27 mars 2024

Katarina Sandberg, doktorand i statsvetenskap på CKS, har nått en milstolpe i sina doktorandstudier. Häromveckan fick hon sin första artikel publicerad i en vetenskaplig tidskrift. 

katarina_sandberg
Fotograf: Marie-Louise Elebring

Katarina skriver en så kallad sammanläggningsavhandling, vilket innebär att hennes doktorsavhandling ska innehålla ett antal artiklar.

– Eftersom jag ska skriva flera artiklar är den här första en konkret milstolpe på väg till den färdiga avhandlingen. Det är också ett kvitto på att även en extern part tycker att min forskning är relevant och värd att publicera, säger Katarina.

Lång väg till publicering

Processen med att få en artikel skriven, granskad och publicerad är betydligt längre än vad man kan tro. För Katarina tog det elva månader från att hon skickade in artikeln tills den blev publicerad. Och det är inte ovanligt på något sätt.

Till att börja med måste tidskriften som tar emot artikeln bestämma sig för att granska den. Det händer att artiklar får avslag helt, och då måste författaren hitta en annan tidskrift. Men i Katarinas fall blev artikeln godkänd för granskning.

– När jag väl fått besked om att min artikel skulle granskas tog det ett par månader innan jag fick granskarnas kommentarer, som jag sedan gjorde omarbetningar utifrån, och så gick det ett varv till med nya kommentarer och revideringar innan den äntligen blev accepterad och publicerad, säger Katarina Sandberg.

Lära av de egna misstagen

Att skriva sin första artikel har varit utmanande, roligt och en viktig lärprocess. Katarina har sedan hon började doktorera haft inställningen att det är nu hon ska ta chansen att lära sig sådant hon inte kan sedan tidigare.

– Till exempel har jag utforskat en ny vetenskaplig metod jag använder i mitt avhandlingsarbete. Jag har också kunnat lägga ner många timmar på att lära mig ett nytt statistikprogram, säger Katarina.

– Det är under doktorandtiden som det finns utrymme för att lära sig helt nya saker och framför allt utrymme att göra sina egna misstag. Att lära från sina egna misstag kan vara minst lika lärorikt som att få undervisning och goda råd av kloka handledare och lärare, fortsätter hon.

Mellankommunal samverkan

Katarina undersöker effekterna av mellankommunal samverkan i sin avhandling. Artikeln “The more the merrier? Examining the effects of inter-municipal cooperation on costs and service quality in upper secondary education” är publicerad i Journal of Economic Policy Reform. I artikeln undersöker hon vad som händer när kommuner delegerar ansvaret för gymnasieutbildning till kommunalförbund.

Kontakt

Läs fler nyheter från Centrum för kommunstrategiska studier

Lika partier leka bäst?

I en ny studie från Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, har forskaren Johan Wänström studerat kommuner där S 0ch M styr i koalition. Han undersöker bland annat varför man valt att styra tillsammans och hur samarbetet har fungerat.

bild på en bok

Ny bok om hopp och framtidstro i krympande samhällen

Vad hoppas man på i ett samhälle som inte växer - i en tid med idéer om att utveckling är liktydigt med tillväxt och expansion? Det är en central fråga i Josefina Syssners senaste bok ”Hoppfulla platser? Om hopp och hoppfullhet i periferin”.

En kvinna sitter vid ett konferensbord med en dator och kaffekoppar framför sig

Årets kommunuppsats handlar om gränsdragningar i kommunalt beslutsfattande

Kristin Löf, tidigare masterstudent i statsvetenskap med inriktning på offentlig förvaltning, skrev den vinnande uppsatsen i 2024 års uppsatstävling på CKS.

Senaste nytt från LiU

Två män i laboratorium.

Han fick se sitt studentprojekt skjutas ut i rymden

I våras blev han färdig civilingenjör, bland annat efter ett projektarbete som skulle tåla en rymdfärd. Sent i november 2024 stod han på den svenska rymdbasen Esrange i Kiruna och fick se raketen lyfta.

Serverrum,data på svart skärm.

Maskinpsykologi – en brygga till generell AI

AI som är lika intelligent som människor kan bli möjlig tack vare psykologiska inlärningsmodeller, kombinerat med vissa typer av AI. Det menar Robert Johansson som i sin avhandling har utvecklat begreppet maskinpsykologi.

Forskning för hållbar framtid får nära 20 miljoner i bidrag

Ett oväntat samarbete mellan materialvetenskap och beteendevetenskap. Utveckling av bättre tjänster för att hantera klimatförändringarna. Det är två forskningsprojekt vid LiU som får stora stöd från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse.