27 mars 2024

Katarina Sandberg, doktorand i statsvetenskap på CKS, har nått en milstolpe i sina doktorandstudier. Häromveckan fick hon sin första artikel publicerad i en vetenskaplig tidskrift. 

katarina_sandberg
Marie-Louise Elebring

Katarina skriver en så kallad sammanläggningsavhandling, vilket innebär att hennes doktorsavhandling ska innehålla ett antal artiklar. 

– Eftersom jag ska skriva flera artiklar är den här första en konkret milstolpe på väg till den färdiga avhandlingen. Det är också ett kvitto på att även en extern part tycker att min forskning är relevant och värd att publicera, säger Katarina. 

Lång väg till publicering

Processen med att få en artikel skriven, granskad och publicerad är betydligt längre än vad man kan tro. För Katarina tog det elva månader från att hon skickade in artikeln tills den blev publicerad. Och det är inte ovanligt på något sätt. 

Till att börja med måste tidskriften som tar emot artikeln bestämma sig för att granska den. Det händer att artiklar får avslag helt, och då måste författaren hitta en annan tidskrift. Men i Katarinas fall blev artikeln godkänd för granskning. 

– När jag väl fått besked om att min artikel skulle granskas tog det ett par månader innan jag fick granskarnas kommentarer, som jag sedan gjorde omarbetningar utifrån, och så gick det ett varv till med nya kommentarer och revideringar innan den äntligen blev accepterad och publicerad, säger Katarina Sandberg. 

Lära av de egna misstagen

Att skriva sin första artikel har varit utmanande, roligt och en viktig lärprocess. Katarina har sedan hon började doktorera haft inställningen att det är nu hon ska ta chansen att lära sig sådant hon inte kan sedan tidigare.

– Till exempel har jag utforskat en ny vetenskaplig metod jag använder i mitt avhandlingsarbete. Jag har också kunnat lägga ner  många timmar på att lära mig ett nytt statistikprogram, säger Katarina. 

– Det är under doktorandtiden som det finns utrymme för att lära sig helt nya saker och framför allt utrymme att göra sina egna misstag. Att lära från sina egna misstag kan vara minst lika lärorikt som att få undervisning och goda råd av kloka handledare och lärare, fortsätter hon.

Mellankommunal samverkan

Katarina undersöker effekterna av mellankommunal samverkan i sin avhandling. Artikeln “The more the merrier? Examining the effects of inter-municipal cooperation on costs and service quality in upper secondary education” är publicerad i Journal of Economic Policy Reform. I artikeln undersöker hon vad som händer när kommuner delegerar ansvaret för gymnasieutbildning till kommunalförbund.   

Kontakt

Läs fler nyheter från Centrum för kommunstrategiska studier

en man på en stege vid en röd stuga med flera stegar resta mot fasaden

Bygg- och bogemenskaper – svaret på stora samhällsutmaningar?

Med en befolkning som blir allt äldre står Sverige står inför flera olika utmaningar. En ny rapport från CKS visar att bygg- och bogemenskaper skulle kunna vara en del av svaret på några av våra största samhällsutmaningar.

Porträttbild på en kvinna utomhus med en tegelbyggnad i bakgrunden

CKS-forskare huvudtalare på EDAY 2024

Den 29 maj går EDAY 2024 av stapeln, en återkommande mötesplats för lokala, regionala och nationella aktörer inom energi- och miljöområdet. En av huvudtalarna är Brita Hermelin, professor i kulturgeografi på Centrum för kommunstrategiska studier, CKS

Flygfoto över England och Frankrike

Ny studie kartlägger skillnader i befolkningsutveckling inom länen

Det är stora skillnader i befolkningstillväxt inom och mellan Sveriges län. Det visar en ny studie från Centrum för kommunstrategiska studier, CKS.

Senaste nytt från LiU

En man i kostym håller en grön växt i handen.

LiU med i megastudie om klimatbeteende

Vilket är bästa sättet att få oss människor att bete oss mer klimatvänligt? Forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet har bidragit till en världsomspännande studie för att ta reda på det.

LiU-flaggor framför Kårallen på Campus Valla.

Distanskurser ökar mest när antagningen till hösten är klar

Det första antagningsbeskedet är här. LiU fortsätter att locka studenter och framför allt antagningen till fristående kurser och utbildningar på distans har ökat sedan tidigare år.

Möjligt att förutse nervskador av cancerbehandling

Många kvinnor som behandlats för bröstcancer med en typ av cytostatika, taxaner, får ofta biverkningar på nervsystemet. Nu har forskare vid LiU utvecklat ett verktyg som kan förutsäga hur stor risken är för den enskilda individen.