30 augusti 2018

- När jag var liten och såg studenter med roliga byxor tänkte jag ”det vill jag också ha när jag blir stor”. Det är en milstolpe att sitta här idag med min egen overall, säger Linn Bjällstål, student på Grundskollärarprogrammet inriktning fritidshem.

Video

 

Gustav Gille vice ordförande i Norrköpings lärarsektion står bredvid en student som syr på ett märkeGustav Gille, vice ordförande Norrköpings lärarsektionDet klipps och klistras för fullt i studenthuset Trappan i Norrköping, där ett 30-tal studenter från förskollärar- och fritidshemsprogrammet samlats för att fixa till sina nya overaller. 

– Det är ett evenemang för att de delvis ska få lära känna varandra mer under lugnare former, men också för att kunna prata med oss i styrelsen och ställa frågor om utbildningen, säger Gustav Gille, vice ordförande i Norrköpings lärarsektion.

För en del av studenterna är det första gången de provar sin overall, som är knallröd med kommande gröna revärer. Under kvällen ska de bland annat sätta fast de obligatoriska märkena, och de som har med sig tyg kan också passa på att sätta fast sitt namn på det högra benet enligt tradition. 

– Jag hittade ett par gamla jeans hemma som jag klippte sönder eftersom återbruk är bra. Sedan var jag inne på Myrorna, och hittade lite fräna mönster så att det blir personligt. Dessutom är rött min favoritfärg, så att vår overall är just röd är jag jätteglad över, säger Linn Bjällstål. 

Jesper ArosinJesper ArosinFör Jesper Arosin, student på förskollärarprogrammet, har allt gått snabbt. Han sökte utbildningen så sent som i slutet av juli, och kämpar nu med att få fast sina märken på overallen som han just fått. 

– Det går inte så bra, och det är lite chockerande att jag är här. Sy och pysselsaker är det tråkigaste jag vet, så jag ska fråga om mormor kan hjälpa mig att sy fast det, säger han och skrattar. 

Senare i höst är det dags för den traditionella ”ovve”invigningen. Först efter den får de nya studenterna sätta dit valfria märken och knyta överdelen runt midjan. 

– Under invigningen är det aktiviteter som blir en utmaning för overallen, med fokus på att smutsa ner sig så mycket som möjligt, så då är det bra att ha på sig hela, säger Gustav Gille, som inte vill avslöja för mycket om vad studenterna kan förvänta sig. 

Linn Bjällstål syr på ett märke på sin overallLinn Bjällstål– Invigningen blir också en milstolpe, säger Linn Bjällstål. Nu har overallen hängt i garderoben några dagar, och jag är lite försiktig med den innan jag får börja använda den på riktigt.

Vissa studenter kommer att använda overallen flitigt under sina studieår, för andra är det kanske inte just livet i overall som lockar, utan snarare det att overallen kommer att bli ett fint minne från studietiden att ha hängande i garderoben.

- Det var egentligen en av anledningarna till att jag köpte en overall. Jag är kanske egentligen inte en overallkille, utan vill mest ha den för att kunna ha den som minne, eftersom den kommer att bli personlig och formas efter mig, säger Jesper Arosin. 


Senaste nytt från LiU

Forskarnas tre förslag för att klara EU:s klimatmål

Chansen att nå EU:s klimatmål stärks genom satsning på nya tekniker som tar bort koldioxid ur atmosfären. Problemet är att det idag är olönsamt, men det finns lösningar på det. Det skriver forskare från bland annat Linköpings universitet.

Luciatåg utomhus på kvällen

Mörk Lucia: Linneornas luciatåg med urkraft

Sent på kvällen på luciadagen bjuder Den akademiska damkören Linnea på ”Mörk Lucia”. Det är en ny tradition, men byggd på gamla traditioner, som är på väg att etableras.

Person (Qilun Zhang) i blå labbrock arbetar i dragskåp.

Trämaterial ger pålitliga organiska solceller

En rå variant av ett av naturens vanligaste organiska material – lignin – kan användas för att skapa stabila och miljövänliga organiska solceller. Det visar forskare vid LiU och KTH i en studie publicerad i Advanced Materials.