12 juni 2018

Skapa en app om farorna med trafficking inom den afrikanska idrotten. Det var uppdraget som Linköpingsforskaren P-O Hansson fick i början av 2018. Med hjälp av LiU-studenter och tre idrottsstjärnor är uppgiften snart i hamn.

Afrikanska barn spelar fotboll. Foto: P-O HanssonUppdraget kom från en ideell stiftelse i Schweiz.
– De kontaktade mig därför att jag arbetar med mobilt lärande, säger P-O Hansson, forskare och lärare vid lärarutbildningen på Linköpings universitet.

P-O HanssonP-O Hansson Foto: Charlotte PerhammarHan har under många år odlat kontakter i östra Afrika där han tillsammans med svenska lärarstudenter driver flera skolprojekt tillsammans med afrikanska samarbetspartners. För några år sedan lade han fram sin doktorsavhandling som handlar om mobilt lärande i Kenya.
– Jag ville ta reda på hur mobiltekniken kan gynna lärandet.

Mobila projekt i Östra Afrika

Resultaten i hans avhandling visade på enorma möjligheter för användarna. Mobiltekniken öppnade en ny värld för dem, många var lågutbildade. Plötsligt kunde de ta till sig kunskap om omvärlden, lära sig språk och starta företag. 

På den vägen är det. P-O Hansson har sedan dess startat flera mobila projekt i östra Afrika tillsammans med lokala krafter och FN. Däribland kurser i mänskliga rättigheter, entreprenörskap, antidopning samt sexualitet och reproduktiv hälsa.
– Så när frågan kom om jag kunde hjälpa till med att utveckla en gratis app och skapa digitala kurser om trafficking så kändes det självklart att säga ja.

Människohandel via idrotten

Barn med en fotboll. Foto: P-O HanssonÖver en miljon unga i världen är utsatta för trafficking enligt siffror från Unicef. Det innebär att utsatta, fattiga barn och ungdomar kan ryckas upp från sin hemmiljö och hamna i ett annat land där de utnyttjas i hårt arbete och prostitution. En del av denna människohandel sker via idrotten. Framgångsrika idrottande barn och ungdomar kan luras iväg till ett annat land via kontrakt som på papperet ser lockande ut, men som i verkligheten innebär utnyttjande och övergrepp.
– Vi har förstått att trafficking inom idrotten är utbredd i flera länder, bland annat inom fotboll och löpning.

Frågeställningar och val

Appen, som i första hand ska rikta sig till unga fotbollsspelare, utformas som ett spel, en slags livsberättelse där spelarna stöter på olika händelser på vägen till den internationella karriären. Utifrån olika frågeställningar ställs spelarna inför en rad val. Valen de gör leder i sin tur fram till olika scenarier i spelet, bra eller dåliga sådana.
– På så vis kan de unga bli mer medvetna och förstå vad som kan hända utifrån hur de väljer. I spelet lär de sig också en del om barns rättigheter.

Ett privat företag i Västsverige arbetar med den tekniska utvecklingen av appen som beräknas vara klar i höst. Innehållet tas fram med hjälp av nio lärarstudenter i samhällskunskap vid LiU.
– Några av dem har nyligen varit i Etiopien och Kenya på en två veckor lång fältkurs. På plats där har de träffat ungdomar och fotbollstränare och tagit reda på vilket innehåll som kan behövas i appen. De studenter som inte var med på resan tar sedan över och testar innehåll och speldesign på unga i Sverige.

Erfarenheter som gagnar svenska skolor

Sakarias Bengtsson och Samuel RasmussonSakarias Bengtsson och Samuel Rasmusson.
Foto: Charlotte Perhammar
Samuel Rasmusson och Sakarias Bengtsson är två av de studenter som arbetar med innehållet.
– Målet är att skapa ett läromedel som verkligen fungerar för spelarna. Vi träffade en fotbollscoach i slummen i Nairobi. Han betonade vikten av att också ha med information om droger och könssjukdomar i appen, säger Samuel Rasmusson.

Han läser till gymnasielärare i samhällskunskap och historia och har fått med sig viktiga lärdomar från sitt Östafrikabesök.
– Nu har jag egna erfarenheter därifrån som jag kan ta med mig in i undervisningen i svenska skolor, säger Samuel Rasmusson.

Ett lärande för lärarstudenterna

Sakarias Bengtsson läser till gymnasielärare i samhällskunskap och matematik. Han ska nu tillsammans med några andra lärarstudenter testa pilotversionen av appen på högstadieelever i Linköping, flera med afrikanska rötter.
– Utöver att vi förstås vill få appen så bra som möjligt så har jag också ett personligt intresse av hur teknik kan användas i klassrummet, och på mobilen som en resurs. Så det blir ett lärande för oss som studenter på flera sätt, påpekar Sakarias Bengtsson.

För att locka barnen och ungdomarna till att använda spelet i appen har de tre världsstjärnorna Didier Drogba, fotbollsspelare från Elfenbenskusten, Kenenisa Bekele, löpare från Etiopien och Fowsiya Mohamud Ali, basketspelare från Somalia anlitats. I spelet talar de via inspelade filmer direkt till de unga om riskerna med trafficking.

Fotbollsklubbar vill ta socialt ansvar

En protoyp av appen presenteras i juni på flera fotbollsklubbar i London.
– De är intresserade av att få duktiga afrikanska spelare till sig och vill ta ett socialt ansvar för dem, säger P-O Hansson.

Den färdiga appen kommer senare i höst att börja lanseras i en annan del av Afrika, närmare bestämt i Mali, Burkina Faso och Sierra Leone, berättar P-O Hansson.
– De länderna är i hög grad drabbade av trafficking, så vi börjar där och expanderar sedan till Östafrika.

Senaste nytt från LiU

En person sitter och ler.

LiU-alumner hjälper industrin att spara pengar och energi

Han lämnade ett högavlönat jobb i gas- och oljeindustrin i Indien för en masterutbildning i hållbarhet och energiteknik på LiU. Sajid Athikkay ångrar inte u-svängen. Nu driver han ett företag som hjälper industrier att spåra och spara energi.

En man i kostym håller en grön växt i handen.

LiU med i megastudie om klimatbeteende

Vilket är bästa sättet att få oss människor att bete oss mer klimatvänligt? Forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet har bidragit till en världsomspännande studie för att ta reda på det.

LiU-flaggor framför Kårallen på Campus Valla.

Distanskurser ökar mest när antagningen till hösten är klar

Det första antagningsbeskedet är här. LiU fortsätter att locka studenter och framför allt antagningen till fristående kurser och utbildningar på distans har ökat sedan tidigare år.