänsten delvis finansierad av CKS, samordnare i CKS kvalitetsnätverk och medverkande i ett antal samverkansprojekt med östgötska kommuner är Sara väl insatt i verksamheten. Hon har deltagit i projekt med Linköpings kommun kring Vallastaden och varit koordinator för forskningsprogrammet ”Hållbara Norrköping”.

I sin forskning har Sara bland annat studerat hur kommuner organiserar sitt strategiska miljö-och hållbarhetsarbete. Samverkan med det omgivande samhället har varit och är en viktig komponent i hennes forskning och undervisning. Hon har byggt upp ett stort kontaktnät bland kommuner under åren och ser att det kommer vara värdefullt i hennes nya roll som föreståndare.

– Jag har alltid sett miljön på CKS som mycket spännande och stimulerande. Vägen mellan forskning och kunskapsöverföring är kort, bland annat genom våra olika nätverk, säger Sara Gustafsson. I min nya roll som föreståndare ser jag fram mot att lära känna våra kommuner och deras utmaningar ännu bättre.

Sara Gustafsson poängterar också vikten av att lyfta och berätta om den samhällsnytta CKS forskning bidrar till. En av flera viktiga uppgifter att jobba vidare med framöver.

– Våra forskningsfält är nyckelområden för kommunerna och vi ser ofta att vi genom dem kan bidra till att lösa viktiga samhällsproblem. Vi måste fortsätta berätta om allt bra vi gör, inte enbart i Östergötland utan betydligt bredare, både nationellt och internationellt.

– En av mina viktigaste uppgifter som föreståndare blir att bidra till att CKS fortsätter vara en stark och viktig samhällsaktör, avslutar Sara Gustafsson. Jag har stor respekt och ödmjukhet inför den kompetens som finns på CKS. Det är ett stort ansvar jag fått som jag hoppas förvalta på bästa sätt.

Utöver tjänsten som föreståndare och avdelningschef på CKS fortsätter Sara arbetet med sin forskning som har fokus på hållbar utveckling. Ett pågående projekt, där Finspångs och Åtvidabergs kommuner deltar, handlar om den lokala implementeringen av Agenda 2030. I projektet undersöks bland annat kommunens roll för hållbar utveckling och hur Agenda 2030 kan påverka den rollen. I projektet tittar man också på kommuners samverkan för hållbar utveckling med andra organisationer och aktörer.

Sara Gustafsson undervisar också på forskarutbildningen i hållbara system och på kurser för civilingenjörsstudenter som handlar om strategiskt och systematiskt miljö- och hållbarhetsarbete i organisationer samt hållbar stadsutveckling.


Kontakt

Nyheter från CKS

En kvinna sitter vid ett konferensbord med en dator och kaffekoppar framför sig

Årets kommunuppsats handlar om gränsdragningar i kommunalt beslutsfattande

Kristin Löf, tidigare masterstudent i statsvetenskap med inriktning på offentlig förvaltning, skrev den vinnande uppsatsen i 2024 års uppsatstävling på CKS.

Josefina Syssner expert i nytillsatt statlig utredning

I somras beslutade regeringen att tillsätta en särskild utredning för att lämna förslag på utformning av den framtida regionala utvecklings- och landsbygdspolitiken. Josefina Syssner, forskare på CKS, deltar i utredningen som expert.

En flyttkartong på marken bredvid en man där bara benen syns

Drygt 4,9 miljoner till projekt om social dumpning

I vilken utsträckning förekommer social dumpning och vilka sociala konsekvenser kan det få? Det är några av frågeställningarna som ska undersökas i ett nytt projekt på LiU som fått drygt 4,9 miljoner kronor från FORTE. Projektet leds av CKS.

Centrum för kommunstrategiska studier

Senaste nytt från LiU

Florian Trybel

Samarbetet tänjer på fysikens gränser

Teoretikern Florian Trybel har en central roll i skapandet av nya material. Tillsammans med sin kollega inom experimentell forskning i Skottland siktar han på att utöka möjligheterna för material i extrema förhållanden.

Ung kvinna öppnar en dörr

Från teori till terapi

På Psykologmottagningen vid LiU får studenter på psykologprogrammet chans att göra skillnad på riktigt. Utöver en unik möjlighet att omsätta teori i praktik hjälper de patienter med allt från stresshantering, sömnbesvär, nedstämdhet, oro och fobier.

Kaiqian Wang.

Upptäckt om smärtsignalering kan bidra till bättre behandling

LiU-forskare har ringat in den exakta platsen på ett specifikt protein som finjusterar smärtsignalers styrka. Kunskapen kan användas för att utveckla läkemedel mot kronisk smärta som är mer effektiva och har färre biverkningar.