12 december 2023

”Felicia Andreassen har valt ett mycket angeläget forsknings- och samhällsproblem kopplat till roll- och ansvarsfördelningen i de offentliga planerings- och beslutsprocesserna. Hennes uppsats kännetecknas av en hög metodologisk färdighet, ett ambitiöst bruk av adekvat litteratur och andra befintliga källor samt intervjuer med relevanta personer.”

En man som delar ut ett pris till en kvinna
Johan Wänström. universitetslektor i statsvetenskap på CKS överlämnar blomma och diplom till Felicia Andreassen som skrivit årets kommunuppsats 2023. Fotograf: Marie-Louise Elebring

Så löd juryns motivering när masteruppsatsen i statsvetenskap ”Demokrati i gråzonen? En demokratiteoretisk värdering av överenskommelsen mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) om förlossningsvård och kvinnors hälsa 2023” blev utsedd till vinnare i Centrum för kommunstrategiska studiers (CKS) årliga uppsatstävling och samtidigt förärades med titeln ”Årets kommunuppsats 2023”. 

 SKR:s maktposition har kritiserats av opinionsbildare och granskande myndigheter men det finns lite forskning om SKR:s roll gentemot staten samt överenskommelser. Det var delvis det som gjorde mig intresserad av att forska vidare i ämnet, säger Felicia Andreassen som skrivit den vinnande uppsatsen. 

– För mig var det viktigt att belysa det demokratiska perspektivet. Demokrati kan inte tas för givet utan måste hela tiden återerövras, annars finns det risk för att den offentliga maktutövningen kan gynna andra intressen än den allmänna, fortsätter Felicia. 

Mot den bakgrunden valde Felicia att i sin uppsats kartlägga och bedöma hur demokratiskt legitimt framtagandet är av en överenskommelse mellan regeringen och SKR. Hon valde att titta på överenskommelsen om förlossningsvård och kvinnors hälsa 2023 utifrån tre frågeställningar:

- Hur såg beslutsprocessen ut?

- Vilken roll hade regionpolitikerna?

- I vilken utsträckning förhåller sig överenskommelsen till centrala demokratiska värden?

Genom analyser av relevanta dokument och intervjuer med nyckelpersoner kunde Felicia bland annat konstatera att beslutsprocessen uppvisar brister i främst ansvarsutkrävande, öppenhet och transparens, något som ökar risker för att andra intressen än allmänintresset kan påverka överenskommelser. 

Samtidigt är överenskommelser ett sätt att hantera det komplexa flernivåsystemet och
effektivisera politiska processer. Men frågan om vad som händer med den lokala demokratin kvarstår, eftersom författaren menar att det enbart är regeringen och SKR som har insyn i förhandlingsrummet.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Fakta

Centrum för kommunstrategiska studier (CKS) bjuder varje år in till en uppsatstävling där det vinnande bidraget koras till Årets kommunuppsats vid Linköpings universitet. Juryn består av CKS styrelse, där representanter från Linköpings universitet samt Östergötlands kommuner sitter med. 
Vinnaren får 20 000 kronor och uppsatsen publiceras i CKS rapportserie.


Relaterat innehåll

Kontakt

Läs fler nyheter från CKS

En kvinna sitter vid ett konferensbord med en dator och kaffekoppar framför sig

Årets kommunuppsats handlar om gränsdragningar i kommunalt beslutsfattande

Kristin Löf, tidigare masterstudent i statsvetenskap med inriktning på offentlig förvaltning, skrev den vinnande uppsatsen i 2024 års uppsatstävling på CKS.

Josefina Syssner expert i nytillsatt statlig utredning

I somras beslutade regeringen att tillsätta en särskild utredning för att lämna förslag på utformning av den framtida regionala utvecklings- och landsbygdspolitiken. Josefina Syssner, forskare på CKS, deltar i utredningen som expert.

En flyttkartong på marken bredvid en man där bara benen syns

Drygt 4,9 miljoner till projekt om social dumpning

I vilken utsträckning förekommer social dumpning och vilka sociala konsekvenser kan det få? Det är några av frågeställningarna som ska undersökas i ett nytt projekt på LiU som fått drygt 4,9 miljoner kronor från FORTE. Projektet leds av CKS.

Senaste nytt från LiU

Florian Trybel

Samarbetet tänjer på fysikens gränser

Teoretikern Florian Trybel har en central roll i skapandet av nya material. Tillsammans med sin kollega inom experimentell forskning i Skottland siktar han på att utöka möjligheterna för material i extrema förhållanden.

Ung kvinna öppnar en dörr

Från teori till terapi

På Psykologmottagningen vid LiU får studenter på psykologprogrammet chans att göra skillnad på riktigt. Utöver en unik möjlighet att omsätta teori i praktik hjälper de patienter med allt från stresshantering, sömnbesvär, nedstämdhet, oro och fobier.

Kaiqian Wang.

Upptäckt om smärtsignalering kan bidra till bättre behandling

LiU-forskare har ringat in den exakta platsen på ett specifikt protein som finjusterar smärtsignalers styrka. Kunskapen kan användas för att utveckla läkemedel mot kronisk smärta som är mer effektiva och har färre biverkningar.