I boken presenteras studier av samhällsplanering för goda livsvillkor i landsbygder, med särskilt fokus på service- och infrastrukturutveckling. Landsbygder och städer är sammanlänkade i nätverk av platser och beroendeförhållanden, och goda livsvillkor på landsbygder bidrar därmed till en hållbar utveckling för hela samhället.
Studenter en viktig målgrupp
Bakom boken ligger forskarnätverket SIV (Service, Infrastruktur och Välfärd), ett nätverk som kunde startas tack vare satsningen från regeringen. Nätverket samlar forskare med ett gemensamt intresse för regional och lokal utveckling och planering i landsbygdskommuner.– När vi utvecklade den här boken tillsammans i nätverket tänkte vi på studenter som en viktig målgrupp. Flera av författarna är även verksamma inom det som kan beskrivas som ”praktiken för samhällsplanering” och de representerar en annan central läsargrupp som vi strävat efter att vända oss till, säger Brita Hermelin.
Bokens struktur och höjdpunkter
I tolv kapitel lyfter författarna frågor om bland annat utmaningar med att tillhandahålla service och bygga upp infrastruktur på landsbygden samt hur strukturerna påverkar människors syn på sin plats, vardag och framtid.Brita Hermelin vill gärna lyfta tre kapitel lite extra. Ett av dem handlar om lärcentrum och kompetensutveckling på landsbygden, ett annat om migration och hur det kan påverka välfärden och det sista ”Att värdera en symbol för en bygd” beskriver vad som händer när en känd TV-personlighet köper och renoverar en byggnad som under lång tid varit, och är, en stark symbol för bygden.
Avslutningsvis menar Brita Hermelin att nätverket SIV:s arbete med boken har bidragit till att sprida en mer nyanserad bild av landsbygdens komplexitet.
– Vår förhoppning är att boken inte enbart kommer att ha en påverkan på studenters lärande utan att även landsbygdsutvecklare och kommuner kan dra nytta av dess breda perspektiv på hållbar samhällsplanering, avslutar Brita Hermelin.