06 november 2024

AI omformar detaljhandeln, men få företag vet hur de ska dra nytta av den nya teknologin. Ett nytt forskningsprojekt ska nu hjälpa företag att förstå och utnyttja AI:s fulla potential för att skapa långsiktigt affärsvärde.

En man bär en virtuell verklighets-headset i en trappa, fokuserad på sin upplevelse.
Fotograf: Teiksma Buseva

Artificiell intelligens (AI) förändrar detaljhandeln i snabb takt och driver på stora förändringar. I en tid av snabba teknologiska framsteg har AI blivit en nyckelfaktor för innovation och effektivitet, vilket detaljhandlare nu satsar på för att hålla sig konkurrenskraftiga.

Många detaljhandlare vill använda AI för att öka försäljningen, förbättra sina onlineintäkter och effektivisera leveranser. Trots det stora intresset är det få som faktiskt använder AI, och ännu färre som har en tydlig plan för hur de ska implementera tekniken.

Alexander Flaig.
Alexander Flaig.

– Många företag rider på AI-vågen och investerar stort i AI-lösningar baserade på löften om affärsvärde. Men fördelarna är få och ofta bara anekdotiska, säger projektledaren och forskaren Alexander Flaig.

Att investera i AI-teknologi och digital infrastruktur är dock inte tillräckligt. Företag har svårt att dra nytta av AI, eftersom de inte vet hur tekniken ska integreras i deras strategier och affärsmodeller på ett effektivt sätt.

– Problemet är att ingen riktigt vet vilket värde AI, särskilt generativ AI, faktiskt skapar. Vad finns bortom effektivitetsvinsterna, och vilket är egentligen det långsiktiga värdet som AI genererar? säger Alexander Flaig, universitetsadjunkt i företagsekonomi.

För att lösa detta problem startas nu ett projekt som ska hjälpa företag att bättre förstå hur AI kan skapa värde. Projektet pågår från den 1 september 2024 till den 31 augusti 2025 och finansieras av Hakon Swenson Stiftelse.

Målet är att ge detaljhandlare den kunskap de behöver för att utnyttja AI:s fulla potential och därmed skapa långsiktigt affärsvärde.

Kontakt

Läs mer om projektet

Mer om AI på LiU

AI-genererad bild på en robot

Plattform AI - om artificiell intelligens vid LiU

LiU har över 100 kurser inom AI, och kompetens inom AI på alla institutioner. Det handlar om såväl rena AI-tekniker som tillämpningar av teknikerna. Men också om synen på AI, hur det kommer samhället till del, etiska riktlinjer mm.

Gruppfoto från program inom Kunskapsbron

Full fart in i framtiden

När AI utmanar ledarskapet – det är namnet på ett innovativt utvecklingsprogram som Linköpings universitet och Almi erbjuder små och medelstora företag i Östergötland.

Texten

Välkommen på föreläsningar med tema LiU 50

Under 2025 är alla intresserade välkomna till föreläsningar i serien "Research just around the corner", som äger rum tisdagar vid lunchtid. Årets tema är "LiU 50 år".

Senaste nytt från LiU

Lisbeth Hägg står utanför ingång 23 på Campus Valla.

46 år på LiU – Lisbeth har sett universitetet utvecklas

”Det var med skälvande ben jag gick upp för märkesbacken”, säger Lisbeth Hägg, och minns även rädslan över att inte hitta rätt den första dagen. Året var 1979 – Lisbeth gjorde entré på Linköpings universitet och har inte lämnat Campus Valla än.

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.

En man och en kvinna i en park.

Översvämningar - så kan fastighetsägare jobba förebyggande

Risken för kraftiga skyfall och stora översvämningar ökar i takt med klimatförändringarna. Men fastighetsägare – oavsett storlek – underskattar ofta sitt eget ansvar. Forskare vid LiU kan nu visa hur man kan gripa sig an det förebyggande arbetet.