24 mars 2023

2023 års bästa chef och ledare vid Linköpings universitet heter Josefina Syssner, professor vid CKS och före detta prefekt vid Institutionen för kultur och samhälle, IKOS. ”Jag är faktiskt lite knäsvag” sa en överraskad Syssner när priset delades ut på LiU:s chefsdag den 23 mars.

Bild på Josefina Syssner som får pris
Fotograf: Magnus Johansson

Josefina utsågs som prefekt för att leda arbetet med att slå ihop flera institutioner på LiU till en helt ny institution, IKOS. Hon får priset för sitt ledarskap under arbetet med att bygga IKOS.

Vad betyder det för dig att få det här hedersfyllda priset?

– Jag blir otroligt förvånad, glad och rörd. Samtidigt tänker jag att det är ett pris till hela IKOS och alla oss som jobbat med uppbyggnaden. Jag har varit en spelare bland många som varit otroligt viktiga.

Enligt motiveringen har Syssner bland annat ”lett arbetet med att forma den nya institutionen IKOS på ett sätt som varit helt enastående […]”

Josefina Syssner avslutade sitt uppdrag som prefekt på IKOS vid årsskiftet 22/23 och är nu tillbaka på CKS där hon numera ägnar sig åt forskning på heltid. Hon tror att utnämningen kan inspirera och vara till glädje även i den rollen

– För mig är den kollegiala styrningen viktig – att det är vi lärare och forskare som styr och leder akademin. Det känns fint att kunna gå in och göra en insats för hela organisationen – och att det sedan finns ett välkomnande forskningssammanhang att gå tillbaka till även om jag inte varit så forskningsaktiv de senaste åren.

Motiveringen lyder

… för att ha lett arbetet med att forma den nya institutionen IKOS på ett sätt som varit helt enastående. Hon har visat på ett visionärt ledarskap som fortplantat sig i organisationen och hjälpt medarbetare och chefer att lyfta blicken över vardagliga problem och se arbetet ur ett vidare samhällsperspektiv.

Hon har i sitt arbete helt arbetat enligt LiU:s värderingar för chefer samtidigt som hon har spridit förståelse för universitetets och den egna verksamhetens roll för att upprätthålla ett demokratiskt samhälle. Hon har på ett ovanligt sätt, och med olika initiativ, bidragit till att lyfta självreflektion som något betydelsefullt bland institutionens medarbetare.

------------------------------------------------------------------------------

Fakta LiU:s chefspris

Syftet med chefs- och ledarpriset vid Linköpings universitet är att synliggöra den viktiga betydelsen av ett gott ledarskap. Ett ledarskap som utvecklar LiU:s medarbetare och verksamhet. Varje år får medarbetare nominera kandidater till det årliga chefs- och ledarpriset. Vinnaren utses sedan av en jury som består av LiU:s rektor och HR-direktör, en dekan, en prefekt, en facklig representant och tidigare vinnare av priset.

Jag har varit en spelare bland många som varit otroligt viktiga.
Josefina Syssner

Fler nyheter från CKS

Lika partier leka bäst?

I en ny studie från Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, har forskaren Johan Wänström studerat kommuner där S 0ch M styr i koalition. Han undersöker bland annat varför man valt att styra tillsammans och hur samarbetet har fungerat.

bild på en bok

Ny bok om hopp och framtidstro i krympande samhällen

Vad hoppas man på i ett samhälle som inte växer - i en tid med idéer om att utveckling är liktydigt med tillväxt och expansion? Det är en central fråga i Josefina Syssners senaste bok ”Hoppfulla platser? Om hopp och hoppfullhet i periferin”.

En kvinna sitter vid ett konferensbord med en dator och kaffekoppar framför sig

Årets kommunuppsats handlar om gränsdragningar i kommunalt beslutsfattande

Kristin Löf, tidigare masterstudent i statsvetenskap med inriktning på offentlig förvaltning, skrev den vinnande uppsatsen i 2024 års uppsatstävling på CKS.

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Serverrum,data på svart skärm.

Maskinpsykologi – en brygga till generell AI

AI som är lika intelligent som människor kan bli möjlig tack vare psykologiska inlärningsmodeller, kombinerat med vissa typer av AI. Det menar Robert Johansson som i sin avhandling har utvecklat begreppet maskinpsykologi.

Forskning för hållbar framtid får nära 20 miljoner i bidrag

Ett oväntat samarbete mellan materialvetenskap och beteendevetenskap. Utveckling av bättre tjänster för att hantera klimatförändringarna. Det är två forskningsprojekt vid LiU som får stora stöd från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse.

Innovativ idé för effektivare cancerbehandlingar prisas

Lisa Menacher har tilldelats Christer Giléns stipendium 2024 inom området statistik och maskininlärning för sin masteruppsats. Hon har använt maskininlärning i ett försök att göra val av cancerbehandling mer effektivt.