13 mars 2020

Doktoranden Elisabeth Paul försöker att förstå biologiska mekanismer bakom psykisk sjukdom och psykotiska tillstånd hos tonåringar. Tidigare i år fick hon besöka slottet och ta emot ett stipendium ur drottning Silvias fond.

Drottning Silvia med LiU-doktoranden Elisabeth från Linköpings universitet.Paul.
Drottning Silvia med LiU-doktoranden Elisabeth från Linköpings universitet.Paul. Fotograf: Sara Friberg - Kungl Hovstaterna
- Det är jätteroligt att bli uppmärksammad. Det var också väldigt speciellt att möta drottningen, vilket kanske är en once in a lifetime-upplevelse. Drottningen var så uppriktigt intresserad och tog sig tid att prata med alla stipendiater. Utdelningen på slottet skulle ta en timme men hon stannade kvar i kanske 45 minuter till, säger Elisabeth Paul.

Vad pratade ni om?

- Drottningen verkligen ville veta mer om mitt projekt och hon ställde frågor om det. Jag är från Tyskland, och det visade sig att vi är från samma region. Så då pratade vi lite om det också.

Snabb process

Stipendiet var på 100 000 kronor, och föregicks av en relativt snabb process. Elisabeth Paul skrev ansökan i oktober och redan i december fick hon svaret, med en inbjudan till slottet. Elisabeth Pauls forskning har en koppling till unga patienter inom psykiatrin. Hon forskar inom biomedicin på Centrum för social och affektiv neurovetenskap (CSAN). Där är den biomedicinska forskningen starkt kopplad till klinisk verksamhet, och Elisabeth Pauls handledare är Laura Korhonen, professor inom barn- och ungdomspsykiatri samt centrumchef för Nationellt centrum för Barnafrid.

Biologiska markörer

- Barn som har någon psykiatrisk diagnos och dessutom har upplevt en psykos kan löpa större risk att utveckla allvarliga former av psykiatrisk sjukdom senare i livet. Till exempel allvarlig depression eller schizofreni. Vi vill studera vad de biologiska mekanismerna för de psykotiska upplevelserna är, och om vi kan hitta markörer som förutsäger senare diagnoser, så att vi kan ingripa tidigare.
Hur ska du använda stipendiet?
- Jag kommer att åka på ett par konferenser eftersom nätverkandet är väldigt viktigt inom forskning. Sedan är varje enskilt test ganska kostsamt så pengarna kommer även att gå dit.
Och vad hoppas du på i framtiden?
- Jag hoppas att min forskning ska bidra till ett bättre liv för dem som drabbas av psykisk sjukdom, säger Elisabeth Paul.

Senaste nytt från LiU

Manlig person på stadsgata.

Förmånsbilar leder till fler och större fordon

När bensinpriset skjuter i höjden så är det medelinkomsttagare som först ändrar beteende. Det visar en landsomfattande studie vid LiU och VTI. Forskning visar även att skatterabatten på förmånsbilar leder till ökat bilinnehav samt större bilar.

Forskare diskuterar i labbet.

LiU Composite Lab öppnar dörrarna för avancerad materialforskning

Här ska forskning på nya material inom till exempel kolfiber, polymerer och komposit pågå i samverkan med näringslivet, forskningsinstitut, andra lärosäten och studenter. LiU Composite Lab är ett nyetablerat laboratorium, våren 2025.

Kvinnlig forskare och buss.

Forskning ska spara pengar och miljö i kollektivtrafiken

Är bussbiljetten för dyr? Det kan bero på att de offentliga upphandlingarna inom kollektivtrafiken ställer allt högre krav på entreprenörerna. I ett fyraårigt projekt ska LiU-forskare studera hur upphandlingen kan bli mer cirkulär.