10 mars 2024

I januari togs beslut om en ny styrelse på Centrum för kommunstrategiska studier, CKS. Den nya styrelsen, som är vald på en period av tre år, leds av Niklas Borg, kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen i Linköpings kommun. 

en man i rutig skjorta och kavaj vid ett konferensbord
Niklas Borg, ordförande i CKS. Fotograf: Marie-Louise Elebring

Den nya ordföranden tycker att CKS och kommunerna kan ha mycket nytta av varandra i sina verksamheter och han ser fram mot att få vara med och utveckla CKS framöver.

Grattis till ordförandeposten! Vad var det som gjorde det intressant att vara ordförande i CKS?

– Jag tycker det är viktigt att de största kommunerna i länet visar att CKS är en viktig och prioriterad verksamhet och det var länge sedan någon från Linköping eller Norrköping hade ordförandeposten. Jag är ganska ny i styrelsen, men kom ganska nära CKS verksamhet under förra mandatperioden när jag ingick i KSO-nätverket och det känns roligt att genom styrelsen få vara med och utveckla CKS framåt.

Vilka frågor tycker du är viktiga för CKS och styrelsen att sätta fokus på de närmsta åren?

– CKS behöver bli bättre på att nå ut till kommunerna och få fler att ta del av det fina arbete som de gör inom CKS. Det kommer att vara en viktig del av styrelsens arbete den kommande perioden att tillsammans med CKS ledning diskutera nya sätt att bli mer kända och öka intresset för arbetet hos våra östgötska kommuner.

På vilket sätt anser du att CKS och kommunerna kan ha betydelse för sina verksamheter?

– Kommunerna är mitt uppe i en tid med stora utmaningar med ansträngd ekonomi och stora behov av omställning när det bli färre barn och allt fler äldre i de flesta kommuner. Det ställer större krav på oss som är beslutsfattare än vad vi tidigare upplevt. Frågan om resursfördelning och vilken kvalitet man får på verksamheten är mer aktuell än någonsin. Här kan CKS tillföra mycket kunskap och forskning som kommunerna kommer ha stor nytta av.

– Jag tror också att kommunerna kan nyttja kompetensen hos CKS inom fler områden än idag. Som exempel pågår diskussioner om att CKS skulle kunna stötta Linköpings kommuns arbete med att skapa ett nytt externt klimatråd. Med den typen av uppdrag kan CKS också dra nytta av kommunerna för att utveckla sin verksamhet.

Något mer du vill tillägga?
– Jag ser fram emot att vi i den nya styrelsen kan skapa ett aktivt styrelsearbete som bidrar till att utveckla CKS ytterligare.

Läs mer om CKS nya styrelse

Mer om Niklas Borg

Bakgrund

Född och uppvuxen i södra delarna av Linköping. Bor sedan 15 år tillbaka i Linghem med hustrun Maria och barnen Maja och Charlie, där de trivs väldigt bra. Till familjen hör också katterna Mizzy och Moukouko

Utbildning

Läste företagsekonomi och statskunskap på LiU under andra halvan av 90-talet.

På fritiden

Seglar eller fixar med båten så stor del av sin lediga tid som möjligt.

Senast lästa bok?

Grupp 61 av Anders Jallai

Favoritartist?

Lyssnar på mycket blandad musik, men favoriten är absolut Lars Winnerbäck

Favoritlag?

Är väldigt idrottsintresserad och allra mest klappar hjärtat för LHC som han följt nära de senaste 30 åren.

Läs fler nyheter från CKS

bokmingel på cks

Lärobok lyfter kommunernas roll i svensk politik

I en ny utgåva av läroboken Politik och förvaltning i svenska kommuner, ges en introduktion till de svenska kommunerna – hur de vuxit fram, hur de styrs och hur den lokala demokratin i Sverige fungerar. Gissur Erlingsson är en av bokens författare.

Lika partier leka bäst?

I en ny studie från Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, har forskaren Johan Wänström studerat kommuner där S 0ch M styr i koalition. Han undersöker bland annat varför man valt att styra tillsammans och hur samarbetet har fungerat.

bild på en bok

Ny bok om hopp och framtidstro i krympande samhällen

Vad hoppas man på i ett samhälle som inte växer - i en tid med idéer om att utveckling är liktydigt med tillväxt och expansion? Det är en central fråga i Josefina Syssners senaste bok ”Hoppfulla platser? Om hopp och hoppfullhet i periferin”.

Relaterat innehåll

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Manlig student vid dator

Lärarstudenter hjälper elever vässa sina texter

Skrivandecoach.se är en ny tjänst från Linköpings universitet som erbjuder individuell hjälp till elever på högstadiet och gymnasiet som vill förbättra sitt skrivande. Coacherna är lärarstudenter specialiserade på svenska och svenska som andraspråk.

Flagga på halv stång vid Linköpings universitet.

LiU flaggar på halv stång

Under onsdagen vajar flaggorna på halv stång på universitetets samtliga campus med anledning av den av den tragiska skolskjutningen i Örebro.

Manlig lärare simulerar undervisning inför lärarkollegor

Digitala simuleringar utvecklar lärares ledarskap

Lärares ledarskap kan vara en nyckel till att öka studiero och trygghet i klassrummen. På LiU får nu yrkesverksamma lärare utveckla sitt ledarskap genom digitala simuleringar där de undervisar avatarer.