06 november 2024

AI omformar detaljhandeln, men få företag vet hur de ska dra nytta av den nya teknologin. Ett nytt forskningsprojekt ska nu hjälpa företag att förstå och utnyttja AI:s fulla potential för att skapa långsiktigt affärsvärde.

En man bär en virtuell verklighets-headset i en trappa, fokuserad på sin upplevelse.
Fotograf: Teiksma Buseva

Artificiell intelligens (AI) förändrar detaljhandeln i snabb takt och driver på stora förändringar. I en tid av snabba teknologiska framsteg har AI blivit en nyckelfaktor för innovation och effektivitet, vilket detaljhandlare nu satsar på för att hålla sig konkurrenskraftiga.

Många detaljhandlare vill använda AI för att öka försäljningen, förbättra sina onlineintäkter och effektivisera leveranser. Trots det stora intresset är det få som faktiskt använder AI, och ännu färre som har en tydlig plan för hur de ska implementera tekniken.

Alexander Flaig.
Alexander Flaig.

– Många företag rider på AI-vågen och investerar stort i AI-lösningar baserade på löften om affärsvärde. Men fördelarna är få och ofta bara anekdotiska, säger projektledaren och forskaren Alexander Flaig.

Att investera i AI-teknologi och digital infrastruktur är dock inte tillräckligt. Företag har svårt att dra nytta av AI, eftersom de inte vet hur tekniken ska integreras i deras strategier och affärsmodeller på ett effektivt sätt.

– Problemet är att ingen riktigt vet vilket värde AI, särskilt generativ AI, faktiskt skapar. Vad finns bortom effektivitetsvinsterna, och vilket är egentligen det långsiktiga värdet som AI genererar? säger Alexander Flaig, universitetsadjunkt i företagsekonomi.

För att lösa detta problem startas nu ett projekt som ska hjälpa företag att bättre förstå hur AI kan skapa värde. Projektet pågår från den 1 september 2024 till den 31 augusti 2025 och finansieras av Hakon Swenson Stiftelse.

Målet är att ge detaljhandlare den kunskap de behöver för att utnyttja AI:s fulla potential och därmed skapa långsiktigt affärsvärde.

Kontakt

Läs mer om projektet

Mer om AI på LiU

Möte i ett modernt kontorsrum.

Matematik och algoritmer för intelligent beslutsfattande

I omställningen mot en mer hållbar användning av resurser så är vårt bidrag att utveckla matematiska modeller och optimeringsmetoder för praktiskt relevanta men beräkningskrävande problem inom schemaläggning och resursallokering.

AI-genererad bild på en robot

Plattform AI - om artificiell intelligens vid LiU

LiU har över 100 kurser inom AI, och kompetens inom AI på alla institutioner. Det handlar om såväl rena AI-tekniker som tillämpningar av teknikerna. Men också om synen på AI, hur det kommer samhället till del, etiska riktlinjer mm.

Porträtt (Amy Loutfi).

Amy Loutfi ny programdirektör för WASP

Professor Amy Loutfi blir ny programdirektör för forskningsprogrammet Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program – WASP. Hon efterträder LiU-professorn Anders Ynnerman som går in i rollen som styrelseordförande för WASP.

Senaste nytt från LiU

Universitetslektor Jonathan Josefsson mot en grå himmel.

Ojämlika villkor för unga vid FN:s klimatmöten

Unga kan idag få delta vid FN:s stora klimatmöten. Men ojämlika villkor och byråkrati gör det omöjligt för många, visar en studie gjord vid Linköpings universitet.

Forskare framför ett träd i en skog

LiU-forskare undersöker hållbar skogsförvaltning i Amazonas

Kan klimatåtgärder gå hand i hand med lokalbefolkningens behov i Amazonas? En forskargrupp från Linköpings universitet undersöker den frågan genom tvärvetenskaplig forskning i samarbete med samhällen i Mamirauá-reservatet i Brasilien.

Forskare undersöker vid en arkeologisk utgrävning.

Uråldriga frön ger ledtrådar om förändrat klimat

Spår som dolts i jorden i över 5 000 år har mycket att berätta. De ger ledtrådar om hur människor och maten de odlade påverkades när klimatet förändrades - kunskap som kan hjälpa oss att anpassa oss till förändringar nu och i framtiden.