– Det är nästan för stort för att kunna ta in, jag försöker att inte tänka på det. Det blir för nervöst, säger Hanna om det faktum att serien kommer att visas i alla länder där Netflix finns, till exempel USA och Storbritannien.
Hon har tillbringat dagen på Linköpings universitet och pluggat. Dagen innan jobbade hon i Stockholm med lanseringen av serien och gav intervjuer hela dagen. På kvällen stod hon på röda mattan när det var premiärvisning av serien.
– Det var galet mycket folk! Det var röd matta där de tog en massa bilder. Det är så långt ifrån studentlivet som man kan komma.
Hannas vardag har inneburit mycket pendlande mellan Linköping och Stockholm på sistone. I höstas var det inspelning av serien och de senaste veckorna har mycket handlat om lanseringen inför den digitala premiären 5 april.
– Det har varit studier på 100 procent och 40 timmars jobb i veckan på det. Det var kämpigt. Men det funkade eftersom det var en kortare period. De programansvariga och de ansvariga i kurserna har försökt hjälpa till så att det funkar. Jag är otroligt tacksam för att de har funnits där och hjälpt till så mycket.
Hur hinner du med?
– Jag vet inte, säger Hanna med ett skratt.
– Man löser det. Det är som med studenter som är med i festerier och fadderier – man hinner ju på något sätt att få ihop vardagen. Vissa områden tar ju stryk, som att åka hem till familjen eller att hänga med kompisar. Men, ja, man får ihop det liksom.
”Störst av allt” är baserad på Malin Persson Giolitos roman med samma titel. Boken har utsetts till bästa svenska kriminalroman 2016 av Svenska Deckarakademin och Glasnyckeln för Årets bästa nordiska deckare 2017.
Serien börjar med en skolskjutning på en gymnasieskola i Djursholm, utanför Stockholm. Maja, Hanna Ardéhns karaktär, står åtalad för dådet.
– Man får följa henne i berättelsen om vad som har hänt innan och hur det kunde inträffa. Det är en historia som mest handlar om teman som makt, relationer och dysfunktionella relationer. Makt i form av vem som har det i en relation mellan två människor, men också i form av vem som har makten i samhället, berättar Hanna.
Serien har fått bra recensioner och Hanna Ardéhn har lovordats för sin tolkning av huvudkaraktären Maja. Men det var utmanande att gå in i rollen.
– Det var vissa dagar när jag och Felix, min medspelare, hade jättetuffa scener tillsammans, vi gick runt och grät hela dagarna. Det var väldigt många sådana dagar som var känslomässigt dränerande, verkligen. Men det var samtidigt väldigt kul att få ha varit med om den här processen just för att den är så utmanande - det känns verkligen som att man växer som skådespelare.
”Hans karaktär i serien är väldigt mörk. Då känns det skönt att han är raka motsatsen till det i verkligheten”, säger Hanna om sin medspelare Felix Sandman, kanske mest känd som en av artisterna i pojkbandet FO&O. Foto Johan Paulin / NetflixHur var det att spela mot Felix Sandman?
– Hans karaktär i serien är väldigt mörk. Då känns det skönt att han är raka motsatsen till det i verkligheten. Det har känts tryggt att spela med honom för att jag vet att han är en genuin, snäll och fin människa privat.
Hanna berättar att hon känner igen sig i karaktären Maja på det viset att hon har var högpresterande i tonåren.
– Att vara duktig flicka kan jag känna igen mig i, att man vill prestera, göra bra ifrån sig, vara ordningsam och göra sina föräldrar stolta. Sedan festade jag inte särskilt som tonåring, utan jag var mer den här som sitter hemma och kollar på film.
Vad skiljer er åt?
– Jag skulle säga att Maja är coolare än vad jag är. Jag är nog mer spelevink av mig med mina kompisar. Jag har aldrig haft den här rebellfasen, gått på en massa stora fester och varit utåtagerande på det sättet, utan jag har nog varit lugnare och mer gillat tv-serier, sci-fi och fantasy och sånt.
I 13-årsåldern såg hon ”När lammen tystnar”, en av hennes favoritfilmer, som kom att prägla hennes framtida yrkesval.
David Dencik spelar Majas (Hanna Ardéhn) försvarsadvokat. Foto Johan Paulin / Netflix– Jag har alltid haft ett intresse för människor och deras motiv. Jag har alltid dragits lite till det där mörkret som finns i människor också. Jag blev verkligen hooked på psykologi efter att jag hade sett den. Spelet mellan Hannibal Lector och Clarice Starling och psykologin som finns i den här katt och råtta-leken gjorde att jag fick upp ögonen för ämnet.
Skådespelarkarriären började tidigt.
– När jag gick på dagis kom mamma på mig med att stå och öva på svordomar framför spegeln, minns hon med ett leende.
Hennes föräldrar bejakade hennes intresse för teater. Hanna fick börja teaterlek från tidig ålder, och fortsatte med teatern hela uppväxten. När hon var nio började hon gå på castingar och fick olika roller i barnserier. På cv:et har hon också rollen som Joy i serien ”30 grader i februari”, som hon var med i mellan åren 2012-2016.
Vad gör du efter studierna om du får önska?
– Jag vill avsluta utbildningen, ta examen, fortsätta jobba med skådespeleri och förhoppningsvis kunna kombinera det med psykologin. Det hade varit en dröm.
Hanna Ardéhn:
Ålder: 23
Bor: Linköping
Uppväxt i: Åkersberga, Stockholm
Läser: Psykologprogrammet vid LiU, år 4 (examen år 2020)
Familj: Mamma, pappa och två systrar (en äldre och en yngre)
Smeknamn: Min syrra säger ibland Hanna Banana, och mamma Hunny Bunny.
Tränar helst: Yoga
Äter helst: Äpplen. Gröna äpplen, det är viktigt. Äpplen kan vara det bästa eller det värsta som finns. Gröna, syrliga krispiga äpplen är bäst. Röda, mosiga äpplen är det värsta.
Varvar ner genom att: Sova, bingetitta på Netflix
Senast lästa boken: Skäl av Emma Holm
Senast sedda filmen: Gudfadern 2
Senast lyssnade låten: Time to go, Dean Lewis
Fest eller hemmakväll: Hemmakväll eller hemmafest
Det här visste vi inte om dig: Jag har väldigt morbid humor. Jag skämtar ofta om död och förödelse. Har ingen aning om var det kommer ifrån, det är bara ett mörker som finns där, säger Hanna roat.