27 mars 2024

Katarina Sandberg, doktorand i statsvetenskap på CKS, har nått en milstolpe i sina doktorandstudier. Häromveckan fick hon sin första artikel publicerad i en vetenskaplig tidskrift. 

katarina_sandberg
Fotograf: Marie-Louise Elebring

Katarina skriver en så kallad sammanläggningsavhandling, vilket innebär att hennes doktorsavhandling ska innehålla ett antal artiklar.

– Eftersom jag ska skriva flera artiklar är den här första en konkret milstolpe på väg till den färdiga avhandlingen. Det är också ett kvitto på att även en extern part tycker att min forskning är relevant och värd att publicera, säger Katarina.

Lång väg till publicering

Processen med att få en artikel skriven, granskad och publicerad är betydligt längre än vad man kan tro. För Katarina tog det elva månader från att hon skickade in artikeln tills den blev publicerad. Och det är inte ovanligt på något sätt.

Till att börja med måste tidskriften som tar emot artikeln bestämma sig för att granska den. Det händer att artiklar får avslag helt, och då måste författaren hitta en annan tidskrift. Men i Katarinas fall blev artikeln godkänd för granskning.

– När jag väl fått besked om att min artikel skulle granskas tog det ett par månader innan jag fick granskarnas kommentarer, som jag sedan gjorde omarbetningar utifrån, och så gick det ett varv till med nya kommentarer och revideringar innan den äntligen blev accepterad och publicerad, säger Katarina Sandberg.

Lära av de egna misstagen

Att skriva sin första artikel har varit utmanande, roligt och en viktig lärprocess. Katarina har sedan hon började doktorera haft inställningen att det är nu hon ska ta chansen att lära sig sådant hon inte kan sedan tidigare.

– Till exempel har jag utforskat en ny vetenskaplig metod jag använder i mitt avhandlingsarbete. Jag har också kunnat lägga ner många timmar på att lära mig ett nytt statistikprogram, säger Katarina.

– Det är under doktorandtiden som det finns utrymme för att lära sig helt nya saker och framför allt utrymme att göra sina egna misstag. Att lära från sina egna misstag kan vara minst lika lärorikt som att få undervisning och goda råd av kloka handledare och lärare, fortsätter hon.

Mellankommunal samverkan

Katarina undersöker effekterna av mellankommunal samverkan i sin avhandling. Artikeln “The more the merrier? Examining the effects of inter-municipal cooperation on costs and service quality in upper secondary education” är publicerad i Journal of Economic Policy Reform. I artikeln undersöker hon vad som händer när kommuner delegerar ansvaret för gymnasieutbildning till kommunalförbund.

Kontakt

Läs fler nyheter från Centrum för kommunstrategiska studier

Valentin Polishchuk.

Miljonstöd till forskningsprojekt som stärker Norrköping och universitetet

Tre projekt vid Campus Norrköping får 3,9 miljoner kronor från Norrköpings fond för forskning och utveckling för att stärka lokal samhällsutveckling och universitetets forskningsmiljö.

Två kvinnor och en man står vid ett runt bord

Höga ambitioner i stora kommuners klimatstrategier

Svenska kommuner har höga klimatambitioner och målen ofta är högt satta. Men vägen dit varierar. Det visar en ny rapport från rapport från forskare vid CKS. Studien lyfter bland annat fram vikten av lokalt engagemang och kapacitet.

en kille och hans hund ligger och vilar på en gräsmatta

Kommuner och regioner visar intresse för planering bortom tillväxt

Kommuner som flyttar fokus från tillväxt till människors välbefinnande bidrar till ett nytänkande som kan leda till hållbar utveckling i kommunerna. Det visar en ny rapport från Centrum för kommunstrategiska studier, CKS.

Senaste nytt från LiU

Studenter från kursen From Lab to Market deltar i rundvandring i labbet

Från labb till marknad med studenters hjälp

I takt med att världen söker hållbara energilösningar har grön vätgas seglat upp som en nyckelspelare i omställningen. Vid Linköpings universitet får studenter nu chansen att arbeta med verkliga utmaningar kopplade till denna teknik.

Valentin Polishchuk.

Miljonstöd till forskningsprojekt som stärker Norrköping och universitetet

Tre projekt vid Campus Norrköping får 3,9 miljoner kronor från Norrköpings fond för forskning och utveckling för att stärka lokal samhällsutveckling och universitetets forskningsmiljö.

Målvakt med armarna i kors

Hon får både fotboll och studier i mål

Som målvakt i IFK Norrköping har Sofia Hjern varit med på klubbens resa från division ett till damallsvenskan. Nu har hon även kallats till A-landslaget – samtidigt som hon läser beteendevetenskap vid Linköpings universitet.