13 mars 2020

Doktoranden Elisabeth Paul försöker att förstå biologiska mekanismer bakom psykisk sjukdom och psykotiska tillstånd hos tonåringar. Tidigare i år fick hon besöka slottet och ta emot ett stipendium ur drottning Silvias fond.

Drottning Silvia med LiU-doktoranden Elisabeth från Linköpings universitet.Paul.
Drottning Silvia med LiU-doktoranden Elisabeth från Linköpings universitet.Paul. Fotograf: Sara Friberg - Kungl Hovstaterna
- Det är jätteroligt att bli uppmärksammad. Det var också väldigt speciellt att möta drottningen, vilket kanske är en once in a lifetime-upplevelse. Drottningen var så uppriktigt intresserad och tog sig tid att prata med alla stipendiater. Utdelningen på slottet skulle ta en timme men hon stannade kvar i kanske 45 minuter till, säger Elisabeth Paul.

Vad pratade ni om?

- Drottningen verkligen ville veta mer om mitt projekt och hon ställde frågor om det. Jag är från Tyskland, och det visade sig att vi är från samma region. Så då pratade vi lite om det också.

Snabb process

Stipendiet var på 100 000 kronor, och föregicks av en relativt snabb process. Elisabeth Paul skrev ansökan i oktober och redan i december fick hon svaret, med en inbjudan till slottet. Elisabeth Pauls forskning har en koppling till unga patienter inom psykiatrin. Hon forskar inom biomedicin på Centrum för social och affektiv neurovetenskap (CSAN). Där är den biomedicinska forskningen starkt kopplad till klinisk verksamhet, och Elisabeth Pauls handledare är Laura Korhonen, professor inom barn- och ungdomspsykiatri samt centrumchef för Nationellt centrum för Barnafrid.

Biologiska markörer

- Barn som har någon psykiatrisk diagnos och dessutom har upplevt en psykos kan löpa större risk att utveckla allvarliga former av psykiatrisk sjukdom senare i livet. Till exempel allvarlig depression eller schizofreni. Vi vill studera vad de biologiska mekanismerna för de psykotiska upplevelserna är, och om vi kan hitta markörer som förutsäger senare diagnoser, så att vi kan ingripa tidigare.
Hur ska du använda stipendiet?
- Jag kommer att åka på ett par konferenser eftersom nätverkandet är väldigt viktigt inom forskning. Sedan är varje enskilt test ganska kostsamt så pengarna kommer även att gå dit.
Och vad hoppas du på i framtiden?
- Jag hoppas att min forskning ska bidra till ett bättre liv för dem som drabbas av psykisk sjukdom, säger Elisabeth Paul.

Senaste nytt från LiU

Män som besöker LiU.

De första M-teknologerna vet hur M:et kom på plats

De var några av de första studenterna på M-linjen vid Linköpings tekniska högskola, LiTH. Nu ordnar de ett jubileum för maskinteknologerna under åren 1969−1975. Och de får hjälp av dagens M-studenter.

Pristagaren: "Genetik är lite som Vilda västern"

Colm Nestor har utsetts till 2025 års mottagare av Onkel Adams pris för framstående forskning vid Medicinska fakulteten. Han forskar om genetiska förklaringar till varför autoimmuna sjukdomar och infektioner drabbar kvinnor och män i så olika grad.

Claudia Tazreiter berättar om sitt arbete.

Den migrerande professorn

Som barn på 1970-talet emigrerade Claudia Tazreiter från Österrike till Australien tillsammans med sin familj. Sedan drygt tre år är hon tillbaka i Europa. Nu som professor vid LiU. Det är inte en slump att hennes område är migration.