03 oktober 2023

Hon tycker om att ta ansvar, uppskattar det kollegiala och vill ge sina nya medarbetare och sin avdelning bra förutsättningar i sitt arbete. Möt Sofia Nordmark, ny avdelningschef på Centrum för kommunstrategiska studier, CKS. 

en kvinna i grå tröja med långt hår sitter vid en kateder
Fotograf: Marie-Louise Elebring
Sofia Nordmark är ett känt ansikte på CKS, hon har under flera år varit del av forskningsmiljön och gjort stora insatser som kursansvarig för CKS uppdragsutbildning ”Ledarskap i kommuner” i två år. Ett uppdrag som hon kommer att fortsätta med.

Sofia är universitetslektor i socialt arbete och kommer att dela sin tid mellan CKS och Avdelningen för socialt arbete på LiU. Hennes forskning har fokus på insatser för social inkludering i relation till politikområden såsom utbildning, arbetsmarknad- och migration.

– Jag har alltid haft ett intresse av CKS som forskningscentrum, eftersom min forskning berör kommuners verksamhet på flera olika plan. Här är vi bra på att göra forskningen relevant för våra kommuner i ett mer praktiskt sammanhang. Därför var det ett ganska enkelt val för mig att söka tjänsten som avdelningschef, säger Sofia Nordmark.

Vem är Sofia Nordmark utanför jobbet?

– Jag är nog ganska likadan hemma som jag är på jobbet. Jag är uppvuxen i Uppsala men bor i Norrköping med min familj och hunden. Här i Norrköping, där jag trivs väldigt bra, gör jag gärna lite av varje – jag tycker om att röra på mig och är med i en bokklubb där fokus är lika mycket på att umgås och att ha trevligt som på själva läsningen, säger Sofia.

Sofia började på sin nya tjänst den 1 september och hon efterträder Sara Gustafsson som avdelningschef. I och med det har organiseringen av CKS ledning ändrats något. En nyformaterad ledningsgrupp har skapats och där ingår, förutom Sofia, Brita Hermelin, tf föreståndare, och Gissur Ó Erlingsson, vetenskaplig ledare.

Fakta

Ansvar och roller i CKS nya ledningsgrupp

  • Avdelningschefens arbetsuppgifter handlar framför allt om att leda och samordna det övergripande arbetet på CKS och att vara ansvarig för personal-, ekonomi- och budgetfrågor och kontakterna mot institutionen. 
  • Föreståndaren ska bland annat förbereda och genomföra ägar- och verksamhetsdialoger med CKS samverkanspartners, delta i de externa nätverken och att företräda CKS i strategiska sammanhang.
  • Den vetenskapliga ledaren ansvarar bland annat för att CKS forskningsuppdrag utvecklas enligt de övergripande målsättningar som finns, och har ett särskilt ansvar för att värna och säkerställa att den forskning som CKS bedriver och stödjer håller en god kvalitet. Vetenskapliga ledaren deltar också på styrelsemöten för att informera om det aktuella forskningsläget på CKS.

 

Läs fler nyheter från CKS

En kvinna sitter vid ett konferensbord med en dator och kaffekoppar framför sig

Årets kommunuppsats handlar om gränsdragningar i kommunalt beslutsfattande

Kristin Löf, tidigare masterstudent i statsvetenskap med inriktning på offentlig förvaltning, skrev den vinnande uppsatsen i 2024 års uppsatstävling på CKS.

Josefina Syssner expert i nytillsatt statlig utredning

I somras beslutade regeringen att tillsätta en särskild utredning för att lämna förslag på utformning av den framtida regionala utvecklings- och landsbygdspolitiken. Josefina Syssner, forskare på CKS, deltar i utredningen som expert.

En flyttkartong på marken bredvid en man där bara benen syns

Drygt 4,9 miljoner till projekt om social dumpning

I vilken utsträckning förekommer social dumpning och vilka sociala konsekvenser kan det få? Det är några av frågeställningarna som ska undersökas i ett nytt projekt på LiU som fått drygt 4,9 miljoner kronor från FORTE. Projektet leds av CKS.

Senaste nytt från LiU

Florian Trybel

Samarbetet tänjer på fysikens gränser

Teoretikern Florian Trybel har en central roll i skapandet av nya material. Tillsammans med sin kollega inom experimentell forskning i Skottland siktar han på att utöka möjligheterna för material i extrema förhållanden.

Ung kvinna öppnar en dörr

Från teori till terapi

På Psykologmottagningen vid LiU får studenter på psykologprogrammet chans att göra skillnad på riktigt. Utöver en unik möjlighet att omsätta teori i praktik hjälper de patienter med allt från stresshantering, sömnbesvär, nedstämdhet, oro och fobier.

Kaiqian Wang.

Upptäckt om smärtsignalering kan bidra till bättre behandling

LiU-forskare har ringat in den exakta platsen på ett specifikt protein som finjusterar smärtsignalers styrka. Kunskapen kan användas för att utveckla läkemedel mot kronisk smärta som är mer effektiva och har färre biverkningar.