27 mars 2024

Katarina Sandberg, doktorand i statsvetenskap på CKS, har nått en milstolpe i sina doktorandstudier. Häromveckan fick hon sin första artikel publicerad i en vetenskaplig tidskrift. 

katarina_sandberg
Marie-Louise Elebring

Katarina skriver en så kallad sammanläggningsavhandling, vilket innebär att hennes doktorsavhandling ska innehålla ett antal artiklar. 

– Eftersom jag ska skriva flera artiklar är den här första en konkret milstolpe på väg till den färdiga avhandlingen. Det är också ett kvitto på att även en extern part tycker att min forskning är relevant och värd att publicera, säger Katarina. 

Lång väg till publicering

Processen med att få en artikel skriven, granskad och publicerad är betydligt längre än vad man kan tro. För Katarina tog det elva månader från att hon skickade in artikeln tills den blev publicerad. Och det är inte ovanligt på något sätt. 

Till att börja med måste tidskriften som tar emot artikeln bestämma sig för att granska den. Det händer att artiklar får avslag helt, och då måste författaren hitta en annan tidskrift. Men i Katarinas fall blev artikeln godkänd för granskning. 

– När jag väl fått besked om att min artikel skulle granskas tog det ett par månader innan jag fick granskarnas kommentarer, som jag sedan gjorde omarbetningar utifrån, och så gick det ett varv till med nya kommentarer och revideringar innan den äntligen blev accepterad och publicerad, säger Katarina Sandberg. 

Lära av de egna misstagen

Att skriva sin första artikel har varit utmanande, roligt och en viktig lärprocess. Katarina har sedan hon började doktorera haft inställningen att det är nu hon ska ta chansen att lära sig sådant hon inte kan sedan tidigare.

– Till exempel har jag utforskat en ny vetenskaplig metod jag använder i mitt avhandlingsarbete. Jag har också kunnat lägga ner  många timmar på att lära mig ett nytt statistikprogram, säger Katarina. 

– Det är under doktorandtiden som det finns utrymme för att lära sig helt nya saker och framför allt utrymme att göra sina egna misstag. Att lära från sina egna misstag kan vara minst lika lärorikt som att få undervisning och goda råd av kloka handledare och lärare, fortsätter hon.

Mellankommunal samverkan

Katarina undersöker effekterna av mellankommunal samverkan i sin avhandling. Artikeln “The more the merrier? Examining the effects of inter-municipal cooperation on costs and service quality in upper secondary education” är publicerad i Journal of Economic Policy Reform. I artikeln undersöker hon vad som händer när kommuner delegerar ansvaret för gymnasieutbildning till kommunalförbund.   

Kontakt

Läs fler nyheter från Centrum för kommunstrategiska studier

Flygfoto över England och Frankrike

Ny studie kartlägger skillnader i befolkningsutveckling inom länen

Det är stora skillnader i befolkningstillväxt inom och mellan Sveriges län. Det visar en ny studie från Centrum för kommunstrategiska studier, CKS.

en väg in och ut från en rondell

Har storleken betydelse? Det beror på, säger ny forskning om kommundelningar

Svenska kommuner står inför stora utmaningar och det har under en tid funnits en stark tro på att bästa lösningen är att slå ihop kommuner. Nu visar en färsk studie från CKS av bl.a. Gissur Ó Erlingsson att delningar av kommuner  kan ha bättre effekt.

en man i rutig skjorta och kavaj vid ett konferensbord

Möt CKS nya ordförande Niklas Borg

I januari togs beslut om en ny styrelse på Centrum för kommunstrategiska studier, CKS. Den nya styrelsen, som är vald på en period av tre år, leds av Niklas Borg, kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen i Linköpings kommun.

Senaste nytt från LiU

Förmultnat löv.

En kemisk gåta löst – reaktionen som förklarar stora kolsänkor

En gåta som gäckat forskarvärlden i 50 år har nu fått sitt svar. Forskare från bland annat LiU har visat att en särskild typ av kemisk reaktion kan förklara varför organiskt material i sjöar och vattendrag är så motståndskraftigt mot nedbrytning.

Flaggor vajar utanför Studenthuset.

LiU:s nya universitetsdirektör – en erfaren och driven chef

Anna Thörn blir ny universitetsdirektör vid LiU. Hon jobbar för närvarande som regiondirektör i Region Dalarna och har tidigare haft flera chefsbefattningar i Östergötland, bland annat som kommundirektör i både Norrköping och Söderköping.

Studentsångare tågar på Valborg

Valborgstradition fyller 50 år

På valborgsmässoafton blir det som traditionen bjuder, vårsånger, vårtal och mösspåtagning med manskören Linköpings Studentsångare på Borggården utanför Linköpings slott. I år firar traditionen 50-årsjubileum.