06 november 2024

AI omformar detaljhandeln, men få företag vet hur de ska dra nytta av den nya teknologin. Ett nytt forskningsprojekt ska nu hjälpa företag att förstå och utnyttja AI:s fulla potential för att skapa långsiktigt affärsvärde.

En man bär en virtuell verklighets-headset i en trappa, fokuserad på sin upplevelse.
Fotograf: Teiksma Buseva

Artificiell intelligens (AI) förändrar detaljhandeln i snabb takt och driver på stora förändringar. I en tid av snabba teknologiska framsteg har AI blivit en nyckelfaktor för innovation och effektivitet, vilket detaljhandlare nu satsar på för att hålla sig konkurrenskraftiga.

Många detaljhandlare vill använda AI för att öka försäljningen, förbättra sina onlineintäkter och effektivisera leveranser. Trots det stora intresset är det få som faktiskt använder AI, och ännu färre som har en tydlig plan för hur de ska implementera tekniken.

Alexander Flaig.
Alexander Flaig.

– Många företag rider på AI-vågen och investerar stort i AI-lösningar baserade på löften om affärsvärde. Men fördelarna är få och ofta bara anekdotiska, säger projektledaren och forskaren Alexander Flaig.

Att investera i AI-teknologi och digital infrastruktur är dock inte tillräckligt. Företag har svårt att dra nytta av AI, eftersom de inte vet hur tekniken ska integreras i deras strategier och affärsmodeller på ett effektivt sätt.

– Problemet är att ingen riktigt vet vilket värde AI, särskilt generativ AI, faktiskt skapar. Vad finns bortom effektivitetsvinsterna, och vilket är egentligen det långsiktiga värdet som AI genererar? säger Alexander Flaig, universitetsadjunkt i företagsekonomi.

För att lösa detta problem startas nu ett projekt som ska hjälpa företag att bättre förstå hur AI kan skapa värde. Projektet pågår från den 1 september 2024 till den 31 augusti 2025 och finansieras av Hakon Swenson Stiftelse.

Målet är att ge detaljhandlare den kunskap de behöver för att utnyttja AI:s fulla potential och därmed skapa långsiktigt affärsvärde.

Kontakt

Läs mer om projektet

Mer om AI på LiU

AI-genererad bild på en robot

Plattform AI - om artificiell intelligens vid LiU

LiU har över 100 kurser inom AI, och kompetens inom AI på alla institutioner. Det handlar om såväl rena AI-tekniker som tillämpningar av teknikerna. Men också om synen på AI, hur det kommer samhället till del, etiska riktlinjer mm.

En grupp personer sitter i panel och samtalar.

AI och samhällsutveckling i fokus under Humanistdygnet 2024

Hur kan AI bidra till en humanistisk samhällsutveckling? Humanistdygnet 2024 utforskade frågor om intelligens, dumhet och vårt ansvar att forma framtidens digitala institutioner.

Möte i ett modernt kontorsrum.

Matematik och algoritmer för intelligent beslutsfattande

I omställningen mot en mer hållbar användning av resurser så är vårt bidrag att utveckla matematiska modeller och optimeringsmetoder för praktiskt relevanta men beräkningskrävande problem inom schemaläggning och resursallokering.

Senaste nytt från LiU

Polisbil, avspärrat.

Ny forskning stärker kommuners krisberedskap

Sveriges kommuner står inför stora krisutmaningar. För att möta dessa krav startar nu ett forskningsprojekt som undersöker hur ledarskapet för att utveckla och organisera förmåga till kommunal krisberedskap kan stärkas.

Gymnasieelev i laboratorium.

Styrkeprovet i LiU-labbet: Knopen mot splitsen!

Vilket håller bäst under seglingen? En knop, eller en splits? Max Zetterström som går Seglargymnasiet i Motala fick chansen att ta reda på det i sitt gymnasiearbete – i LiU:s testlabb.

Champagneflaska med Sectra på etiketten

Sectra – världsledande företag med rötter i LiU-forskning

Det började som extrauppdrag för fyra forskare och växte till ett spjutspetsföretag inom medicinsk IT och cybersäkerhet. Följ med på Sectras resa mot dagens globala verksamhet.